Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΣυνέδριο WWF Ελλάς: Μέθοδοι μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών σε προστατευόμενες περιοχές

Συνέδριο WWF Ελλάς: Μέθοδοι μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών σε προστατευόμενες περιοχές

Συνέδριο με θέμα “Μέθοδοι μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών σε προστατευόμενες περιοχές” πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα, 31 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2002 το WWF Ελλάς. Το 2002 […]

Συνέδριο με θέμα "Μέθοδοι μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών σε προστατευόμενες περιοχές" πρόκειται<...> να πραγματοποιήσει στην Αθήνα, 31 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2002 το WWF<.> Ελλάς.

Το 2002 έχει κηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Οικοτουρισμού. Ο οικοτουρισμός αναγνωρίζεται ως ανερχόμενη τάση στον τομέα του τουρισμού και της διάθεσης του ελεύθερου χρόνου. Η ζήτηση για διακοπές και εξερεύνηση στη φύση, ιδίως σε περιοχές που δεν έχουν υποστεί υποβάθμιση από τον μαζικό τουρισμό ή την ανάπτυξη, γενικότερα, αυξάνει και στη χώρα μας. Περιοχές άγνωστες, ως πρόσφατα, της ορεινής ενδοχώρας αναπτύχθηκαν σε οικοτουριστικούς προορισμούς. Τα τουριστικά γραφεία που προτείνουν εναλλακτικό τουρισμό στη φύση, σπορ και περιπέτεια επίσης αυξάνουν. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που ακόμη υπάρχουν στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών (ΠΠ), αφενός, και αφετέρου με την έλλειψη τεχνογνωσίας σε θέματα μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών, εγκυμονεί και κινδύνους για το μέλλον των περιοχών αυτών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί το περιβάλλον την ίδια ή ανάλογη υποβάθμιση με αυτή που παρατηρείται σε κάποιους προορισμούς μαζικού τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό, το WWF Ελλάς επιθυμώντας να συμβάλει στην διάχυση της γνώσης σε σχέση με τις μεθόδους διαχείρισης του οικοτουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές, οργανώνει αυτό το συνέδριο.

Στόχοι του συνεδρίου:

  • Να παρουσιαστούν παραδείγματα εφαρμογών μεθόδων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης επισκεπτών από το εξωτερικό που να μπορούν να μεταφερθούν ή να αξιοποιηθούν στην χώρα μας
  • Να αξιοποιηθεί, προς όφελος των ελληνικών ΠΠ, η πλούσια εμπειρία που υπάρχει διεθνώς
  • Να παρουσιαστούν παραδείγματα από την Ελλάδα και να αναδειχθούν τα διδάγματα που αντλούνται από αυτά
  • Να παρουσιαστεί η έρευνα που διεξάγεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, πάντα όμως με στόχο την αξιοποίησή της στο πεδίο
  • Να προωθηθεί ο διάλογος για τον οικοτουρισμό και τα συστήματα διαχείρισής του
  • Να γίνει αντιληπτή η σημασία που έχει η παρακολούθησης της φέρουσας ικανότητας και η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης επισκεπτών από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιώτες
  • Να συμβάλει το συνέδριο στην συνειδητοποίηση της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των ΠΠ και της ανάγκης διάθεσης των απαραίτητων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων για τον σκοπό αυτό.
  • Να διαπιστωθούν πιο συγκεκριμένα οι ανάγκες που υπάρχουν σε κατάρτιση στο θέμα αυτό ώστε να ακολουθήσουν στο μέλλον πιο εξειδικευμένες και στοχευόμενες συναντήσεις με ειδικούς του οικοτουρισμού.

Το συνέδριο απευθύνεται:

  • Σε στελέχη του δημοσίου (Υπουργεία, Δασαρχεία, Περιφέρειες, Δήμοι κλπ.) που χαράσσουν πολιτική, λαμβάνουν αποφάσεις ή εφαρμόζουν πολιτική στη διαχείριση ΠΠ.
  • Σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε ΠΠ (Τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρείες, Τεχνικές Εταιρείες, τουριστικά γραφεία, γραφεία τουρισμού περιπέτειας, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιατορίων και υποδομών αναψυχής κλπ.)
  • Σε στελέχη μη κερδοσκοπικών φορέων (περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι κλπ.) που δραστηριοποιούνται σε ΠΠ.
  • Σε στελέχη Κέντρων Πληροφόρησης, οικοξεναγούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος για τους επισκέπτες.
  • Σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με το θέμα.

Περιεχόμενο, δομή και χαρακτήρας του συνεδρίου

Στις δύο ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο περιλαμβάνονται συνολικά 12 εισηγήσεις μισής ώρας.

Την πρώτη ημέρα οι εισηγήσεις θα αφορούν την έννοια, τους περιορισμούς και τις μεθόδους μέτρησης φέρουσας ικανότητας. Τη δεύτερη ημέρα οι εισηγήσεις θα αφορούν συστήματα διαχείρισης επισκεπτών.

Μετά τις πρωινές συνεδρίες θα ακολουθούν δύο στρογγυλά τραπέζια, ένα την κάθε ημέρα σε επιλεγμένα θέματα όπως:

  • "Η φέρουσα ικανότητα σε κορεσμένες, τουριστικά, περιοχές" και
  • "Οι ανάγκες σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την εφαρμογή των συστημάτων παρακολούθησης επισκεπτών".
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024