Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί24 χρόνια 'Καθαρίστε τη Μεσόγειο' – Η εκστρατεία του 2019 ξεκινά στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Περιβάλλον

24 χρόνια 'Καθαρίστε τη Μεσόγειο' – Η εκστρατεία του 2019 ξεκινά στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ο κεντρικός καθαρισμός του Δικτύου Μεσόγειος SOS θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου σε τρεις ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (παραλία Δημαρχείου, Ανατολική παραλία Βάρκιζας και Μεγάλο Καβούρι).

Ενόψει της 24ης πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, “Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2019“, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2019, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθώς ο συγκεκριμένος Δήμος επιλέχθηκε φέτος ως ο δήμος της χώρας από τον οποίο θα ξεκινήσει η πανελλαδική εκστρατεία.

Η εκστρατεία “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” κινητοποιεί εδώ και 23 χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας, ώστε να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, που τόνισε την σημαντικότητα της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που αποτελεί τη βάση για την αλλαγή της περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Αναφέρθηκε στις επιμέρους δράσεις του δήμου σε ό,τι αφορά στα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν σε λύσεις των θεμάτων αυτών.

Η κα Κλειώ Μονοκρούσου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μεσόγειος SOS αναφέρθηκε στους στόχους, την αποστολή αλλά και την τοπική, εθνική και ευρωμεσογειακή δράση της οργάνωσης από το 1990 έως σήμερα σε θέματα περιβαλλοντικής σημασίας. Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας “Καθαρίστε τη Μεσόγειο”, που για δεύτερη χρονιά στοχεύει τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και την πρόσφατη ψήφιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας πλαίσιο που βάζει χρονικά όρια στην απόσυρση των 10 πιο συχνών πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 για πολλά από αυτά (πλαστικά κουτάλια, πιρούνια, πιάτα, αναδευτήρες, μπατονέτες κ.λπ.) τόνισε το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από την ευρεία χρήσης τους και την περιβαλλοντική επιφόρτιση στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα. Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί μια ολοκληρωμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και τοπικών φορέων αλλά και καταγραφής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της δράσης, γεγονός που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών αποφάσεων σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τέλος η κα Αθανασία Νικολοπούλου, υπεύθυνη για θέματα Παράκτιας και Θαλάσσιας Διαχείρισης του Δικτύου Μεσόγειος SOS, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Plastic Twist, που στόχο έχει στην επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού και στην απόδοση αξίας σε αυτό. Η συμμετοχή όλων των φορέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σε δράσεις άμεσης παρέμβασης που αφορούν την προστασία των φυσικών περιοχών όπως είναι η εκστρατεία για το “Καθαρίστε τη Μεσόγειο”, με συμμετοχή περισσότερων από 200.000 εθελοντές στην περίοδο 2006-2018, έχει μεγάλη βαρύτητα και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο κεντρικός καθαρισμός του Δικτύου Μεσόγειος SOS θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου και ώρα 11:00, σε τρεις ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: στην παραλία Δημαρχείου, την Ανατολική παραλία Βάρκιζας και το Μεγάλο Καβούρι.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024