Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΝew Υork Τimes: Ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά;
Λιμένες

Νew Υork Τimes: Ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά;

Ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, 'η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπλεγμένη σε μια διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται επειγόντως ξένες επενδύσεις'.

Σε εκτενές δημοσίευμά τους οι “New York Times” αναφέρονται στην απόφαση του ΚΑΣ να παγώσει επένδυση 612 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο ΟΛΠ, το 51% των μετοχών του οποίου κατέχει η κινεζική κρατική Cosco Shipping, φοβάται ότι ο χαρακτηρισμός του αρχαίου λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στο project με την κινεζική πρεσβεία να παρεμβαίνει ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δε θα εκτροχιαστούν τα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού. Ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, “η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπλεγμένη σε μια διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται επειγόντως ξένες επενδύσεις. Αλλά αυτή η ιστορία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το πολιτικό θέατρο της σύγχρονης Ελλάδας παρά με το παρελθόν που παρεμποδίζει το μέλλον”.

Tο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ΟΛΠ έχει εκφράσει την βούληση να σεβαστεί το παρελθόν και να προστατεύσει τις αρχαιότητες, όπως προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης που κύρωσε η ελληνική Βουλή και περιλαμβάνει την καταβολή 2,5 εκατο. ευρώ για την αποκατάσταση των αρχαίων τειχών. Και διερωτάται: “Ποιο είναι λοιπόν το νόημα να κηρυχθεί τόσο μεγάλο κομμάτι του Πειραιά ως αρχαιολογικός χώρος; Και αν αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους αρχαιολόγους, γιατί δεν έγινε νωρίτερα; Αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού λένε ότι εάν η πρόταση του ΚΑΣ γίνει αποδεκτή, δεν θα σταματήσει η ανάπτυξη”.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, κ. Νίκος Μπελαβίλας, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. “Εμφανίζοντας εαυτόν ως επικριτή του κινεζικού κατασκευαστικού project θα τον έκανε να παρουσιαστεί ως φύλακας του παρελθόντος της πόλης – προσελκύοντας τους αριστερούς ψηφοφόρους, που διατηρούν επιφυλάξεις για το κινεζικό αναπτυξιακό πλάνο. Ο κ. Μπελαβίλας είναι προσεκτικός: Λέει ότι υποστηρίζει την κινεζική επένδυση, αλλά ‘σύμφωνα με το γράμμα του νόμου’”. Όπως δήλωσε, “όταν οι επενδυτές δεν έχουν τη νοοτροπία κατακτητών ή αποικιοκρατών, όλα μπορούν να γίνουν”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία απέδωσε την παρέμβαση του ΚΑΣ στις “ιδεολογικές εμμονές” της κυβέρνησης, λέγοντας ότι “υπονομεύουν την κατασκευαστική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας”.

“Η κινεζική εταιρεία, που έχει τερματικό για κοντέινερς εκεί περίπου 10 χρόνια, λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν ήδη δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πάνω από 3.000 άτομα και έμμεσα για άλλα 10.000. Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ η υπουργός Πολιτισμού ακόμη δεν έχει λάβει απόφαση, συνδέοντας βολικά το δράμα αναφορικά με την ανάπτυξη του Πειραιά με τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Κι επιτρέπει, έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει στους ψηφοφόρους του ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ υπογράφει μαζί τους συμφωνίες”, καταλήγει η εφημερίδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024