Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση 4% του παγκόσμιου τουρισμού το α' εξάμηνο του 2019
Τάσεις

Αύξηση 4% του παγκόσμιου τουρισμού το α' εξάμηνο του 2019

Η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και χώρες του Κόλπου) συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα της Ευρώπης (+4%). Ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός συνεχίζει να είναι ηγέτης σε πολλούς προορισμούς, αν και οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών μειώθηκαν.

Οι διεθνεις τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του ΠΟΤ, που δημοσιεύθηκε πριν από την 23η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η ανάπτυξη προήλθε από τη Μέση Ανατολή (+8%) και την Ασία και τον Ειρηνικό (+6%). Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ η Αφρική (+3%) και η Αμερική (+2%) παρουσίασαν πιο μέτρια ανάπτυξη.

Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν 671 εκατ. διεθνείς τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, σχεδόν 30 εκατομμύρια περισσότερους από την ίδια περίοδο το 2018 και σε συνέχεια της ανάπτυξης που καταγράφηκε πέρυσι.

Η αύξηση αυτή των αφίξεων συμβαδίζει με την πρόβλεψη του ΠΟΤ για άνοδο του αριθμού των διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά 3-4% για ολόκληρο το 2019, όπως αναφέρεται στο Βαρόμετρο του Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής, οι αιτίες αυτών των αποτελεσμάτων είναι ισχυρή οικονομία, προσιτά αεροπορικά ταξίδια, αυξημένη συνδεσιμότητα μέσω αέρος και ενισχυμένη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων. Ωστόσο, οι ασθενέστεροι οικονομικοί δείκτες, η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, οι εμπορικές και τεχνολογικές εντάσεις και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, όπως καταδεικνύει ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO.

Απόδοση ανά περιφέρειες

  • Η Ευρώπη είχε αύξηση κατά 4% το α’ εξάμηνο του 2019, με θετικό το α’ τρίμηνο, ενώ ακολούθηκε ένα β’ τρίμηνο με ρυθμούς υψηλότερους από το μέσο όρο (Απρίλιος: +8% και Ιούνιος: +6%), αντανακλώντας ένα Πάσχα με μεγάλη κίνηση και την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν στην πιο επισκέψιμη περιοχή του κόσμου. Η ζήτηση εντός Ευρώπης τροφοδότησε μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης, αν και οι επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών-πηγών ήταν άνισες, εν μέσω εξασθενημένων οικονομιών. Η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) συνέβαλαν επίσης σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός (+6%) κατέγραψαν πάνω από την μέση παγκόσμια ανάπτυξη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά ταξίδια εκτός της χώρας. Η ανάπτυξη προήλθε από τη Νότια και τη ΒΑ Ασία (και οι δύο με +7%), ενώ ακολουθείται από τη ΝΑ Ασία (+5%), ενώ οι αφίξεις στην Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 1%.
  • Στην Αμερική (+2%), τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν το β’ τρίμηνο ύστερα από ένα αδύνατο ξεκίνημα της χρονιάς. Η Καραϊβική (+11%) επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και συνέχισε να ανακάμπτει έντονα από τις επιπτώσεις των τυφώνων Irma και Maria στα τέλη του 2017, μια πρόκληση την οποία δυστυχώς αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η περιοχή για άλλη μια φορά. Η Βόρεια Αμερική είχε αύξηση 2%, ενώ η Κεντρική Αμερική (+1%) παρουσίασε μικτά αποτελέσματα. Στη Νότια Αμερική οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 5%, εν μέρει λόγω της μείωσης των εξερχόμενων ταξιδιών από την Αργεντινή, που έπληξαν γειτονικούς προορισμούς.
  • Στην Αφρική, τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3% στις διεθνείς αφίξεις. Η Βόρεια Αφρική (+9%) εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιόλογα αποτελέσματα μετά από δύο ετών ρυθμούς διψήφιας ανάπτυξης, ενώ η αύξηση στην υποσαχάρια Αφρική ήταν στάσιμη (+0%).
  • Η Μέση Ανατολή (+8%) είχε δύο ισχυρά τρίμηνα, αντανακλώντας μια θετική χειμερινή περίοδο, καθώς και αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού τον Μάιο και του Eid Al-Fitr τον Ιούνιο.

Ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός (+14% σε ταξίδια στο εξωτερικό) συνέχισε να κατέχει ηγετική θέση από πλευράς αφίξεων σε πολλούς προορισμούς κατά το α’ εξάμηνο, αν και οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια μειώθηκαν κατά 4% σε πραγματικούς όρους το α’ τρίμηνο. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και η ελαφρά υποτίμηση του γιουάν ενδέχεται να επηρεάσουν την επιλογή προορισμών από τους Κινέζους ταξιδιώτες βραχυπρόθεσμα.

Τα εξερχόμενα ταξίδια από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε τουριστικές δαπάνες στον κόσμο, παρέμειναν σταθερά (+7%), με την  υποστήριξη ενός ισχυρού δολαρίου. Στην Ευρώπη, οι δαπάνες στο διεθνή τουρισμό από τη Γαλλία (+8%) και την Ιταλία (+7%) ήταν αξιοσημείωτες, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο (+3%) και η Γερμανία (+2%) ανέφεραν πιο μέτρια αποτελέσματα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024