Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΝ. Σαντορινιός: "Ακατάλληλο το πλοίο ‘ΑΖΟΡΕΣ’ για τη Σαμοθράκη"
Ακτοπλοΐα

Ν. Σαντορινιός: "Ακατάλληλο το πλοίο ‘ΑΖΟΡΕΣ’ για τη Σαμοθράκη"

Η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε τη δυνατότητα τοποθέτησης και δεύτερου πλοίου προς εξυπηρέτηση των δρομολογίων από και προς τη Σαμοθράκη, καθώς η σύμβαση με την εταιρεία που εξυπηρετεί το νησί τώρα λήγει μέσα στο τρέχον έτος.

Ακατάλληλο είναι σύμφωνα με τον τέως υπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό το πλοίο “ΑΖΟΡΕΣ“, το οποίο ορίστηκε αρχικώς από την κυβέρνηση να εκτελέσει τα δρομολόγια στο νησί της Σαμοθράκης αντικαθιστώντας τα πλοία “ΣΑΟΣ ΙΙ” και “ΣΑΟΝΗΣΟΣ“, τα οποία και υπέστησαν βλάβη.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαντοριναίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του “ΣΚΑΙ“, το “ΑΖΟΡΕΣ” είναι ένα πλοίο με μήκος μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπεται προκειμένου να κάνει ελιγμούς στο λιμάνι.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί που εξυπηρετείται από ένα μόνο πλοίο.

Τέλος πρόσθεσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε τη δυνατότητα τοποθέτησης και δεύτερου πλοίου προς εξυπηρέτηση των δρομολογίων από και προς τη Σαμοθράκη καθώς η σύμβαση με την εταιρεία που εξυπηρετεί το νησί τώρα λήγει μέσα στο τρέχον έτος.

Ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα δρομολογιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης ανέφερε:

“Για περίπου μια εβδομάδα το νησί της Σαμοθράκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δρομολογιακά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό του, προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες στην καθημερινότητα του νησιού και στην ομαλή μετακίνηση των επισκεπτών του. Κάτοικοι και τουρίστες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πολλοί από αυτούς χρήζουν ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών δευτεροβάθμιου επιπέδου. Επιπλέον, η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια δυσφήμηση στο νησί αλλά και ίδια την χώρα, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στα ύψη της τουριστικής κίνησης. Υποσχέσεις για λύσεις, δόθηκαν με μεγάλη ευκολία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού δεν έχουν δει πλοίο.

Κρίσιμα στοιχεία για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Σαμοθράκη:

Το ‘ΑΖΟΡΕΣ EXPRESS’, από την Παρασκευή και με επίσημο τρόπο δια μέσου δελτίου Τύπου του Υπουργείου, είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε να κάνει δρομολόγια την επαύριον κιόλας. Εντούτοις μόλις την Κυριακή το βράδυ βρέθηκε έξω από το νησί και τότε όμως, το πλοίο, που υποτίθεται θα έδινε λύση στο πρόβλημα, δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Καμαριώτισσας, καθώς είναι αρκετά μεγάλο για τη μορφολογία του λιμανιού και ειδικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες- συχνό φαινόμενο για την περιοχή- να δυσχεραίνεται στην προσέγγιση και πρόσδεση.

Το ‘ΑΖΟΡΕΣ EXPRESS’ δεν έχει ενταχθεί στην τακτική δρομολόγηση του νησιού, τελεί υπό καθεστώς ελεύθερης έκτακτης δρομολόγησης για 20 μέρες, γεγονός που σημαίνει ότι λύση οριστική δεν έχει δοθεί και ότι μετά το πέρας της περιόδου αυτής, αν δεν αντιμετωπισθεί πιο μόνιμα η κατάσταση, το νησί θα βρίσκεται εκ νέου μπροστά στα ίδια προβλήματα αποκλεισμού.

Σε ανάλογη περίπτωση, την Πρωτοχρονιά του 2019, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε μεριμνήσει ώστε να ομαλοποιηθεί η συγκοινωνία του νησιού με τη χρήση σκάφους του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ. Συγκεκριμένα, εκείνες τις μέρες, από τη μια είχε διατεθεί το ΠΑΘ 090 προκειμένου να μην μείνει αποκλεισμένο το νησί, οι κάτοικοί και οι επισκέπτες του, και να συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία του, ενώ από την άλλη είχε χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Σαμοθράκης ώστε να ναυλώσει οχηματαγωγό πλοίο για τις ανάγκες μετακίνησης των οχημάτων. Γιατί δεν έγινε το ίδιο και τώρα;

Η αδιαφορία και η προχειρότητα για ένα τόσο κρίσιμο πρόβλημα για το νησί της Σαμοθράκης, αλλά και για την τουριστική φήμη της χώρας, είναι πρωτόγνωρες. Γιατί δεν εξετάστηκαν πιθανές λύσεις για άλλο πλοίο, κατάλληλο για το λιμάνι του νησιού; Γιατί δεν γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση μιας σταθερής λύσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει φέρει κατοίκους και επισκέπτες της Σαμοθράκης σε αδιέξοδο; Τα προβλήματα των νησιών και η ακτοπλοΐα δεν μπορούν να περιμένουν. Στην περίπτωση της Σαμοθράκης, χρειάζονται εφικτές λύσεις και λήψη άμεσων πρωτοβουλιών”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024