Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ Booking.com ερευνάται για απλήρωτο ΦΠΑ από ενοικιαζόμενά της στην Ιταλία
Online booking

Η Booking.com ερευνάται για απλήρωτο ΦΠΑ από ενοικιαζόμενά της στην Ιταλία

Οι Ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν ότι το ποσό διαφυγής των 150 εκατ. ευρώ είναι μια 'συντηρητική εκτίμηση' για την εξαετή περίοδο, σύμφωνα με πηγές, με βάση ανάλυση των εσόδων της εταιρείας στην Ιταλία και αστυνομικές συνεντεύξεις με άτομα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.

Η Booking.com πιθανόν να υποχρεωθεί να καταβάλει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ για μη καταβληθέν ΦΠΑ από ενοικιάσεις τουρσιτικών κατοικιών που ταξινομούνται μέσω των ιστοτόπων της, σύμφωνα με αναφορές.

Οι ιταλικές αρχές διερευνούν κατά πόσο ο διαδικτυακός κολοσσός ευθύνεται για οφειλόμενο φόρο επί των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στον ιστότοπό του το διάστημα 2013-2018.

Οι πληρωμές αφορούσαν σε ενοικιαζόμενα ακίνητα που διαφημίζονται στον ιστότοπο από ιδιώτες και όχι ξενοδοχεία που κάνουν κρατήσεις μέσω της ιστοσελιδας, δεδομένου ότι είναι ήδη εγγεγραμμένοι για καταβάλουν φόρο.

Η Booking.com θεωρεί τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή μεταξύ ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων κατοικιών και επισκεπτών και αντιμετωπίζει τις κρατήσεις ως άμεσες συναλλαγές μεταξύ των δύο. Όμως, άτομα που ασχολούνται με την έρευνα δήλωσαν στους βρετανικούς “Financial Times” ότι η έλλειψη ενός αυτόματου συστήματος πληρωμής ΦΠΑ σημαίνει ότι ο φόρος συχνά μένει απλήρωτος, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό έλλειμα με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν ότι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ είναι μια “συντηρητική εκτίμηση” για την εξαετή περίοδο, σύμφωνα με πηγές, με βάση ανάλυση των εσόδων της εταιρείας στην Ιταλία και αστυνομικές συνεντεύξεις με άτομα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.

Πέρυσι, οι ιταλικές αρχές ήλθαν σε επαφή με τους ομολόγους τους στις Κάτω Χώρες, όπου και εδρεύει η Booking.com, για να ζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία, μέσω ευρωπαϊκής εντολής έρευνας, αλλά οι Ολλανδοί αρνήθηκαν να προχωρήσουν την υπόθεση, σύμφωνα με τους “FT“. Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν τώρα να υποβάλουν αναθεωρημένη ευρωπαϊκή εντολή έρευνας για να προωθήσουν την υπόθεση. Η ολλανδική εισαγγελική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Booking.com δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για κανένα θέμα από τις ιταλικές αρχές. Προσέθεσε ότι η προμήθεια που χρεώνει τους συνεργάτες της, όπως εκείνοι που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, υπόκειται σε ΦΠΑ και “είναι δική τους ευθύνη να το αναφέρουν απευθείας στην τοπική διοίκηση” στην ΕΕ.

Η Airbnb, η οποία επίσης κάνει κρατήσεις για ιδιωτικά, ιδιόκτητα ενοικιαζόμενα ακίνητα που διαφημίζονται από ιδιώτες, εισπράττει φόρο για λογαριασμό της ιταλικής κυβέρνησης προτού ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμής, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Τμήμα “HM Revenue & Customs” της Βρετανίας (η βρετανική Εφορία εν ολίγοις) εξέδωσε “κλήση αποδεικτικών στοιχείων”, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της τήρησης του ΦΠΑ από ιδιώτες που χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπως η Booking.com, η Amazon και η Uber για την πώληση αγαθών ή υπηρεσιών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024