Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Υπουργείο Τουρισμού

Χορήγηση (νέου) Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

Τατιάνα Ρόκου - 02 September 2019, 11:48

Θέσπιση νέας διαδικασίας και κριτηρίων για το Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ) που δίνει το Υπουργείο Τουρισμού.


Το Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ) καθιερώθηκε με το άρθρο 21 παρ. 2 του Ν.2741/1999 (Α’ 199) κατ’εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η υπ’αριθμ. Τ/4333/8-8-2001 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (1097 Β’), με την οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ειδικού σήματος και η οποία ίσχυε έως σήμερα. Από το 2002 έως σήμερα έχει χορηγηθεί περίπου σε 800 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

Το 2019 το αρμόδιο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς επεξεργάστηκε την επανατοποθέτηση και επικαιροποίηση του ΕΣΠΕΚ, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Ως τελικό αποτέλεσμα εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 7827/19-4-2019 (1463 Β΄) απόφαση της υπουργού Τουρισμού με τίτλο ”Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)”.

Με τη νέα υ.α., το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στη συστηματικότερη προώθηση όλου του πλούτου και των εκφάνσεων της γαστρονομίας και οινικής παράδοσης των περιοχών της Ελλάδας, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεση με του τοπικούς παραγωγούς.

Ειδικότερα το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μέσα από την αξιολόγηση 30 κριτηρίων πιστοποιεί ότι μία επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών. Ταυτόχρονα με την υπ’αριθμ. 7827/19-4-2019 (1463 Β’) απόφαση της Υπουργού Τουρισμού ενσωματώθηκε το νέο κατοχυρωμένο λογότυπο του ΕΣΠΕΚ.


ΟΔΗΓΟΣ ΕΣΠΕΚ, σύμφωνα με το ΦΕΚ 7827_2019

ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΝΕΟ
ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

F & B management και cost control

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top