Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛ. Μενδώνη: Διπλασιασμός των χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με υπόγεια επέκταση
Πολιτισμός

Λ. Μενδώνη: Διπλασιασμός των χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με υπόγεια επέκταση

Η βούληση είναι να παραμείνει η αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ στους χώρους της. Συγχρόνως, το Ακροπόλ, κτίριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, θα φιλοξενήσει δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.

Σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΚΑΙ” η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι το αρχικό σχέδιο είναι η εν υπογείω επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ώστε να αποκτήσει τον απαραίτητο χώρο, για να εκτεθούν επιστημονικά μουσειογραφικά σωστά τα εκθέματά του, και συγχρόνως οι εκθέσεις του να είναι εύληπτες, κατανοητές και να μπορούν να ψυχαγωγούν, με την αρχαία σημασία του όρου, τους επισκέπτες. Επομένως, το πρώτο σημείο είναι η εν υπογείω επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

“Συγχρόνως, το Ακροπόλ, το οποίο είναι ένα κτίριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αποκατασταθεί, πλέον, τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Μπορεί, θα φιλοξενήσει δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. Αυτό το είχε αποφασίσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη, από το 2014. Όμως, διαθέτει υποδομές που μπορούν να εξυπηρετήσουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως ένα πολύ μεγάλο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που έχει προβλεφθεί, από τις μελέτες αποκατάστασης του. Και δεύτερο παράδειγμα, το εστιατόριο το οποίο είχε το ξενοδοχείο, και το οποίο έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει στον τελευταίο όροφο, έχει μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα θέα της πόλης και φτάνει μέχρι την Ακρόπολη. Αυτά είναι βασικές υποδομές, που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διά της υπογειοποιήσεως και ενοποιήσεως με το Ακροπόλ, μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Τελειώνουμε με το Εθνικό Αρχαιολογικό”, τόνισε η κα μενδώνη.

“Αυτό το οποίο θέλουμε, είναι να αναγεννηθεί και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Προφανώς, έτσι όπως οι πρυτανικές αρχές, οι αρχές του Πολυτεχνείου, η Αρχιτεκτονική Σχολή το επιθυμεί. Θέλουμε να συλλειτουργήσουν οι δύο χώροι. Να συλλειτουργήσουν, να αναπτύξουν συνέργειες. Να ανοίξουν στην πόλη. Καταλαβαίνετε ότι θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για τον φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, ο οποίος θα μπαίνει μέσα σε αυτόν τον υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Θα μπορεί να επικοινωνήσει με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα μπορέσει να δει στα κτήρια του Πολυτεχνείου- εφόσον το Πολυτεχνείο το επιθυμεί- σειρά εκτεθειμένων θησαυρών που ανήκουν στην αρχιτεκτονική σχολή”.

Οι μελέτες θα εκπονηθούν από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Η ανάδειξη του κτήματος στο Τατόι
Όσον αφορά στην ανάδειξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κτήματος στο Τατόι, η υπουργός δήλωσε ότι, στην ουσία αυτό είναι μια ενιαία ιστορική οντότητα, η οποία έτσι πρέπει να συντηρηθεί, να αναδειχτεί και να μπορέσει να αποδώσει χρήματα για τον ίδιο τον χώρο και από κει και πέρα να προσδώσει μια ιδιαίτερη υπεραξία στην Αττική, στο κομμάτι που βρίσκεται.
“Στο Τατόι αυτή τη στιγμή, 27 κτίρια έχουν κηρυχθεί ιστορικά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το 2003. Εκεί υπάρχει μια προετοιμασία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν εκπονήσει μελέτες για κάποια κτίρια, ο Σύλλογος Φίλων του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι έχει προσφέρει μελέτες στο υπουργείο στα άλλα 3 ή 4 κτίρια. Οι μελέτες ακόμα δεν έχουν αδειοδοτηθεί, αν και έχουν δοθεί στο υπουργείο πριν από 3-4 χρόνια. Υπάρχει η μελέτη του ανακτόρου σε επίπεδο αρχιτεκτονικής μελέτης, που έχει εκπονηθεί και αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα ξεκινήσει ελπίζω τον επόμενο μήνα η μελέτη για τα στατικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά ώστε να μπορέσουν  να ξεκινήσουν εργασίες που θα αποκαταστήσουν τα κτίρια. Αυτό είναι το ένα μέρος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν μερικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μετά την έκδοση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2007 και το 2008, πρέπει σε ένα βαθμό να ξεκαθαριστούν οι χρήσεις γης, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ενιαίας ιστορικής οντότητας που είναι το συγκρότημα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουν δοθεί ήδη οι κατευθύνσεις και θα γίνει σχετικά σύντομα. Από εκεί και πέρα είναι το κομμάτι των λοιπών κτιρίων, τα οποία μπορούν και πρέπει κατά τη γνώμη μου, να αναπτυχθούν μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Τι εννοώ: Το βουστάσιο για παράδειγμα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον να αποκατασταθεί, προφανώς με τις προδιαγραφές του υπουργείου Πολιτισμού, από ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να αναβιώσουν τη λειτουργία του βουστασίου. Άρα μέσα στα 44.000 στρέμματα που είναι το κτήμα, να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί ξανά η κτηνοτροφική παραγωγή. Αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν για το οινοποιείο. Υπάρχει το ξενοδοχείο ‘Τατόιο’, το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί, μια εξαιρετικά υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακή μονάδα. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί το κράτος. Εδώ πρέπει το κράτος να συμπράξει με ιδιώτη”.

Τέλος, η κα Μενδώνη αναφέρθηκε και στο πολιτιστικό κομμάτι της επένδυσης στο Ελληνικό. “Έχουν κηρυχθεί ως Νεώτερα Μνημεία τέσσερα κτίρια. Και υπάρχει μία κήρυξη κάποιων εκατοντάδων στρεμμάτων, ευτυχώς όχι υπερβολικά μεγάλη, όπου στο σημείο εκείνο εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα. Πρέπει να σας πω ότι όταν έγιναν διάφορα έργα κατά καιρούς, από τον πόλεμο και μετά στον χώρο του πρώην Ελληνικού, έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα. Και το Ελληνικό, η λέξη Ελληνικό, το τοπωνύμιο, οφείλεται ακριβώς στην ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων, Επίσης, όταν έγινε το έργο του τραμ και εκεί βρέθηκαν αρχαία. Είναι όμως αρχαία, τα οποία είναι διαχειρίσιμα. Δεν είναι κακό να υπάρχουν κάπου αρχαία”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024