Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚυρ. Μητσοτάκης: 'Κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό'
Πολιτισμός

Κυρ. Μητσοτάκης: 'Κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό'

Η υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.

O πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε υπουργεία, έφτασε λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΠΟΑ κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς, καθώς και η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών κα Βίκυ Λοΐζου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του υπουργείου και, μεταξύ άλλων, η πορεία της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, η ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και η λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

“Βλέπουμε το Yπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας, αλλά και ως ένα αναπτυξιακό υπουργείο” τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. “Η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό και με τον τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “ο πολιτισμός μας, κλασικός, αλλά και σύγχρονος είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας”.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με την ηγεσία του υπουργείου μια σειρά από εμβληματικά έργα ξεκινώντας από το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και όχι μόνο. Αναφέρθηκε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μουσείων μας, στον προγραμματισμό για νέα μουσεία και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους. “Δυστυχώς τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.

“Ο πολιτισμός μας, κλασικός, αλλά και σύγχρονος, είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Και αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του Πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω το πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο Πολιτισμό, προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό, την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφεια”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις γύρω από το 2021. Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν την 25η Μαρτίου του 2021 με μια εμβληματική έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση. To εγχείρημα αυτό που σφραγίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, είναι μία μόνο από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν. Με ορόσημο το 2021 και στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, ο στόχος που τέθηκε είναι η ανανέωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αξιοποίησης της μοναδικής κληρονομιάς της χώρας.

“Το 2021 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο και της εξωστρέφειας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι θα κάνουμε στον τομέα του πολιτισμού αυτήν την εμβληματική χρονιά“, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Συζητήθηκαν όπως ανέφερε μια σειρά από έργα, «ξεκινώντας φυσικά με το έργο του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα”.

Επίσης στη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε:

  • Το επετειακό έτος 2021 ξεκινά στις 25η Μαρτίου, με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές της θα οργανωθεί μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση.
  • Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής.
  • Τίθεται σε επανεκκίνηση η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του Silo στο λιμάνι του Πειραιά -που εγκαταλείφθηκε το 2015- με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του σήμερα στο ΥΠΠΟΑ, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Αυγενάκη να τον ενημερώσουν για όλα τα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ως προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όπως τόνισε η υπουργός, στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ είναι η βελτίωση της καθημερινότητας στον τομέα του πολιτισμού, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024