Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΣύσκεψη στην Αμφίπολη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πολιτισμός

Σύσκεψη στην Αμφίπολη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Συζητήθηκε ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε τον Τύμβο Καστά, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινής Αραμπατζή, του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του βουλευτού Σερρών, κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, οι οποίοι συμμετείχαν σε ευρεία επιτόπια σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Θέμα της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020. Συζητήθηκε επίσης ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου. Η κα Μενδώνη ζήτησε από τις υπηρεσίες την επίσπευση των εργασιών και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, “η συνεχής πίεση και οι διεκδικήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε απολύτως συντονισμένοι για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά το παγκόσμιο Μακεδονικό μνημείο. Για εμάς, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μετά από πολλά χρόνια που είχε ξεχαστεί το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, επιτέλους αυτούς τους δύο μήνες ξεκίνησε δυναμικά. Χαίρομαι πολύ, γιατί επικεφαλής του υπουργείου είναι η κ. Λίνα Μενδώνη, που είναι η εγγύηση για όλους μας, ότι θα συνεχιστούν και δεν θα ολιγωρήσουν πλέον οι εργασίες, ώστε να καλυφθεί η πενταετής απραξία και απαξίωση του μνημείου. Είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την κα Μενδώνη, να τηρηθούν ευλαβικά οι χρόνοι, ώστε χωρίς καθυστέρηση, να αναδειχθεί το μνημείο και να γίνει επισκέψιμο”.

Η κα Μενδώνη δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, και  τους συνεργάτες του για τη στήριξη που πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια στο μνημείο στον Τύμβο Καστά, αλλά και τους επιστήμονες, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την ανασκαφή. Είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής. Είναι ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή. Είναι σημαντικό γεγονός, ότι σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, για να εκφράσομε συνολικά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο. Τα έργα τα οποία εκτελούνται ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό και εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, ήταν προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2015. Αυτή την καθυστέρηση, με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών και όλων μας, θα την καλύψουμε. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς έναντι της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε και βρισκόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια. Θα ετοιμάσουμε συνάντηση εργασίας με τον κ. Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να δούμε το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή”.

Τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η τομεάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Κατερίνα Περιστέρη, η οποία και ως ανασκαφέας του ταφικού συγκροτήματος στον Τύμβο Καστά, εξέφρασε την ικανοποίησή της και επισήμανε τη δυσμενή μεταχείριση του μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η κα Μενδώνη στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μουσείο της Αμφίπολης, και ενημερώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου για το έργο της συντήρησης των ευρημάτων του Τύμβου Καστά. Έδωσε οδηγίες για την επίσπευσή του με την διάθεση επιπλέον πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της επιστημονικής δεοντολογίας. Επίσης είδε τον τρόπο που έχει εκτεθεί η κεφαλή της Σφίγγας στο μουσείο και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος έκθεσής της. Η υπουργός επεσήμανε ότι είναι το πρώτο εύρημα από τον Τύμβο Καστά, το οποίο εκτίθεται και γίνεται ευρύτερα γνωστό και πρέπει να παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να δώσει σωστή εντύπωση στον επισκέπτη για τη σημαντικότητα του μνημείου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024