Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟι Φιλαρμονικές Μουσικές Σχολές της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πολιτισμός

Οι Φιλαρμονικές Μουσικές Σχολές της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Οι Φιλαρμονικές θα αποκτήσουν πιστοποίηση, θα κατοχυρώσουν με σαφή και διεθνώς αποδεκτό τρόπο τη σημασία, την παράδοση, το έργο τους. Συγχρόνως αποκτούν ένα εργαλείο που καθιστά περισσότερη επιβεβλημένη τη στήριξή τους από τον δημόσιο τομέα.

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει τη διαδικασία, ώστε οι Φιλαρμονικές Μουσικές Σχολές της Κέρκυρας να ενταχθούν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η υπουργός υπογράμμισε τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης, στην διατήρηση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης του νησιού, αλλά και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και των συλλογικοτήτων.
Όπως είπε η κα Μενδώνη, “το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναγνωρίζει την ιδιαίτερη αξία και την παράδοση των Φιλαρμονικών Μουσικών Σχολών της Κέρκυρας. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί, με την ευκαιρία των εορτασμών της 11ης Αυγούστου, επισκέφθηκα τις δύο παλαιότερες Φιλαρμονικές, την Παλαιά και τον Μάντζαρο. Για τον ίδιο λόγο στην επόμενη επίσκεψή μου, στην Κέρκυρα, στο τέλος Οκτωβρίου, προγραμματίζω μια συνάντηση με εκπροσώπους και των 18 Φιλαρμονικών, προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας”.

Συγκεκριμένα, η υπουργός σημείωσε ότι μία από αυτές τις δράσεις θα είναι “να διερευνήσομε την πρόθεση και το ενδιαφέρον των κοινοτήτων, ώστε η αρμόδια Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει την διαδικασία συγκρότησης φακέλου, προκειμένου να ενταχθεί η ιδιαίτερη αξία και η παράδοση των Φιλαρμονικών Μουσικών Σχολών της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτόν”, είπε η κα Μενδώνη, “οι Φιλαρμονικές θα αποκτήσουν πιστοποίηση, θα κατοχυρώσουν με σαφή και διεθνώς αποδεκτό τρόπο τη σημασία, την παράδοση, το έργο τους. Συγχρόνως αποκτούν ένα εργαλείο που καθιστά περισσότερη επιβεβλημένη τη στήριξή τους από το δημόσιο τομέα”.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Πολιτισμού στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, 2014-2020, δε διαθέτει αυτοτελές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό, ούτε πόρους μέσω εκχωρήσεων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει από ίδιους κοινοτικούς πόρους τις Φιλαρμονικές, όπως είχε κάνει την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους, η υπουργός σημείωσε ότι:

  • Για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, οι Φιλαρμονικές μπορούν να αξιοποιήσουν τις στοχευμένες προσκλήσεις για την ενίσχυση της σύγχρονης δημιουργίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως η πρόσκληση με κωδικό ΙΟΝ81, η οποία είναι ήδη ανοιχτή και αφορά εξειδικευμένα την ενίσχυση του επτανησιακού πολιτισμού και τις σύγχρονες προεκτάσεις του.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις Φιλαρμονικές ανάλογα με τη νομική μορφή της κάθε μίας, προκειμένου να εξετάσουν την δυνατότητα συμμετοχής τους σε Προσκλήσεις που αφορούν σε ενίσχυση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Τακτικό Προϋπολογισμό χρηματοδοτεί πολιτιστικούς φορείς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων. Η χρηματοδότηση προϋποθέτει την εγγραφή των φορέων στο Μητρώο. Καμία από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του υπουργείου.

Επομένως, το πρώτο βήμα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού τις Φιλαρμονικές είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο. Εφόσον οι Φιλαρμονικές ενδιαφέρονται, είπε η κα Μενδώνη, “θα έβλεπα θετικά ακόμη και την έκδοση ειδικής πρόσκλησης χρηματοδότησης για τις Φιλαρμονικές σε επίπεδο επικράτειας”.

Ενδεικτικές θεματικές είναι οι εξής:

  • Καταγραφή του ρόλου και της ιστορίας των κατά τόπους Φιλαρμονικών, καθώς και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της φιλομουσίας και του πολιτισμού, καθώς και στήριξη ανάλογων εκδοτικών προσπαθειών.
  • Συντήρηση, προβολή και αξιοποίηση των αρχείων των Φιλαρμονικών, προστασία και συντήρηση των παλαιών πολύτιμων χειρογράφων και οργάνων.
  • Ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δράσεων των Φιλαρμονικών και αξιοποίησής τους ως μέσων κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης μουσικών, κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων για τη νέα γενιά.
  • Ανάπτυξη προγράμματος ανάδειξης και προώθησης των καλύτερων φιλαρμονικών μέσω της στήριξης περιοδειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και της ενθάρρυνσης της δράσης τους στο δημόσιο χώρο και σε χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα κ.λπ.

Η κα Μενδώνη είπε, τέλος, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα στηρίξει απολύτως τη δράση των Φιλαρμονικών, την ανάδειξή τους και την προώθησή τους εκτός των Επτανήσων, καθώς και ότι έπειτα από την αποτύπωση των προβλημάτων τους, θα διαμορφωθεί πρόταση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024