Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΦυλάκιση έως και 6 χρόνια για τουρίστες που έκλεψαν…άμμο στη Σαρδηνία
Προορισμός

Φυλάκιση έως και 6 χρόνια για τουρίστες που έκλεψαν…άμμο στη Σαρδηνία

Η περίφημη λευκή άμμος της Σαρδηνίας θεωρείται δημόσιο αγαθό και απαγορεύεται αυστηρά η απομάκρυνσή της από το νησί.

Με έως έξι χρόνια κάθειρξη κινδυνεύει ζευγάρι τουριστών από τη Γαλλία που συνελήφθη να έχει πάρει μαζί του 40 κιλά άμμου από τη Σαρδηνία και συγκεκριμένα από την παραλία Chia beach. Η περίφημη λευκή άμμος της Σαρδηνίας θεωρείται δημόσιο αγαθό και απαγορεύεται αυστηρά η απομάκρυνσή της από το νησί.

Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι ήθελε να πάρει την άμμο ως “αναμνηστικό” και δε συνειδητοποίησε ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της κλοπής με την επιβαρυντική συνθήκη ότι πρόκειται για αγαθό κοινής χρήσης.

Οι τουρίστες είχαν τοποθετήσει την άμμο σε 14 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία εντοπίστηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους, ενώ ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μετέφερε στο Τουλόν της Γαλλίας.

Βάσει νόμου του 2017 το εμπόριο άμμου, βότσαλων και κοχυλιών είναι παράνομο και συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα που φθάνουν και τα 3.000 ευρώ, ώστε να αποτραπούν οι κλοπές που οδηγούσαν σε “δημοπρασίες” στο Internet.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι επισκέπτες κλέβουν τον πλούτο του νησιού. Χαρακτηριστικά, το 1994 απαγορεύθηκε η πρόσβαση στη διάσημη “ροζ παραλία” της νήσου Budelli, βορειοανατολικά της Σαρδηνίας, εξαιτίας της ανησυχίας για το μέλλον της.

Στην Ελλάδα, ανάλογο κίνδυνο αντιμετώπισε η παραλία Λαλάρια στη Σκιάθο, όταν τουρίστες έπαιρναν τα βότσαλά της.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος” πρότεινε το 2014 τη λήψη ειδικών μέτρων προς το Λιμεναρχείο, το οποίο και εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.

Στη φωτογραφία, παραλία στο νησί Budelli της Σαρδηνίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024