Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΦορείς Θεσσαλονίκης προς Αττικό Μετρό: ‘Δώστε μας ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων’
Μεταφορές

Φορείς Θεσσαλονίκης προς Αττικό Μετρό: ‘Δώστε μας ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων’

Οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

Σε κοινή ομόφωνη δήλωση κατέληξαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, μετά το πέρας της σύσκεψης για το μετρό Θεσσαλονίκης, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σταθερή θέση από το 2013 υπέρ της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, κάτι στο οποίο ήταν σύμφωνοι από τότε και όλοι οι φορείς.

“Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου”, είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ικανοποιημένος για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το μετρό, καθώς όπως είπε, “ο πρωθυπουργός μίλησε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη βέλτιστη λύση”. “Με αυτήν τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα, η έναρξη λειτουργίας του μετρό για το επιβατικό κοινό δε θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δε θα διακοπεί μετά την έναρξή της, όπως θα γινόταν στην άλλη περίπτωση. Η λύση της απόσπασης, εκσκαφής του σταθμού και επανατοποθέτησης των αρχαίων της Βενιζέλου είναι η μόνη περίπτωση αν θέλουμε να ολοκληρωθεί το μετρό στην πόλη το ταχύτερο δυνατό και με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη μικρότερη ταλαιπωρία για το κοινό της πόλης”, σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν ομόφωνα υπέρ της λύσης της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.

Επίσης, αναφέρθηκαν στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στην πόλη και στους πολίτες, όπως και στους καταστηματάρχες, επαγγελματίες και εμπόρους, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου και στην έναρξη λειτουργίας του και κατέληξαν στην κάτωθι κοινή δήλωση:

“Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι:

  • Η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας.
  • Ταυτόχρονα ζητούμε από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.
  • Ζητούμε επίσης να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Δηλώνουμε ότι η Θεσσαλονίκη δε θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΠΕΔΚΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024