Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδρια

Νέα δράση 'YES to Schools', με εισαγωγή της ναυτιλίας και του τουρισμού στα σχολεία

Τατιάνα Ρόκου - 07 Ιούνιος 2019, 14:10

Φέτος πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στις ημέρες καριέρας περισσότερων από 10 σχολείων, φροντιστηρίων και εκδηλώσεων των δήμων της Αττικής, όπου περισσότεροι από 1.000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.


Το YES to Sea Tourism Forum πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, στο Domotel Kastri αποτελώντας και φέτος τη λήξη της Διεθνούς Έκθεσης Θαλάσσιου Τουρισμού “Posidonia Sea Tourism 2019”, με τη συμμετοχή 300 και πλέον νέων και στελεχών από το χώρο της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού.
 
Η κα Δανάη Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum και CEO της Navigator Shipping Consultants, υπογράμμισε πως σκοπός του YES είναι προτρέψει τους νέους αυτής της χώρας να κατανοήσουν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μείνουν εδώ και να αντιληφθούν ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός μας είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους μπορούν να ακουμπήσουν, να προκόψουν μέσα από αυτούς και να επιτύχουν κάνοντας μας περήφανους διεθνώς. Η επικεφαλής του YES Forum, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη δράση “YES to Schools”, σκοπός της οποίας είναι να μπει η ναυτιλία και ο τουρισμός στα σχολεία, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των δύο κλάδων και την ιστορία τους και να τους συμπεριλάβουν, συνειδητά στις επιλογές τους, όταν κληθούν να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν. Το εγχείρημα αυτό έγινε πράξη καθώς φέτος πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στις ημέρες καριέρας περισσότερων από 10 σχολείων, φροντιστηρίων και εκδηλώσεων των δήμων της Αττικής, όπου περισσότεροι από 1.000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους τομείς αυτούς.Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων. Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, β’ αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την αξία των συνεργιών και παρακίνησε τους νέους να αναζητήσουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει ανάμεσα στις 80 και πλέον ειδικότητες που υπάρχουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία και του φάσματος των υπηρεσιών της. Η δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής,  κατά τον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στους Στρατηγικούς Πυλώνες της Εθνικής Τουριστικής Πολιτικής, ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εδική επιστήμονας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κα Ντόρα Γιαννάκη, τόνισε ότι ανάμεσα στους  στόχους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη νέα γενιά της χώρας μας, περιλαμβάνονται επτά θεματικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων, η “Προσιτή Εκπαίδευση – Κατάρτιση & Μαθητεία”, η “Αξιοπρεπής Εργασία και η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων” και η “δημιουργία Πόλεων Φιλικών προς τους Νέους και στη Δημογραφική Ανανέωση της Υπαίθρου”. “Εκδηλώσεις όπως το Yes to Sea Forum εξυπηρετούν και εντάσσονται στους εθνικούς σχεδιασμούς, γι’αυτό και έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας”, είπε χαρακτηριστικά.  

Έχοντας τις πιο καθαρές και διαυγείς θάλασσες της Μεσογείου έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από το θαλάσσιο τουρισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάπτυξη “θεματικού τουρισμού”, των νεοφυών επιχειρήσεων, του χειμερινού τουρισμού και η δημιουργία “οικοδιαχειριζόμενων θαλάσσιων βιότοπων”.

Η κα Ξένια Κούρτογλου, Co-Founder & Managing Director της Focus Bari, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του YES Forum. Στόχος ήταν η σύγκριση των απόψεων των νέων και των εταιρειών για την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στο θαλάσσιο τουρισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 54% των συμμετεχόντων που ερωτήθηκαν δεν εργάζονται, το 30% εργάζονται σε άλλο τομέα, ενώ ένα 16% εργάζεται ήδη στη ναυτιλία. Το 45% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί στη ναυτιλία και το 7% συμμετείχε στο συνέδριο επειδή ενδιαφέρεται να εργαστεί στο θαλάσσιο τουρισμό.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι Έλληνες υποψήφιοι για εργασία, σε ποσοστό 54%, δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας στον κλάδο, οι εταιρείες θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλός. Επίσης, σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι οι νέοι δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και σε ποσοστό 80% ότι δεν διαθέτουν αρκετή εμπειρία. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η εμπειρία στον συγκεκριμένο εργασιακό τομέα, αλλά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων. Σε ποσοστό 77% οι ερωτηθέντες, τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους νέους, απάντησαν ότι θαλάσσιος τουρισμός σημαίνει κρουαζιέρα.

Κεντρικός ομιλητής του φόρουμ ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου GoldenPort, Capt. Πάρης Δράγνης, ο οποίος υπογράμμισε πως αν στόχος είναι η πρωτοκαθεδρία της ελληνικής μαυτιλίας παγκοσμίως, τότε καθήκον όλων είναι η υποστήριξη της νέας γενιάς των Ελλήνων που ετοιμάζεται να σταδιοδρομήσει, συμπληρώνοντας πως εκείνος θα είναι από τους πρώτους που θα το κάνει καθώς πιστεύει στις δυνατότητες των νέων. Ο κ. Δράγνης πρότεινε στους νέους Έλληνες να σκεφτούν πολύ σοβαρά τα επαγγέλματα της θάλασσας, διότι, όπως είπε, είναι προικισμένοι για αυτά χωρίς να το ξέρουν. “Τούτο δε σημαίνει ότι θα τους έρθουν όλα εύκολα ή πως δεν θα υπάρξουν στερήσεις και δυσκολίες. Όμως η ναυτιλία ξέρει να ανταμείβει, τόσο αυτούς που είναι μέσα στα κύματα όσο και τους άλλους που ασκούν τις υπόλοιπες υπηρεσίες από ένα γραφείο στη στεριά. Είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές στη χώρα μας και το μέγεθος της ναυτιλίας μας μαρτυρά ότι θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε πολύ περισσότερους νέους με ικανότητες και σπουδές”.

Συντονιστής της συζήτησης για το θαλάσσιο τουρισμό ήταν ο δημοσιογράφος από το “Πρώτο Θέμα”, κ. Μηνάς Τσαμόπουλος και ομιλητές η κα Μαρία Δεληγιάννη, Government and Public Affairs Representative Eastern Mediterranean - Cruise Lines International Association (CLIA), ο καπτ. Βασίλης Γκαζίκας, Marine Operations Director της Celestyal Cruises, ο κ. Θάνος Πάλλης, καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής Λιμένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος - Διεθνής Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων και ο κ. Αλέξανδρος Σερεμέλης, λέκτορας του Μητροπολιτικoύ Κολλεγίου.

Ο κ. Γκαζίκας συμβούλευσε τους νέους να ψάχνουν κάθε νέα προοπτική και ευκαιρία και να μη μένουν στάσιμοι. Εξάλλου η ναυτιλία και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μονοπάτια που πρέπει να εξερευνήσει κανεις για να πετύχει είτε ακολουθεί καριέρα στη θάλασσα είτε στη στεριά. Η κα Δεληγιάννη υπογράμμισε πως η θέληση και η προσωπικότητα μαζί με τη γνώση είναι το κλειδί της επιτυχίας και πως κανείς δε πρέπει να το βάζει ποτέ κάτω. Ο δρ. Πάλλης, εστίασε στο κομμάτι των λιμένων, το ρόλο τους στον κλάδο της κρουαζιέρας και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει. Ο κ. Σερεμέλης, δουλεύοντας πάντοτε κοντά στους νέους και συμμεριζόμενος την αγωνία και την καθημερινή προσπάθεια τους κατά τη διάρκεια του Bachelor ή του Master τους και τη μετέπειτα ή παράλληλη έρευνα για την ανεύρεση εργασίας, συμβούλεψε τους νέους πως με όπλο τη γνώση και το πείσμα θα διακριθούν και θα ξεχωρίσουν.


Από αριστερά, η κα Κατερίνα Ξένου, Crew Manager – Alassia Newships Management, ο κ. Θεόφιλος Χαλδεζος, Dry Cargo / Container Chartering – Eastern Mediterranean Maritime Ltd, η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, αντιπρόεδρος - Environmental Protection Engineering (EPE) SA και πρόεδρος - HEMEXPO, η κα Μαρία Καλλέργη, HR Manager - Arkas Hellas, ο κ. Ηλίας Παύλου, MSc Shipping Programme Manager – BCA College και ο δρ. Πάνος Νομικος, Business Development Director, Danaos Management Consultants S.A.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και φέτος η συζήτηση που έγινε με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, και εταιρειών παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων που παρουσίασαν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα στις ναυτιλιακές σπουδές.

 
Μέρος των εσόδων του “YES to Sea Tourism Forum” θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Ο εκτελεστικός σύμβουλος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, κ. Αθανάσιος Μπούσιος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η συμβολή τέτοιων ενεργειών στο έργο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς του Ελληνικού Εφοπλισμού “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ” είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 
H κα Μπεζαντάκου, στην αποφώνηση του φόρουμ παρότρυνε τους νέους να κρατούν θετική στάση και να μη μεμψιμοιρούν, να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές εταιρείες, στελέχη και οργανισμούς της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, να είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους και όταν άνθρωποι του χώρου τους αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο που δεν έχουν να τους αποδεικνύουν ότι το άξιζαν με την πρόοδό τους και ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Το YES to Sea Tourism Forum 2019 “έκλεισε” με την παρουσίαση όλων των εθελοντών επί σκηνής και ανανέωσε το ραντεβού του για  την Παρασκευή 5 Ιουνίου στα Ποσειδώνια 2020.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top