Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈτοιμα τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Πολιτισμός

Έτοιμα τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης πρόκειται να ιδρυθεί σε εξαγορασμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οικόπεδο, βόρεια της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης.

​Τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης πρόκειται να παρουσιαστούν την Τετάρτη 21 Αυγούστου και ώρα 19.30 στο Διοικητήριο ΠΕ Λακωνίας (αίθουσα Λακώνων Ποιητών). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί έκθεση με αρχιτεκτονικά σχέδια συμμετεχόντων.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης πρόκειται να ιδρυθεί σε εξαγορασμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται βορείως της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης και της Ζώνης Α’ Προστασίας της και πλησίον ορισμένων εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Σπάρτης, με απρόσκοπτη θέα προς την επιβλητική κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και την παραποτάμια περιοχή του Ευρώτα.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μία σειρά απαιτούμενων δράσεων. Συγκεκριμένα, η συγκρότηση το 2016 ομάδας εργασίας για την εκπόνηση των προδιαγραφών της μελέτης του Νέου Μουσείου, καθώς και η τοπογράφηση των ανασκαφέντων αρχαιοτήτων, οι σημαντικότερες από τις οποίες θα διατηρηθούν, θα αναδειχθούν και θα ενσωματωθούν στο εκθεσιακό αφήγημα. Επίσης, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2017, κατόπιν εισήγησης της Εφορείας, για την τύχη των αρχαιοτήτων και τη χωροθέτηση των κτηρίων του Νέου Μουσείου, συνολικού μικτού εμβαδού 9.613,20 τ.μ., καθώς και η σύνταξη από την Εφορεία και έγκριση το 2018 της μουσειολογικής προμελέτης. Από αυτήν προσδιορίζονται όλες οι παράμετροι που θέτουν τις προδιαγραφές για ένα σύγχρονο, πλήρως λειτουργικό μουσείο, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας και τις προτεραιότητες της πολιτιστικής πολιτικής του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης που διακηρύχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τίτλο “Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης” και ανακοινώθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία. Η Εφορεία βρίσκεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τοπογραφήσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας, Χωροταξίας, ΥΔΟΜ και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης της Σπάρτης.

Παράλληλα, η Εφορεία επεξεργάζεται τις ενότητες της μόνιμης έκθεσης του υπό ίδρυση Μουσείου, όπως αυτές ορίζονται στην εγκεκριμένη Μουσειολογική Προμελέτη (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/77421/52774/1277/838/ 27.4.2018 Υ.Α.).

Στη φωτογραφία, θέατρο της αρχαίας Σπάρτης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024