Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ Booking.com γίνεται μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού
Βιώσιμος τουρισμός

Η Booking.com γίνεται μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού

Σε έρευνα της Booking.com το 70% των διεθνών ταξιδιωτών λένε ότι είναι πιθανότερο να "'κλείσουν' ένα κατάλυμα γνωρίζοντας ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ασχέτως αν έψαχναν εξαρχής για κάτι τέτοιο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) ανακοίνωσε ότι η Booking.com, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ψηφιακών ταξιδιών παγκοσμίως, προσχώρησε επισήμως ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου. Αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα της τουριστικής αγοράς, τα μέλη του GSTC είναι ενεργοί καθοδηγητές στην αειφορία του τουρισμού, συμβάλλοντας στο έργο του GSTC για την προώθηση της ευρείας υιοθέτησης των γενικών αρχών αειφόρου τουρισμού.

Οι υπάρχουσες προσπάθειες για βιωσιμότητα στον τουρισμό της Booking.com περιλαμβάνουν μια πρωτοβουλία εθελοντών εργαζομένων (ήδη στο έκτο έτος της), που υποστηρίζει σχέδια βελτίωσης προορισμών ανά τον κόσμο, καθώς και ένα πρόγραμμα τουριστικού “επιταχυντή”, που υποστηρίζει μια μεγάλη γκάμα ευαίσθητων κοινωνικά επιχειρήσεων και πρωτοπόρων project στο βιώσιμο τουρισμό, με επιχορηγήσεις και καθοδήγηση, ώστε να κλιμακώσουν την επίδρασή τους.

Καθώς τα βιώσιμα ταξίδια γίνονται ένα ολοένα και σημαντικότερο θέμα τα τελευταία χρόνια, η Booking.com δημοσιεύει μία ετήσια αναφορά Βιώσιμού Τουρισμού, σχετικά με τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες  τους σχετικά με τη βιωσιμοτητα και τα ταξίδια τους.

Η Sustainable Travel Report” της Booking.com για το 2019 αποκάλυψε ότι οι ταξιδιώτες διεθνώς προτιμούν φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των διεθνών ταξιδιωτών λένε ότι είναι πιθανότερο να “κλείσουν” ένα κατάλυμα γνωρίζοντας ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ασχέτως αν έψαχναν εξαρχής για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όσον αφορά στην αναγνώριση ενός βιώσιμου τόπου διαμονής, σχεδόν τα 3/4 (72%) των παγκόσμιων ταξιδιωτών λένε ότι δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν οικολογικά σήματα για καταλύματα, ενώ πάνω από το 1/3 (37%) αναφέρει ότι κάποιο διεθνές πρότυπο για τον εντοπισμό φιλικών προς το περιβάλλον καταλυμάτων θα τους ενθάρρυνε να ταξιδέψουν με περισσότερο βιώσιμους τρόπους. Το 62% θα αισθανόταν καλύτερα εάν διεμένε σε κατάλυμα που διέθετε οικολογικό σήμα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού δημιουργήθηκε από φορείς των Ηνωμένων Εθνών και επιφανείς διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με σκοπό να αναπτύξει βασικά παγκόσμια κριτήρια για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό. Τα κριτήρια αυτά χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, χάραξη πολιτικής σε επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες (και άλλους τύπους οργανώσεων), μέτρηση και αξιολόγηση, καθώς και ως βάση για πιστοποιήσεις. Αποτελούν το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη “κοινής γλώσσας” σχετικά με την αειφορία του τουρισμού.

Τα κριτήρια βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες:
α) Βιώσιμη διαχείριση
β) Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
γ) Πολιτιστικές επιπτώσεις και
δ) περιβαλλοντικές επιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης πόρων, της μείωσης της ρύπανσης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των τοπίων).

Δεδομένου ότι οι τουριστικοί προορισμοί διαθέτουν ο καθένας τη δική του κουλτούρα, περιβάλλον, έθιμα και νόμους, τα κριτήρια είναι σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες και να συμπληρώνονται με πρόσθετα κριτήρια, που αφορούν στη συγκεκριμένη κάθε φορά τοποθεσία και δραστηριότητα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024