Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι εξελίξεις στην υπόθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα
Τουριστική πολιτική

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα

Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, για τον ομαλό επαναπατρισμό των Ευρωπαίων τουριστών. Δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατάρρευσης της Thomas Cook ζητούν Έλληνες Ευρωβουλευτές.

“Από χθες το πρωί το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Τουρισμού συνεδριάζει και είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Των χωρών δηλαδή που επηρεάζονται από την πτώχευση της Thomas Cook. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα των προβλημάτων που όλες οι χώρες -φυσικά και η χώρα μας- είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν σε σχέση με την πτώχευση της Thomas Cook”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

“Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών -περίπου 30.000 υπολογίζονται αυτήν τη στιγμή που μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπεράσαν τους 50.000- συνεχίζεται ομαλά. Όποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό. Έχουμε στείλει ήδη οδηγίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και αυτές στέλνουν οδηγίες στον ΣΕΤΕ στο ΞΕΕ και στην ΠΟΞ ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και στα μέλη τους.

Και σε αυτό το πρόβλημα κινηθήκαμε γρήγορα και με γρήγορα αντανακλαστικά. Θέλω να πω και το εξής τώρα που οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πια ξεκάθαρες.

Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Έστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών, αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επίθεση της κας Κ. Νοτοπούλου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για τα τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook ο υπουργός δήλωσε: “Όσον αφορά στην αήθη επίθεση της κας Νοτοπούλου, είναι η δεύτερη φορά που παρακολουθώ μια εκστρατεία δυσφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κα Νοτοπούλου. Υπάρχουν και όρια. Πίστευα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω πως ο ελληνικός τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν. Επιτέλους ας βάλουν μυαλό και ας αλλάξουν ρότα πριν να είναι πολύ αργά”.

Δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατάρρευσης της Thomas Cook ζητούν Ευρωβουλευτές
Δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατάρρευσης του βρετανικού τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή του Ερώτηση, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Με πάνω από 21.000 εργαζόμενους και εκατοντάδες εταιρίες με αποκλειστική συνεργασία στους τομείς της φιλοξενίας, των αερομεταφορών και της εστίασης, η Thomas Cook είχε ανεπτυγμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο και Ισπανία, ενώ η εργασιακή αβεβαιότητα που θα βιώσουν οι εργαζόμενοι εξ’αιτίας αυτής της εξέλιξης, δεν πρέπει να λησμονηθεί. Ο κ. Ανδρουλάκης, ερωτά την Επιτροπή σχετικά με τη δυνατότητα και την ευελιξία άντλησης πόρων σε αυτή τη χρονική φάση τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο παρέχει στήριξη σε αντίστοιχες περιπτώσεις αποχώρησης μεγάλων επιχειρήσεων από την αγορά, εξ’αιτίας αλλαγής συνθηκών στο παγκόσμιο εμπόριο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο ήδη χρηματοδοτεί έργα για τον εφοδιασμό των εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούν οι θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, στη χώρα μας.

Η δυνατότητα κάθε κράτους – μέλους να ζητήσει την ενεργοποίηση των εργαλείων, καθώς και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στα προγράμματα από ένα άτακτο Brexit, είναι μερικές ακόμη διευκρινίσεις που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αφορμή τη χρεωκοπία του ταξιδιωτικού κολοσσού και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξέλιξη αυτή στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά αλλά και στη χώρα μας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η κατάρρευση της Τhomas Cook, που διαθέτει σημαντικό μερίδιο στην αγορά, αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος, οι ξενοδόχοι και οι φορείς του κλάδου προσπαθούν να υπολογίσουν τις ζημιές που θα υποστούν. Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις των βρετανικών αρχών για άμεση καταβολή αποζημιώσεων της εταιρίας προς ξενοδοχεία και υπαλλήλους στην Ελλάδα, η κα Βόζεμπεργκ επισημαίνει ότι η διαδικασία αποπληρωμής είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβόρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν δημιουργεί προσδοκία είσπραξης των οφειλομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Βόζεμπεργκ ζητά από την Κομισιόν να προβεί σε άμεση εκτίμηση επιπτώσεων και να συμβάλει, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στα κράτη μέλη από την  κατάρρευση του μεγάλου ταξιδιωτικού ομίλου αλλά και να διατηρήσει η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία το υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητάς της.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024