Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΔημόσια έκκληση του ACTA για επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τουρισμού
Κύπρος

Δημόσια έκκληση του ACTA για επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τουρισμού

Επιβάλλεται η Κύπρος να καταστεί αειφόρος 'premium' προορισμός πριν το 2030.

Δημόσια έκκληση προς όλα τα υπουργεία για να στηρίξουν με πρωτοβουλίες τον τουρισμό, απηύθυνε ο πρόεδρος του ACTA, κ. Βασίλης Σταματάρης.

Μιλώντας στην 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ACTA, που ήταν αφιερωμένη στον Ταξιδιωτικό Πράκτορα, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι όλα τα υπουργεία πρέπει να συμβάλουν στην προώθηση του τουρισμού και πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να βλέπουμε τα διάφορα προβλήματα και να μην τα διορθώνουμε”.

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού είπε ότι παρόλο που η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά θα υπολείπεται της περυσινής τουλάχιστον όσον αφορά τα έσοδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι αφίξεις τουριστών μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ανήλθαν στα 2,1 εκατ. επισκέπτες στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (-0.1%).

Τα τουριστικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 έφτασαν στα 653 σχεδόν εκατ. ευρώ και είναι λιγότερα κατά 3,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Σταματάρης αναφέρθηκε και στον εξερχόμενο τουρισμό, λέγοντας ότι παρουσιάζει διψήφιο αριθμό αύξησης στα ταξίδια των Κυπρίων μετά τη κρίση.

Συγκεκριμένα, με βάση την Έρευνα Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 ανήλθαν στις 896.606, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροδρομίων μας που παρουσιάζονται αυξημένα μέχρι το Ιούλιο 2019 κατά 2%, παρά τη μικρή μείωση στον εισερχόμενο.

Ο κ. Σταματάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που έχει πλέον καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. Αναφερόμενος στις προκλήσεις του τουρισμού, τόνισε ότι στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος ταξιδιωτικός προορισμός, που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει πέραν των 5 εκατ. τουριστών ετησίως. Επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο, πρόσθεσε, θα έχουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την οικονομία μας, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και το σημαντικότερο, διατηρώντας τον τουρισμό μας, ως τον κύριο οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας.

Ο κ. Σταματάρης επανέλαβε τη στήριξη του ACTA στο Υφυπουργείο Τουρισμού και επισήμανε ότι τώρα αναμένεται μια συλλογική κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό

Ακόμη είπε ότι ο ACTA είναι ικανοποιημένος από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και την απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ορίσει τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για να ενεργεί ως “Εγκεκριμένο Σώμα” σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου.

Ο κ. Σταματάρης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, γεγονός που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Η δημιουργία νέων κλινών, είτε με την προσθήκη σε υφιστάμενες μονάδες, είτε με τη δημιουργία καινούργιων μονάδων, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το τουριστικό «προφίλ» της Κύπρου. για το ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναβάθμιση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ παράλληλα επισήμανε την προσπάθεια για θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου κατάταξης των ξενοδοχείων και χαιρέτισε την πολιτική κινήτρων για τον τουρισμό που εφάρμοσε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για όσους συνέβαλαν στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Κλείνοντας, ο κ. Σταματάρης τόνισε η αναβάθμιση και η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας στο εξωτερικό αποτελεί για όλους μας ύψιστη εθνική υπόθεση, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς του τουρισμού να είναι οι άμεσοι και πολυτιμότεροι συνεργάτες του ACTAμας. Στόχος όλων, είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος, πριν το 2030, ένας αειφόρος “premium” ολόχρονος προορισμός και να δοθεί σημαντική προβολή και έμφαση στην τοπική κληρονομιά, στην πολιτιστική διάσταση και στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου μας!

Τέλος, τόνισε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού δεν απαλλάσσει την Πολιτεία από λοιπές ευθύνες. Ολόκληρη η κυβέρνηση πρέπει να στηρίζει και να αφουγκράζεται τις ανάγκες που προκύπτουν για τη βελτίωση της βιομηχανίας του Τουρισμού στο τόπο μας και έθεσε ενώπιον κάθε Υπουργείου τις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να λάβουν άμεσα μέτρα για το τουριστικό μας προϊόν.

Κατά τη συνέλευση, ο ACTA θέλοντας να τιμήσει τον τελευταίο υπουργό Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη παρέδωσε ειδική πλακέτα τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη και ουσιαστική στήριξη του στο Σύνδεσμο και τον τουρισμό. Χαιρετισμούς στη Γενική Συνέλευση απεύθυναν ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος και ο πρόεδρος Τουρισμού του ΚΕΒΕ, κ. Γιώργος Λεπτός.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024