Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πεζοπορικός τουρισμός

Στα Κύθηρα το 1ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Ευρώπη για την πιστοποίηση Green Flag Trails

Βίκυ Καραντζαβέλου - 02 Οκτώβριος 2019, 09:35

Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση.


Το νησί των Κυθήρων γίνεται ο πρώτος πεζοπορικός προορισμός στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει το Διεθνές Σύστημα Πιστοποίησης Μονοπατιών - Green Flag Trails, ένα σύστημα πιστοποίησης που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network) με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και αναγνωρισιμότητας των μονοπατιών σε όλο τον κόσμο. Από τις 4 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019, ειδικοί μονοπατιών από Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία,
Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Κένυα θα συναντηθούν στο νησί των Κυθήρων για να συμμετάσχουν στο Σεμινάριο Πιστοποίησης Μονοπατιών με Πράσινη Σημαία, το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο
Μονοπατιών με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ). Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, Kythera Trails, θα ελεγχθεί και εφόσον πληροί τα κριτήρια θα
βραβευθεί με την πιστοποίηση Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία.

Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση. Εστιάζει στη βιωσιμότητα και υπευθυνότητα έναντι του πεζοπορικού τουρισμού και έχει στόχο την τόνωση του οικοτουρισμού. Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι ένα επιστημονικό σύστημα ελέγχου μονοπατιών, που αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα 15 ετών από τον καθηγητή, Dr Leon Hugo. Το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί και εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Νότιος Αφρική και Περού.

“Τα μονοπάτια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας βιομηχανίας τουρισμού περιπέτειας, αλλά και ζωτικής σημασίας για τον αστικό πληθυσμό, στον οποίο προσφέρουν πρόσβαση στη φύση και την αναψυχή” λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών, Galeo Saintz.

H πιστοποίηση Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών θα αποκτήσει αυξημένη αξιοπιστία, εφαρμόζοντας συστήματα που βελτιώνουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, το μάρκετινγκ αλλά και τα δεδομένα μονοπατιών, τα οποία επαληθεύονται ως ακριβή και αξιόπιστα. Αυτό το, υψηλού επιπέδου, διεθνές σεμινάριο οργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών με τη βοήθεια της
Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) και υποστηρίζεται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης. Θα λάβει χώρα στα Κύθηρα, σε ένα πιστοποιημένο ξενοδοχείο - Hikers Friendly.

“Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε αυτό το καινοτόμο εκπαιδευτικό σεμινάριο για πρώτη φορά στην Ευρώπη” λέει ο κ. Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος του ΚΙΠΑ. ”Τα μονοπάτια μας, ήδη, έχουν δείξει τα οφέλη της ομαδικής δουλειάς, όσον αφορά στην καινοτόμο τουριστική ανάπτυξη, αφού εξ αρχής συνεργαστήκαμε με εταίρους όπως το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και την Paths of Greece.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η πιστοποίηση αυτή θα δώσει μεγάλη αξία στα μονοπάτια των Κυθήρων και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους επαγγελματίες μονοπατιών στο νησί μας” λέει ο κ. Ρήγας Ζαφειρίου, διαχειριστής του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top