Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΠτώχευση της Thomas Cook, 50.000 τουρίστες έχουν ξεμείνει και στην Ελλάδα
TOs

Πτώχευση της Thomas Cook, 50.000 τουρίστες έχουν ξεμείνει και στην Ελλάδα

Η Thomas Cook ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι κήρυξε πτώχευση, καθώς απέτυχε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, αναφέροντας ότι προχωρά σε 'άμεση εκκαθάριση'. Επαναπατρισμός με 40 ναυλωμένα αεροσκάφη πάνω από 150.000 Βρετανών τουριστών στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, με ιστορία 178 ετών, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία σήμερα τα ξημερώματα, αφήνοντας αποκλεισμένους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης. Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες (23 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου), με το σχέδιο να ονομάζεται “Operation Matterhorn“.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Peter Fankhauser, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. “Η σημερινή είναι μια βαθιά δυσάρεστη μέρα για την εταιρεία που ήταν πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών και έκανε δυνατά τα ταξίδια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κοσμο”, ανέφερε. “Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια”.

Πως θα γίνει ο επαναπατρισμός
Οι πελάτες της εταιρείας που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό δε θα πρέπει να κατευθύνονται στο αεροδρόμιο έως ότου επιβεβαιωθεί η πτήση επιστροφής τους στη Βρετανία στη σχετική ιστοσελίδα που αναρτήθηκε για το σκοπό αυτό. Αναλόγως τους μέρους που βρίσκονται οι τουρίστες, οι πτήσεις επιστροφής -με 40 ναυλωμένα αεροσκάφη-θα γίνουν είτε με πτήσεις ναυλωμένες κατευθείαν από την CAA είτε με υπάρχουσες πτήσεις με άλλες αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την ίδια την Thomas Cook. Για όσους πελάτες της εταιρείας σε διακοπές στο εξωτερικό προστατεύονται από την Air Travel Organiser’s Licence (ATOL) η CAA ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τους λογαριασμούς τους στα ξενοδοχεία που διαμένουν.

Στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 50.000 πελάτες της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα, και από αυτούς οι 20.000 βρίσκονται στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Independent“, πάνω από 1 εκατ. πελάτες έχουν κάνει προκρατήσεις σε πακέτα της εταιρείας. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία θα πάρει τα χρήματά της πίσω, η διαδικασία θα πάρει μήνες.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έχει εκδώσει σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες για Τουρκία, Αίγυπτο, Ισπανία, Κύπρο, Ιταλία και Ελλάδα.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χρεοκωπία της Thomas Cook θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς πάνω 3.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο συνεργαζονται στενά μαζί της.

Η Thomas Cook είχε υποσχεθεί ότι θα έφερνε πέρυσι (2018) στην Ελλάδα 3 εκατ. τουρίστες, αριθμό που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά γι’αυτόν, μετά την Ισπανία. Η εταιρεία επενδύει κάθε χρόνο στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ διαχειρίζεται ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτή και σε άλλα νησιά. Η εταιρεία απασχολεί 1.050 εργαζομένους, σε τοπικό επίπεδο, στις τρεις ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες της, στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εισερχόμενου τουρισμού και τις εμπορικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Thomas Cook είχε απευθύνει αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση για δάνειο οικονομικής διάσωσης. Η εταιρεία χρειαζόταν 200 εκατ. λίρες στερλίνες επιπροσθέτως των 900 εκατ. λιρών που είχαν εξασφαλιστεί από την κινεζική Fosun για να είναι εξασφαλισμένη σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετα χρήματα κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα 2019-20. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Fosun Tourism έπεσε πάνω από 5% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Η εταιρεία γιγαντοποιήθηκε στον τουρισμό πουλώντας πολλές φορες σε πολύ χαμηλή τιμές στους τουρίστες πακέτα και υπηρεσίες (π.χ. διακοπές μίας εβδομάδας στην Ελλάδα με κόστος κάτω από 200 λίρες) και παρουσίασε επί σειρά ετών ζημίες και ανταγωνιζόμενη τα μικρά τουριστικά γραφεία. Το μοντέλο αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί με αναμενόμενη τη σημερινή εξέλιξη…

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024