Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜόνο από τουριστικά γραφεία, πλέον, οι σχολικές εκδρομές
Τουριστικά γραφεία

Μόνο από τουριστικά γραφεία, πλέον, οι σχολικές εκδρομές

Στο έργο των τουριστικών γραφείων περιλαμβάνεται η κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων που διοργανώνονται αποκλειστικά από τουριστικά γραφεία εντός ή εκτός χώρας με ιδιόκτητα ή μισθωμένα θαλάσσια, χερσαία ή αεροπορικά μεταφορικά μέσα.

Οριστική λύση σε ένα πάγιο αίτημα χρόνων για τον κλάδο των ελληνικών τουριστικών γραφείων δίνει η κοινή εγκύκλιος των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού, που υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 2019, στην οποία ορίζεται ρητώς ότι η διοργάνωση σχολικών εκδρομών πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από αδειοδοτημένα και νομίμως λειτουργούντα τουριστικά γραφεία και από κανένα άλλο είδος επιχείρησης.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 393/1976 “Περί ιδρύσεως και λειτουργίας τουριστικών γραφείων”, στο έργο των τουριστικών γραφείων περιλαμβάνεται (περ. α) η κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων που διοργανώνονται αποκλειστικά από τουριστικά γραφεία εντός ή εκτός χώρας με ιδιόκτητα ή μισθωμένα θαλάσσια, χερσαία ή αεροπορικά μεταφορικά μέσα.

Η περίπτωση αυτή α. της παραπάνω παρ. 2 διατυπώθηκε όπως ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 4549/2018, προκειμένου -σύμφωνα με την πρόθεση του νομοθέτη, όπως αποτυπώνεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση- να καταστεί σαφές ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδρομών και περιηγήσεων από τα τουριστικά γραφεία με κάθε είδους μεταφορικό μέσο (χερσαίο, πλωτό, εναέριο) δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν εκδρομές ή περιηγήσεις εκτελούνται με Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης (ΔΧΤΛ), ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 711/1977 “Περί Ειδικών Τουριστικών Λεωφορείων”.

Προκειμένου να γίνονται ορθά οι σχετικοί έλεγχοι, για την εγκύκλιο έχουν ενημερωθεί όλες οι Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όλες οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού και η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: “Για άλλη μια φορά η αγαστή συνεργασία της Ομοσπονδίας με τα υπουργεία αποδίδει καρπούς επιλύοντας σημαντικά ζητήματα του κλάδου των τουριστικών γραφείων που επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή του τουριστικού έργου και προάγουν το καλό για το σύνολο του κλάδου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024