Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Βιώσιμος τουρισμός

Η Ινδονησία αποκλείει το νησί Komodo για να σώσει τους δράκους του

Θοδωρής Κουμέλης - 29 Ιούλιος 2019, 13:32

Τα σχέδια για περιορισμό των επισκεπτών έχουν προκαλέσει διαμάχες στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, καθώς και στους κατοίκους που εξαρτώνται από τους επισκέπτες για το βιοπορισμό τους.


Η Ινδονησία σκοπεύει να κλείσει το ανατολικό νησί του Komodo για το κοινό το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους σπάνιους δράκους Komodo, το μεγαλύτερο ζωντανό είδος σαύρας στον κόσμο. Το νησί είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Komodo, μιας προφυλασσόμενης περιοχής μεταξύ των νησιών Sumbawa και Flores, που επισκέφθηκαν περισσότεροι από 176.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο το 2018.

Εκτός από τις όμορφες παραλίες και τα τοπία, πολλοί επισκέπτες ήρθαν να δουν τους δράκους, που βρίσκονται μόνο στην άγρια ​​φύση της ανατολικής Ινδονησίας.

Ο Josef Nae Soi, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας της Ανατολικής Nusa Tenggara, δήλωσε ότι πρέπει να σώσουν τους δράκους Komodo από την εξαφάνιση.

Ακόμη και μετά το κλείσιμο του νησιού Komodo, όπου περίπου εκτιμάται ότι ζουν 1.700 ζώα, άλλα νησιά εντός του εθνικού πάρκου που φιλοξενούν τους δράκους Komodo, όπως τα Rinca και Padar, θα παραμείνουν ανοιχτά για τους τουρίστες. Το κλείσιμο του νησιού στους τουρίστες αποσκοπεί στην αποφυγή ενοχλήσεων και στη μείωση του κινδύνου λαθροθηρίας, ώστε να επιτραπεί η ανάκτηση ικανού αριθμού των προτιμώμενων θηραμάτων των ζώων αυτών, όπως τα ελάφια, τα βουβάλια και τα αγριογούρουνα.

Ο Josef Nae Soi είπε ακόμη ότι οι άνθρωποι έρχονται στο νησί θέλοντας να δουν το πως ζευγαρώνουν οι δράκοι, πως τοποθετούν και εκκολάπτουν τα αυγά τους και πως τα νεαρά ζώα μάχονται για τη ζωή τους. Το νησί θα μπορούσε να ξανανοίξει ύστερα από ένα χρόνο, αλλά ως ένας τουριστικός προορισμός για λίγους.

Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο παρελθόν η διοίκηση της επαρχίας σχεδίαζε να χρεώσει τους τουρίστες με εισιτήριο ύψους 500 δολ. για την επίσκεψη στο νησί, αλλά ο Soi δήλωσε ότι καμία χρέωση δεν είχε αποφασιστεί. Τα σχέδια για περιορισμό των επισκεπτών έχουν προκαλέσει διαμάχες στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, καθώς και στους κατοίκους που εξαρτώνται από τους επισκέπτες για το βιοπορισμό τους.

Ο Soi αναγνώρισε κάποια αντίσταση, αλλά δήλωσε ότι ο πρόεδρος Joko Widodo ενέκρινε το σχέδιο και οι αρχές διεξήγαγαν συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες για τον καλύτερο τρόπο μετεγκατάστασης των κατοίκων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top