Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣυνεργασία μεταξύ ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Αεροδρόμια

Συνεργασία μεταξύ ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του ΙΠΤ, ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στον Pepper, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αθήνας.

Μια νέα συνεργασία ξεκινά μεταξύ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με στόχο την αξιοποίηση σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτόμων εφαρμογών κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η πρώτη κοινή δράση αφορά στην προβολή της ρομποτικής τεχνολογίας, συνδυαστικά με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ “Δ”.

O ΔΑΑ διαθέτει δύο ρομπότ Pepper, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρους του κεντρικού αεροσταθμού, προσφέροντας πληροφορίες για τις πτήσεις και για τα καταστήματα του αεροδρομίου στα Αγγλικά αλλά και στα Κινεζικά, κατά το πρώτο 4μηνο του 2019. Οι δύο Pepper αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους επιβάτες και στους επισκέπτες του αεροδρομίου, κερδίζοντας μάλιστα την αγάπη των νεότερων σε ηλικία.

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “παραχώρησε” στους ειδικούς ερευνητές του ΙΠΤ, τον “Pepper”, το ρομπότ του αεροδρομίου, για καλό σκοπό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του ΙΠΤ, ανέπτυξαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Αγία Παρασκευή ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στον Pepper, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το νέο διαλογικό σύστημα αναμένεται να βελτιώσει τη διαδραστικότητα του Pepper, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αθήνας και προσφέροντας ενδιαφέροντες διαλόγους για τους επισκέπτες. Η νέα  λειτουργία του Pepper θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων / ΓΓΕΤ/ ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (κτίριο 13/31) και στη συνέχεια στη “Βραδιά του Ερευνητή”, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κτήριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων

Εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, o εν ενεργεία διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, κ. Αλέξανδρος Ζιώμας δήλωσε: “Τα αεροδρόμια  εξελίσσονται σε ψηφιακές / έξυπνες πόλεις (smart cities) και, σε αυτό το περιβάλλον, η τεχνολογία έχει ρόλο εξαιρετικά σημαντικό. Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θεωρούμε την τεχνολογία ως πηγή δημιουργίας αξίας για το αεροδρόμιο, για τους συνεργάτες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό, και επενδύουμε στις λύσεις, οι οποίες όχι μόνον είναι καινοτόμες, αλλά κυρίως είναι ωφέλιμες για την ‘πόλη του αεροδρομίου’. Παράλληλα, πιστεύουμε ιδιαίτερα στις αποτελεσματικές και πρωτοποριακές συνεργασίες: Σε αυτό το πλαίσιο, θελήσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του ευρύτερου αυτού προγράμματος με το ΕΚΕΦΕ ‘Δ’ – και τι πιο δόκιμο από το να ξεκινήσουμε με το ρομπότ μας, τον Pepper, που πλέον αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή διάδρασή του με τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους και επισκέπτες του αεροδρομίου μας!”.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης δήλωσε: “Ο Δημόκριτος, έχει τα τελευταία χρόνια επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας από τα ερευνητικά εργαστήρια του, σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις ή στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων ώστε να εξελίξουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους. Παράλληλα ‘επενδύει’ συνειδητά στην προστασία αυτής της διανοητικής ιδιοκτησίας του. Η συνύπαρξη νεοφυών, μικρομεσαίων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως η TESLA και η EY Global, στο Campus ενός Δημόσιου Ερευνητικού Κέντρου, δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα, μέσα στο οποίο οι νέοι μπορούν πλέον με αξιώσεις να βλέπουν δυνατή την παραμονή τους στη χώρα και να συμβάλουμε έτσι στο στοίχημα της ανάπτυξης και του Brain Gain”.

Στη φωτογραφία, από αριστερά: ο δρ. Γιώργος Πετάσης, ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος από την ομάδα Digital Innovation της Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και η κα Ιωάννα Τραχανά από την ομάδα Digital Innovation της Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024