Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Αλ. Βασιλικός: 'Κανένα ελληνικό ξενοδοχείο ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις στην Thomas Cook'

Βίκυ Καραντζαβέλου - 26 September 2019, 09:41

Το ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα έρευνας πεδίου που έγινε άμεσα και αναδεικνύεται το μέγεθος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων της χρεοκοπίας του Thomas cook ανα περιοχή, ανά κατηγορία και μεγεθος ξενοδοχείου.


Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει σε ανάρτησή του στα Socia Media ότι μια πρώτη κοινή σειρά μέτρων έχει ήδη προταθεί από τη περασμένη Δευτέρα από το ΞΕΕ, τον ΣΕΤΕ και την ΠΟΞ σε μορφή αναστολής πληρωμών για συγκεκριμένο διάστημα και ότι το ΞΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη HOTREC και για προγραμματισμό σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

”Ο τουρισμός έχει ζήσει και στο παρελθόν πτωχεύσεις Tour Operator. Ποτέ σε τέτοιο μέγεθος και πότε σε τέτοια συγκυρία. Όταν είχαν υπάρξει στο παρελθόν, ούτε ήταν τόσο μεγάλοι οι Tour Operators ούτε βρισκόταν ο τουρισμός στο 25% του ΑΕΠ στην χώρα μας. Αυτές οι δυο παραμετροι καταδεικνύουν το γεγονός ότι η κρίση αυτή δε θα περάσει με ασπιρίνες. Το ελληνικό ξενοδοχείο είναι βαθιά ριζωμένο στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργεί και δραστηριοποιείται, και η λειτουργία του έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία”, λέει ο κ. Βασιλικός.

”Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους Έλληνες ξενοδόχους και εργαζόμενους στα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους ανθρωπους και φορείς που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην διαδικασία του επαναπατρισμού των επισκεπτών που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα. Η φιλοξενία φαίνεται στις δύσκολες στιγμές και οι σημερινοί μας επισκέπτες είναι οι αυριανοί πρεσβευτές μας.

Πολύ σύντομα - πιθανόν και αύριο (σ.σ. σήμερα), το ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που έγινε σε χρόνο ρεκόρ και στην οποία θα αναδείξουμε το μέγεθος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas cook ανα περιοχή, ανά κατηγορία και μεγεθος ξενοδοχείου.

Μια πρώτη κοινή σειρά μέτρων έχει ήδη προταθεί από τη Δευτέρα από το ΞΕΕ, τον ΣΕΤΕ και την ΠΟΞ σε μορφή αναστολής πληρωμών για συγκεκριμένο διάστημα. Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν τα αιτήματα του κλάδου, αλλά προτάθηκαν για να κερδίσουμε χρόνο και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις την επόμενη εβδομάδα με ξενοδοχεία τα οποία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Τα αιτήματα αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη εγκριθεί και εφαρμοστεί. Εξάλλου, μέχρι να αποτιμήσουμε την κατάσταση, το κράτος μπορεί να καθυστερήσει για 30 μέρες την είσπραξη καποιων από τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων. Από την άλλη όμως, οι εικόνες που προσπαθούμε να αποτρέψουμε μπορεί -εάν συμβούν- να έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.

Η έρευνα πεδίου θα αναδείξει επίσης τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων που είναι το κενό που δημιουργείται για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Όλοι οι τουριστικοί φορείς, ενωμένοι και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία οφείλουμε να ξεκινήσουμε την τιτάνια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού που δημιουργούν οι απανωτές χρεοκοπίες των οργανισμών της Thomas cook. Οι συνέργειες μεταξύ των φορέων ιδιωτών, δημοσίου, επιχειρηματιών πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Σε αυτό το στοίχημα, πρέπει να βγούμε νικητές. Δε χωράνε συναρμοδιότητες, επικαλύψεις μεταξύ επιπέδων τοπικής αυτοδιοίκησης, κεντρικής κυβέρνησης, κόντρες προσώπων και κομμάτων. Δε χωράνε οι παθογένειες που ιστορικά μας χαρακτηρίζουν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τις ίδιες επιπτώσεις με την Ελλάδα ζουν και ανταγωνίστριες χώρες. Απο χθες βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου στην HOTREC και προγραμματίζουμε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ας μη γελιόμαστε όμως, οι άμεσες λύσεις θα δοθούν από τις τοπικές κυβερνήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που άκουσα τον υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη δήλωση του να λέει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι άνθρωποι του τουρισμού θα στηριχθούν, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Συνηθίζουμε να μετράμε τους πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού τζίρου στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ας έχουμε στο νου μας πως οι πολλαπλασιαστές εφαρμόζονται και στην απώλεια του τζίρου. Υπενθυμίζω ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις τα έτη 2017-2018 1,6 δισ. ευρώ. Οι απώλειες, αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, θα μετρηθούν σε επίπεδο ΑΕΠ της χώρας. Ελπίζω να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

Για την ώρα, ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά: κανένα ελληνικό ξενοδοχείο δε θα μείνει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις των τριών τελευταίων ημερών”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

F & B management και cost control

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top