Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤουριστική βίζα, για πρώτη φορά, από τη Σαουδική Αραβία
Προορισμός

Τουριστική βίζα, για πρώτη φορά, από τη Σαουδική Αραβία

Η χώρα θα προσφέρει τουριστικές θεωρήσεις σε υπηκόους 49 κρατών – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά, με κόστος περίπου 80 δολάρια και δε θα υπάρξουν περιορισμοί για ασυνόδευτες γυναίκες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει για πρώτη φορά να εκδίδει τουριστικές θεωρήσεις, ανοίγοντας τις πόρτες της χώρας σε τουρίστες, απευθύνοντας κάλεσμα σε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο, καθώς το κράτος ελπίζει ότι ο τομέας αυτός να αντιπροσωπεύει μέχρι το 2030 το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, από 3% σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι χθες, το υπερσυντηρητικό σουνιτικό Βασίλειο εξέδιδε βίζες μόνο σε μουσουλμάνους προσκυνητές, ομογενείς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και πρόσφατα σε θεατές αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων.
 
Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες του προγράμματος μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman “Όραμα 2030”.

Ο τουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα του πρίγκιπα, αν και υπάρχει ακόμη έλλειψη υποδομών. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 67 δισ. δολ. σε επενδύσεις, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 500.000 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια έως το 2030 – τα μισά από τα 67 δισ. δολ. θα δοθούν από τα προγράμματα της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα από ιδιώτες επενδυτές.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει 100 εκατ. τουρίστες ετησίως το 2030, από τα 40 εκατομμύρια σήμερα.

“Το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας σε ξένους τουρίστες είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας”, δήλωσε ο επικεφαλής της Σαουδαραβικής Επιτροπής Τουρισμού, Ahmed al-Khateeb με ανακοίνωσή του.

Ο Khateeb δήλωσε σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο δήλωσε ότι η abaya (το ένδυμα που καλύπτει όλο το γυναικείο σώμα) δε θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες τουρίστριες, αλλά το σεμνό ντύσιμο είναι, όπως σε δημόσιες παραλίες.

Πρόσθεσε ότι το αλκοόλ θα απαγορεύεται και για τους ξένους επισκέπτες, αναφέροντας πως “ότι θα έχουμε αρκετούς τουρίστες που θα έρθουν στη Σαουδική Αραβία για να διασκεδάσουν άλλα πράγματα”.

Το Ριάντ θα προσφέρει τουριστικές θεωρήσεις σε υπηκόους 49 κρατών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά με κόστος περίπου 80 δολάρια και δε θα υπάρξουν περιορισμοί για ασυνόδευτες γυναίκες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αν και η λίστα με τις χώρες δεν έχει οριστικοποιηθεί, η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι eVisa θα είναι διαθέσιμη σε πολίτες των χωρών: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μάλτα, Μπρουνέι, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν και Φινλανδία.

Στους τουρίστες θα απαγορεύεται η πρόσβαση στις ιερότερες πόλεις των μουσουλμάνων, Μέκκα και Μεδίνα.

Ο Khateeb τόνισε πως το σουνιτικό Βασίλειο προσβλέπει στην προσέλευση τουριστών από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σουνιτικό Βασίλειο μπορεί να αποτρέψουν ξένους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024