Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτους 290 οι νεκροί σε μπαράζ επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα
Τουρισμός και τρομοκρατία

Στους 290 οι νεκροί σε μπαράζ επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα

Στην πρωτεύουσα, Colombo, επλήγησαν επίσης τρία πολυτελή ξενοδοχεία, τα The Shangri-La, The Cinnamon Grand και το The Kingsbury. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 27 ξένοι. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ΗΠΑ για τη Σρι Λάνκα, προειδοποιώντας ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν σε τουριστικές περιοχές.

Έξι εκρήξεις σημειώθηκαν ανήμερα του Καθολικού Πάσχα σε τρεις εκκλησίες και τρία πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα (στις πόλεις Negombo, Batticaloa και στην πρωτεύουσα Colombo), εν μέσω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών, με τους νεκρούς να φτάνουν έως τώρα τους 290, ενώ τουλάχιστον 500 είναι τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί μαζικά σε νοσοκομεία – ο αριθμός όμως αναμένεται να αυξηθεί.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Colombo και του Αγίου Σεβαστιανού στο Negombo, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Colombo, τόνισαν υπεύθυνοί τους.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες. Στην πρωτεύουσα επλήγη μία εκκλησία και τρία πολυτελή ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία είναι τα The Shangri-La, The Cinnamon Grand και το The Kingsbury. Ειδικά το εστιατόριο του The Shangri-La εχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Colombo, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόρια του.

Εκτός από την εκκλησία στο Negombo, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Batticaloa, στα ανατολικά της χώρας. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

Ακόμη, αυτοσχέδια βόμβα κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Colombo εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), από πυροτεχνουργούς των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ranil Wickremesinghe έστειλε αίτημα για έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας έπειτα από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν στο μεταξύ οι ΗΠΑ για τη Σρι Λάνκα στον απόηχο της εκατόμβης, προειδοποιώντας ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν σε τουριστικές περιοχές.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι πολίτες  της Σρι Λάνκα αλλά και αρκετοί ξένοι υπήκοοι. Τουλάχιστον 5 Βρετανοί φέρονται να είναι ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το BBC. Το State Department ανακοίνωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν. Τρεις Δανοί και δύο Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στον κατάλογο των νεκρών, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε με ανακοίνωση ότι ένας Ολλανδός σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές για Τρεις Ινδούς και έναν Πορτογάλο που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει και προσωρινός αποκλεισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου.
Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024