Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Λιμένες

Αλλαγή πολιτικής φιλοσοφίας για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών

Τατιάνα Ρόκου - 01 Αύγουστος 2019, 10:00

Αναμένονται μελέτες αξιολόγησης, βιωσιμότητας, που θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και στη συνέχεια θα υπάρξουν οι οικονομικές παράμετροι, οι οποίες θα προσδιορίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τους στόχους και τις πρώτες κινήσεις του υπουργείο, τόνισε: “Προτεραιότητα θα δώσουμε στα εν εξελίξει αναπτυξιακά σχέδια που υπάρχουν στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική χώρα προς τις επενδύσεις, με βάση το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους”.

Αναφερόμενος στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί, είπε: “Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Αυτό θα γίνει πρακτικά μέσα από μελέτες αξιολόγησης, βιωσιμότητας, οι οποίες θα μας υποδείξουν με ποιο μοντέλο θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένες μελέτες εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες και στη συνέχεια θα έχουμε και τις οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες θα προσδιορίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, στη διασφάλιση επενδύσεων και, βεβαίως, στη διασφάλιση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, πρόθεσή του είναι να υπάρξει άμεση επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, κάτι που σημαίνει αναδιοργάνωση των φορέων λιμενικής διακυβέρνησης. “Εδώ υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών, θα πρέπει το Υπουργείο Ναυτιλίας να έχει τον κεντρικό ρόλο και τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο όσον αφορά την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας μας, τα οποία θεωρούμε ατμομηχανές οικονομικής ανάπτυξης, μέρος της αλυσίδας των διεθνών μεταφορών logistics και ενέργειας”, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε ότι είχε ήδη επαφές με εκπροσώπους της ΔΕΠΑ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για το πρόγραμμα “Poseidon”, το οποίο είναι σήμερα σε εξέλιξη στα τέσσερα λιμάνια, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Πειραιά. “Πρόκειται για πρόγραμμα επενδύσεων σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), κάτι που θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στα λιμάνια και, βεβαίως, δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν τα πλοία μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας, καθώς πρόκειται για το καύσιμο του μέλλοντος”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top