Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΠαρουσίαση της εικονικής αναπαράστασης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην 84η ΔΕΘ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Παρουσίαση της εικονικής αναπαράστασης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην 84η ΔΕΘ

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος θα παρουσιάσει το νεοσύστατο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει στη δημιουργική βιομηχανία του κινηματογράφου και των ψηφιακών παιχνιδιών.

Μια εικονική αναπαράσταση του διάσημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων (“Virtual Antikythera Mechanism”) παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής (10.15-11.00 π.μ.), στον ειδικό χώρο ομιλιών στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου «Τεχνολογίες Συστημάτων Υπολογιστών και Δικτύων» (“Computer and Network Systems Technologies”, CNST-Lab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγητές τον καθηγητή Μάνο Ρουμελιώτη και τον υποψήφιο διδάκτορα Λευτέρη Αναστασοβίτη.

Ποιος είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων; Τι υπολόγιζε; Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνά του; Τι προσφέρει το “Virtual Museum for the Antikythera Mechanism”; Μπορούν τα serious games να βοηθήσουν στην κατανόηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποια είναι η επίδραση της εικονικής πραγματικότητας στην ερμηνεία και την κατανόηση του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα συζητηθούν στην εκδήλωση.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα “VR-Games-Lab: 3D παιχνίδια σοβαρού σκοπού για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση με χρήση της εικονικής πραγματικότητας” από τους εκπαιδευτές του (Λευτέρη Αναστασοβίτη, Χριστίνα Τσίτα και Αναστασία Τσίτα), το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχάριους και μη στο χώρο των τρισδιάστατων γραφικών, της εικονικής πραγματικότητας και των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού (serious games), όπως μουσειολόγους, εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους, διακοσμητές, μηχανικούς, ερευνητές, ιατρούς, φυσικούς, φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της βιομηχανίας του θεάματος για την καθημερινότητά τους.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος θα παρουσιάσει το νεοσύστατο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει στη δημιουργική βιομηχανία του κινηματογράφου και των ψηφιακών παιχνιδιών. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα VR-Games-Lab υλοποιείται με τη στήριξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσοι παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αγγίξουν τα εικονικά θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και να μελετήσουν την εσωτερική τους δομή στο Εικονικό Μουσείο Virtual Museum for the Antikythera Mechanism, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024