Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Γαστρονομικός τουρισμός

Αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα η τελευταία εβδομάδα της άνοιξης στην Αν. Χαλκιδική

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 June 2019, 14:54

Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε και στις παράλληλες δραστηριότητες του 'KOUZINA'. Γερμανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν αγιορείτικα μετόχια για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής των αθωνικών οίνων, έλαβαν μέρος σε θρησκευτικά γαστρονομικά δρώμενα, ξεναγήθηκαν σε θεματικές εκθέσεις, ακολούθησαν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου, δοκίμασαν τοπικά μοναστηριακά 'κεράσματα' και έκαναν τον παράπλου του Αγίου Όρους.


Όπως κάθε χρόνο, το “KOUZINA” δόμησε την τρίτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης πάνω στις επιρροές που η Ανατολική Χαλκιδική δέχεται από την Ιερή Πολιτεία εξαιτίας της γειτνίασής της με αυτήν.

Ο “γαστρονομικός περίπατος” της Ουρανούπολης αποτέλεσε την έναρξη της ενότητας. Ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία, gift shops και επιλεγμένους χώρους εστίασης, επισκέπτες ακολούθησαν μια γαστροπολιτιστική περιήγηση, δοκιμάζοντας μοναστηριακά προϊόντα και επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημαντικότητας. Αθωνικό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο από τα λιόδεντρα της Ιερής Πολιτείας, οίνοι, ρακόμελα, γλυκά του κουταλιού, μοναστηριακά κοσμήματα, κομποσκοίνια, εικόνες και εικονογραφίες, εκκλησιαστικά είδη... και τόσα άλλα που αξίζει να ανακαλύψει κανείς στην πύλη του Αγίου Όρους. Μονή Ζυγού, Πύργος Προσφορίου, Αρχαία Ουρανούπολη, Παράπλους Αγίου Όρους αποτέλεσαν για μία ακόμη χρονιά τα βυζαντινά must-see μνημεία του οικισμού, ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα του τοπικού τουρισμού και τον τουριστικό κόμβο της Ανατολικής Χαλκιδικής.


Ο αγιορείτης Μοναχός Νικήτας στο Athos Luxury Seaside Villas.

Το θρησκευτικό κουρμπάνι, που προσφέρθηκε στον αύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγίας, συγκέντρωσε πλήθος πιστών και επισκεπτών και απέδειξε ότι το “ξεκλείδωμα” των τοπικών εξωκλησιών και η ένταξή τους την προσκυνηματική ροή αποτελεί τον πιο δόκιμο τρόπο ανάδειξης των τοπικών προσκυνηματικών περιηγήσεων.

To μοναστηριακό δείπνο που παρατέθηκε στο εστιατόριο του Akrathos Beach Hotel έδωσε τη δυνατότητα στους συνδαιτημόνες να δοκιμάσουν μοναστηριακούς οίνους και να ανακαλύψουν τους θρησκευτικούς μύθους που συνοδεύουν τη φήμη τους.

Ο Μοναχός Νικήτας, από το Κελί της Παναγίας της Πορταήτισας της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, μαγείρεψε στην αμμώδη παραλία της Ακτής Κομίτσας το πιο αντιπροσωπευτικά γιορτινό πιάτο της Ιερής Πολιτείας, δηλ. παστό μπακαλιάρο με άγριες αγκινάρες Ιερισσού. Η “γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας” οργανώθηκε από το πολυτελές Athos Seaside Luxury Villas σε ένα θαλάσσιο φυσικό κάδρο στον Ακάνθιο Κόλπο μόλις 500 μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, δίνοντας έμφαση στις γαστρονομικές (και όχι μόνο) μοναστηριακές επιρροές που δέχεται ολόκληρη η προαθωνική χερσόνησος.


Μοναστηριακό Κέρασμα στο ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο Νεοχώρι.

Ο executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki κ. Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του παρουσίασε στο εστιατόριο “Armyra” του ιστορικού και πολυτελούς Eagles Palace ένα καταπληκτικό μενού βασισμένο στους μοναστηριακούς κανόνες αλλά και στην εξαιρετικής ποιότητας τοπική θαλασσινή παραγωγή: έφτιαξε ανάλαφρες σαλάτες, χρωματίζοντας το τζατζίκι πράσινο και μετατρέποντας το ανθότυρο σε ζελέ, σέρβιρε λαχταριστό κριθαρώτο με γαρίδες ενσωματώνοντας σε αυτό ελληνικά τυριά, συνδύασε το φρέσκο ψάρι με πουρέ βασιλικού και πρότεινε για επιδόρπιο λεμονένιες κρεμώδεις γεύσεις.


Μπακαλιάρος Αγιορείτικος, από τον Άγγελο Σγούρο στη Μεγάλη Παναγία.

Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που δόθηκε και αυτήν την εβδομάδα στις παράλληλες δραστηριότητες του” KOUZINA”. Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου επισκέφθηκαν αγιορείτικα μετόχια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής των αυθεντικών αθωνικών οίνων, έλαβαν μέρος σε θρησκευτικά γαστρονομικά δρώμενα που πραγματοποιούνται σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή, ξεναγήθηκαν σε θεματικές εκθέσεις, ακολούθησαν τμήματα του περίφημου Αριστοτελικού Περιπάτου ώστε να διαπιστώσουν τη συνύπαρξη μνημείων της ελληνιστικής πόλης με βυζαντινά, δοκίμασαν τοπικά μοναστηριακά “κεράσματα”, κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τελούνται Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί στην ύπαιθρο και πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους.

Όλα τα προϊόντα του “KOUZINA” προωθούνται στον κόσμο από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Η επόμενη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της μεγάλης γιορτής είναι αφιερωμένη στη “μοναστηριακή κουζίνα”.



Φωτογραφία από το μοναστηριακό μενού του σεφ Απόστολου Αλτάνη στο Eagles Palace.



|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top