Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΕξετάζεται διακοπή του τέλους διαμονής στα πληγέντα από την κατάρρευση της Thomas Cook ξενοδοχεία
Ξενοδοχία

Εξετάζεται διακοπή του τέλους διαμονής στα πληγέντα από την κατάρρευση της Thomas Cook ξενοδοχεία

Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ. Αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα – από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια θα υπάρξει άμεσα και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Διευκρινίζεται ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4514/2018 τροποποιήθηκε το άρθρο 53 του ν.4389/2016 σχετικά με το φόρο διαμονής ο οποίος επιβάλλεται από 01/01/2018. Ο φόρος διαμονής βαρύνει τον διαμένοντα (πελάτη) που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό.

Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί. Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000. Το υπουργείο προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που “έτρεχε” από την αρχή του έτους, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, περιεσώθησαν 1,1 εκατ. ευρώ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024