Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΣΥΡΙΖΑ: 'Η Ελλάδα έχει εργαλεία πρόληψης δασικών πυρκαγιών που επείγει να αξιοποιηθούν'
Περιβάλλον

ΣΥΡΙΖΑ: 'Η Ελλάδα έχει εργαλεία πρόληψης δασικών πυρκαγιών που επείγει να αξιοποιηθούν'

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια δεν εισήλθε σε περιοχές NATURA2000 -παρ'όλα αυτά, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας ήταν παρών στο πεδίο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, “τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, όπως και στις υπόλοιπες πυρκαγιές, πρωταρχικό ζητούμενο ήταν η αξιοποίηση όλων των θεσμικών και επιχειρησιακών εργαλείων και η συνεργασία όλων για την καταστολή της πυρκαγιάς. Σε αυτό συνέβαλαν στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τους τις δυνάμεις, χωρίς μικροκομματικές και επικοινωνιακές συμπεριφορές. Επειδή, όμως, από πολλά κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη διατυπώθηκαν δημόσια θεσμικές και επιστημονικές ανακρίβειες, οι οποίες υποβαθμίζουν ή αγνοούν βασικά στοιχεία λειτουργίας της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα κλιματικής αλλαγής, δασών, δασικών πυρκαγιών και βιοποικιλότητας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

1. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, έχοντας ισχυρά θεσμικά εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τις δασικές πυρκαγιές και τη βιοποικιλότητα. Δυστυχώς και στους τρεις αυτούς τομείς, καίριους για τη χώρα μας, είχαμε σημαντική καθυστέρηση, συρρίκνωση δημόσιων λειτουργιών και σοβαρή ανεπάρκεια έως το 2015.
2. Υπάρχει θεσμοθετημένη Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και όλες οι Περιφέρειες ολοκληρώνουν τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, σύμφωνα με το Νόμο 4414/2016. Νέα εργαλεία δημιουργούνται μέσω του έργου LIFE-IP «AdaptInGR», συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, που άρχισε το 2018, με στόχο την κλιματική θωράκιση της χώρας, που περιλαμβάνει και τον τομέα των δασικών πυρκαγιών.
3. Υπάρχει θεσμοθετημένος βραχυχρόνιος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με αναπτυξιακό όραμα για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσω της 20ετούς Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΦΕΚ 5351/Β/2018), που εμπεριέχει τις δασικές πυρκαγιές σε ειδικό άξονα – Εθνική Στρατηγική που εγκρίθηκε και από τη ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
4. Υπάρχει θεσμοθετημένη Δημόσια Πολιτική για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών με σαφής οδικό χάρτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, συνολικού ύψους 140 εκατ. € (ΦΕΚ 2863/Β/2019).
5. Στη Δημόσια Πολιτική προβλέπεται η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 550 στελέχη που περιέχονταν στον εγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300-350 θέσεις με τριετείς συμβάσεις).
6. Σημειώνουμε ότι την περίοδο 2000-2014 η συρρίκνωση των Δασικών Υπηρεσιών, που υλοποιούν τις πολιτικές πρόληψης, ήταν 80% σε χρηματοδότηση και 55% προσωπικό, κάτι που ξέρει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης εφόσον ως αρμόδιος Υπουργός υλοποίησε το τελικό σκέλος της συρρίκνωσης.
7. Για την πλειονότητα (55% σήμερα και 100% μέχρι το 2020) της χώρας είναι καταγεγραμμένες οι εκτάσεις που διέπονται από τη δασική νομοθεσία μέσω των δασικών χαρτών (με κύρωση στο 45% της χώρας), θεσμική θωράκιση που στηρίζει και την ανάπτυξη και το περιβάλλον και αποκλείει τις κατά παραγγελία αλλαγές και “τακτοποιήσεις” σε χρήσεις γης.
8. Για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 (οριοθέτηση 2017), ιδρύθηκαν αντίστοιχοι Φορείς Διαχείρισης το 2018 που μεριμνούν για την καλή κατάσταση διατήρησης των προστατευτέων αντικειμένων (τύπων οικοτόπων, χλωρίδας και πανίδας) και συνεργάζονται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση προληπτικών δράσεων. Το 2018 συγκροτήθηκε αντίστοιχα και για την Εύβοια Φορέας Διαχείρισης, για όλες τις περιοχές Natura2000 της.
9. Θεσμοθετήθηκαν τα Δασικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) σχετικά με την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών και δασικών εκτάσεων σε προστατευόμενες περιοχές (ΦΕΚ 2834/Β/2019) συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 86 εκ. €.
10. Υπάρχει σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 5.066 εργαζομένων, από την αρχή του καλοκαιριού του 2018, για την αντιπυρική προστασία των δασών της προηγούμενης και της φετινής περιόδου, που εκτιμούμε ότι συνέβαλαν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στη μείωση των φετινών αντίστοιχων φαινομένων.
11. Θεσμοθετήθηκαν με ακρίβεια οι δράσεις συνεργασίας και συνεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερα μεταξύ των Πυροσβεστικών και των Δασικών Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1525/Β/2019), τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ήδη τη φετινή χρονιά είχαμε πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις εφαρμογής αυτής της ΚΥΑ Γεροβασίλη-Φάμελλου.
12. Υπάρχει θεσμοθετημένος οδηγός εφαρμογής για τις ενέργειες την επόμενη ημέρα από την καταστολή μιας δασικής πυρκαγιάς (αποκατάσταση εκτάσεων, περιορισμό της διάβρωσης, χρηματοδότηση και ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων), οπότε είναι καθορισμένα πια τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη φυσική ή τεχνητή αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων (Εγκύκλιος 160596/4511/30-8-2017).

Όλα αυτά τα εργαλεία δεν αντιληφθήκαμε να είναι γνωστά στην κυβέρνηση και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κρίνοντας από τις δηλώσεις τους. Αντίθετα, διαπιστώσαμε αστείρευτη γενικολογία και πλήρη απουσία του αρμόδιου Υπουργού για τα Δάση, κ. Χατζηδάκη.

Ο κρατικός μηχανισμός όμως τα γνωρίζει και τα αξιοποιεί. Στη δασική πυρκαγιά της Εύβοιας μαζί με όλα τα εναέρια και επίγεια μέσα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ήταν παρόντες και το Δασαρχείο Χαλκίδας και η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, με κλιμάκιο στο μέτωπο της φωτιάς, με ουσιαστική συμμετοχή στην πυρόσβεση και με ειδικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιπυρικών λωρίδων.

Η συνεργασία μεταξύ των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, που ήταν για χρόνια το ζητούμενο και θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει εισάγει πλέον ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης, αλλά και πρόληψης. Περιμετρικά των βασικών οικισμών της Εύβοιας, η χαμηλή βλάστηση ήταν περιορισμένη, έτσι ώστε τυχόν δασική πυρκαγιά να μην περιέλθει στους οικισμούς. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να διασωθούν όλα τα ρητινοδάση της περιοχής, αλλά υπήρχαν περιοχές εντός αυτών που διέφυγαν τον κίνδυνο, αφού είχαμε εξασφαλίσει ως κυβέρνηση την απαραίτητη χρηματοδότηση για την προστασία και διαχείριση για παραγωγή ρητίνης αυτών των δασών.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η πυρκαγιά ΔΕΝ εισήλθε σε περιοχές NATURA2000, όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε από τον Τύπο και – λόγω άγνοιας προφανώς – δηλώθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης. Παρ’όλα αυτά, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας ήταν παρών στο πεδίο της πυρόσβεσης. Πρέπει να τονιστεί ότι η ίδρυση του Φορέα Διαχείριση της Εύβοιας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πολεμήθηκε από συγκεκριμένους τοπικούς αιρετούς, ως άχρηστη δομή για την περιοχή, ενώ η ΝΔ που σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την προστασία και διατήρηση των περιοχών αυτών στην Εύβοια.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα από την κυβέρνηση είναι:

  • Θα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών;
  • Θα αποδώσει τα σχεδόν 140 εκ. € στις αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών;
  • Θα προχωρήσει στη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με επιπλέον 550 επιστήμονες, όπως έχει ήδη εξασφαλιστεί;
  • Πώς σκοπεύει να εργαστεί για να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικών και Δασικών Υπηρεσιών, αφού ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δεν την μνημονεύουν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν συμμετέχει στις συσκέψεις, παρά την αρμοδιότητα που έχει;
  • Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών;
  • Θα ακολουθήσει τον οδηγό εφαρμογής για τις ενέργειες την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, ενισχύοντας επιπλέον με την υλοποίηση και των σχετικών δασικών μέτρων του ΠΑΑ;
  • Πόσο γρήγορα θα κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις που έπονται της δασικής νομοθεσίας (δάση και δασικές εκτάσεις) ως αναδασωτέες με αντίστοιχη αναμόρφωση των δασικών χαρτών; Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της ΝΔ για την αναμόρφωση του Άρθρου 24 του Συντάγματος ήταν οι νέες αποψιλώσεις να μην αποκαθίστανται – αναδασώνονται (!), πρόταση που φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε.
  • Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής και τη θέσπιση τους ως προαίρεση των χρηματοδοτήσεων της επόμενης προγραμματικής περιόδου;

Η κυβέρνησή μας όλα τα παραπάνω τα έκανε πράξη. Από την κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που βλέπουμε προς το παρόν είναι… μόνο ‘μούσια'”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024