Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Έως και -8,6% έφτασε η πτώση στην πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων το α' εξάμηνο 2019

Βίκυ Καραντζαβέλου - 16 Ιούλιος 2019, 14:10

Τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο 'Ελ. Βενιζέλος' τα τελευταία χρόνια δε συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.


Με πτώση της τάξης του 3,8% στην Πληρότητα, του 2,9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (Rev Par) και με οριακή θετική αλλαγή (1.0%) στη Μέση Τιμή Δωματίου ‘έκλεισε’ το α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της ΕΞΑΑΑ και της GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο ‘έκλεινε’ αρνητικά (και) ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8,6%, κάτι που επιβεβαιώνει όσα επισημαίνει η ΕΞΑΑΑ από τα τέλη του 2018, κυρίως για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, όλων των τύπων καταλυμάτων, αλλά και για αλλαγή του κλίματος σε ότι αφορά στην σχέση προσφοράς - ζήτησης. Η δε μέση τιμή δωματίου και το rev par επίσης παρουσίασαν έντονες “αναταράξεις” από μήνα σε μήνα σημειώνοντας πτωτική πορεία τον μήνα Ιούνιο σχεδόν κατά -5%. Σημειώνεται πως ο Ιούνιος, ο οποίος διατήρησε οριακά (+0,9%) την πληρότητα του περυσινού Ιουνίου, ως καλοκαιρινός μήνας θεωρείται μήνας “αιχμής”.

Από πλευράς της η Ένωση επισημαίνει ότι η Αθήνα δέχεται το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (περίπου 8,2 εκατ. επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής “πύλη εισόδου” στη χώρα μας. Πολλοί εξ’αυτών συνεχίζουν και προς λοιπούς προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια δε συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

“Η Πολιτεία (ηγεσία τουρισμού και εμπλεκόμενα υπουργεία), η τοπική κοινωνία (περιφέρεια – δήμοι) αλλά και οι τουριστικοί φορείς, οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί  εγκαίρως το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα που μαζί με όλα τα παράπλευρα και χρόνια προβλήματα (ασφάλεια - καθαριότητα - ειδική υποδομή κ.λπ.) υποσκάπτουν την σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης μας.

Απαιτείται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και φυσικά, στρατηγική (μεσοπρόθεσμης  και μακροπρόθεσμης) περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού της  Αθήνας - Αττικής. Από πλευράς ΕΞΑΑΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις καθώς έχουμε εργαστεί με αυτή τη προσέγγιση και προς αυτή τη κατεύθυνση, επί σειρά ετών”, επισημαίνει η ΕΞΑΑΑ.

Overall performance of the ...
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top