Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣυνεργασία ΕΞΑΑΑ – ΔAA στον τουρισμό και τον πολιτισμό
Αεροδρόμια

Συνεργασία ΕΞΑΑΑ – ΔAA στον τουρισμό και τον πολιτισμό

Δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης 'Οι Πέτρες Μιλούν' σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.

Έμφαση στο θεσμό των συνεργειών για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στην Αθήνα έδωσαν μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής &  Αργοσαρωνικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο χώρο όπου βρίσκεται η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου (“Μουσείο”), παρουσιάσθηκαν, παρουσία ΜΜΕ και επίσημων προσκεκλημένων, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο “Οι Πέτρες Μιλούν“, με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης.

Τα δρώμενα διοργανώνει η ΕΞΑΑΑ για τρίτο χρόνο, αυτή τη χρονιά με συνδιοργανωτή το ΔΑΑ, και αποτελούν μια μη κερδοσκοπική δράση που απευθύνεται σε τουρίστες και κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν ελεύθερα – χωρίς εισιτήριο. Λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.


Από δεξιά οι κ.κ.: Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ και μέλος Δ.Σ. της ΠΟΞ, Γιάννης Παράσχης, CEO ΔΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς, πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός και διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής ‘δήλος’.

Στόχος η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο (όπως αποσπάσματα από την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, τη “Ρητορική” του Αριστοτέλη, το “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, τον “Επιτάφιο λόγο του Περικλή” του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της “Οδύσσειας” του Ομήρου και τον “Διγενή Ακρίτα”).

Όπως τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου τόσο η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς όσο και ο CEO του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης, η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της, με ποιοτικές δράσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ΔΑΑ και ΕΞΑΑΑ φέτος ένωσαν τις δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας την προσπάθεια, έχοντας άλλωστε επί σειρά ετών συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά, κυρίως σε θέματα ανάδειξης και προβολής του προορισμού. Η δε πόλη της Αθήνας οφείλει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την κληρονομιά της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, να προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες αντάξιες της διεθνούς φήμης της και της αυξημένης επισκεψιμότητάς της. Επιβεβαιώνεται λοιπόν εκ νέου ότι οι συνέργειες -όπως τονίστηκε- τόσο μεταξύ των ιδιωτικών φορέων όσο και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αποτελούν “μονόδρομο” για την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού.


O κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ, μαζί με τους κ.κ. Γ.Παράσχη και Ε. Βασιλικό και την πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ δήλωσε: “Αυτή η δράση με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μία από τις πολύτιμες εμπειρίες που οραματίζεται ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Αθήνα, κάτι από την αληθινή και αιώνια καρδιά της πόλης μας. Σημειολογικά, η δράση “Οι πέτρες μιλούν”, θα έλεγα ότι αποτελεί  μια ‘γέφυρα’ που συνδέει πολίτες και επισκέπτες (καθώς “οι πέτρες, ‘μιλούν’” σε τρείς γλώσσες:  Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και φυσικά συνδέει το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης, μέσα από τα διαχρονικά αυτά αποσπάσματα που απαγγέλλονται σε δρόμους, σε Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας. Ως συνδιοργανωτές πλέον, ΕΞΑΑΑ & ΔΑΑ, βρισκόμαστε σήμερα μαζί, εδώ, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, περιτριγυρισμένοι από τουρίστες και σε έναν υπέροχο χώρο Πολιτισμού, όπως το Μουσείο του αεροδρομίου – για να μιλήσουμε για Τουρισμό και Πολιτισμό και για την ανάγκη των συνεργειών. Ο δρόμος των συνεργειών τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί πλέον μονόδρομο, αν επιθυμούμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα της Αθήνας και της χώρας – αλλά και να την διευρύνουμε. Το τουριστικό / πολιτιστικό προϊόν πρέπει να είναι διαχρονικό, να έχει πάγια ποιοτικά χαρακτηριστικά, να είναι έξω από πολιτικές, κάτι σαν εθνική υπόθεση…”.

Από την πλευρά του, ο κ. Παράσχης, τόνισε: “Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της Αθήνας και του πολιτισμού μας για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 86 περιοδικές πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με τις 3 μόνιμες εκθέσεις του να υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 επισκέπτες.

Έχουμε διαχρονικά αποδείξει πως πιστεύουμε στις συνέργειες σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς μας. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τις δράσεις μας στον πολιτισμό, γι’αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, σε μία ιδιαίτερη δράση που επιβεβαιώνει πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι έννοιες συνυφασμένες άρρηκτα και αρμονικά”.

Για το “θεσμό” των δρώμενων στην πόλη και τις θετικές εντυπώσεις των τουριστών από τη δράση, μίλησε η κα Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός και διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “δήλος“. Όπως είπε η κα Χατούπη, “Τα δρώμενα ‘Οι πέτρες μιλούν’ έχουν πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα, η επιτυχία τους μάλιστα επιβραβεύθηκε και από το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ενέταξε τη δράση στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη». Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλοι εμείς, καθηγητές και σπουδαστές, συμμετέχουμε ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε κάθε τέτοια ωραία πρωτοβουλία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “δήλος” υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της κυρίας  Έφης Θεοδώρου. Το προοίμιο της “Οδύσσειας” του Ομήρου αποδίδεται στα Αρχαία Ελληνικά μελοποιημένο από τον κ. Νίκο Πλάτανο. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης “Οι πέτρες μιλούν” έχει η smart concepts.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024