Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΠαρουσίαση του Λιμένα Σκύρου στο συνέδριο των Οικολογικών Λιμένων στη Νορβηγία
Λιμένες

Παρουσίαση του Λιμένα Σκύρου στο συνέδριο των Οικολογικών Λιμένων στη Νορβηγία

Το Λιμάνι της Λιναριάς είναι το μικρότερο μέλος του δικτύου των 114 ευρωπαϊκών "πράσινων" λιμανιών 'ECO PORTS'.

Ο Λιμένας Σκύρου ήταν προσκαλεσμένος μέσω του προέδρου του ως ομιλητή στο διεθνές συνέδριο Green Port Cruise & Congress.
Οικοδεσπότης του συνεδρίου ήταν το Λιμάνι του Όσλο και ο Ingvar M. Mathisen, Port Director, Port of Oslo.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Environmental managers and planners, Harbour masters, Logistics managers, Energy managers, Sustainability and corporate social responsibility executives from ports, Terminal operators, Shipping lines, Shippers, Logistics companies και δεκάδες από υψηλά στελέχη που εκπροσωπούσαν λιμάνια όπως του Σιάτλ, Αμβούργου, Βαρκελώνης, Κοπεγχάγης, Γένοβας, Κίελου, Λίβερπουλ, Μάλμο, Νέας Υόρκης, Άμστερνταμ, Πειραιά, Μπέργκεν, Γκέτεμποργκ, Βαλένθια, Λα Κορούνα, Ρότερνταμ, Μασσαλίας, Γκντάνσκ κ.ά.

Το Λιμάνι της Λιναριάς είναι το μικρότερο μέλος του δικτύου των 114 ευρωπαϊκών “πράσινων” λιμανιών “ECO PORTS“. Το Λιμάνι της Λιναριάς με τις μικρές του δυνάμεις και χωρίς προσωπικό από το 2008 έχει καταφέρει να βρίσκεται στην καταγεγραμμένη πρωτοπορία των εξελίξεων με δεκάδες Εθνικές και διεθνείς βραβεύσεις, είτε αυτές αφορούν τη Λιμενική διαχείριση και τις υποδομές είτε τις τουριστικές επιδόσεις και την περιβαλλοντική του εικόνα.

Το Λιμάνι της Λιναριάς εφαρμόζει τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές οδηγίες και σχέδια διαχείρισης, κατέχει την μοναδική στη χώρα “Γαλάζια Σημαία” σε δημόσιο τουριστικό λιμένα με δημόσιο διαχειριστή (Λιμενικό Ταμείο Σκύρου), εφαρμόζει περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως με τη συμπίεση και διάθεση ανακυκλώσιμων υλικών, με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, με τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος και καθαρισμό του λιμένα με ηλεκτρικό απορροφητικό μηχάνημα καθαρισμού και από το 2015 με τη συνεργασία με το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το 2019 με το τμήμα Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεργασία γνωστή ως “Skyros Project”.

Επικεφαλής και των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων ήταν και είναι αντίστοιχα, η καθηγήτρια Περιβάλλοντος & Περιβαλλοντικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα Κωνσταντίνα Σκαναβή και συνιδρύτρια του δημοφιλούς “Skyros Project”, του προγράμματος συνεργασίας με το Λιμενικό ταμείο Σκύρου, το οποίο μετρά 5 χρόνια εγχώριας και διεθνούς παρουσίας.

Όπως είναι γνωστό μεγάλο ρόλο στο περιβαλλοντικό προφίλ του λιμανιού αποδίδεται στο καινοτόμο “Skyros Project”.

Έτσι εκτός της παρουσίασης του πρόεδρου του Λ.Τ Σκύρου κ. Κυριάκου Αντωνόπουλου προστέθηκε και η παρουσίαση της κας Σκαναβή.

Η παρουσίαση της Σκύρου απαντούσε στο ερώτημα της ειδικής συνεδρίας “What can small ports do to increase efficiency and drive sustainability outcomes”, “έκλεψε” την παράσταση και έκανε αίσθηση ανάμεσα σε πάνω από 200 παρουσιάσεις που έγιναν στο συνέδριο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ευρωπαϊκό συνέδριο για τα λιμάνια.

Ο συντονιστής του συνεδρίου Christopher Woodridge αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασης διένειμε ερωτηματολόγιο προς στους συνέδρους με το ερώτημα “τι μπορούν τα μεγάλα λιμάνι να κάνουν για τη Λιναριά και τα μικρά λιμάνια και πως μπορεί το παράδειγμα της Σκύρου να βρει πεδίο εξέλιξης και μετάδοσης και σε άλλα λιμάνια”.

Να σημειωθεί ότι πέρα από τα αμιγώς λιμενικά και περιβαλλοντικά θέματα της παρουσίασης του Λιμένα Λιναριάς και του Skyros Project, κατά την εισαγωγή της παρουσίασης έγινε προβολή της Σκύρου με διαφάνειες σχετικές με τη ΣΝΕ, με τα προϊόντα της Σκύρου, τον πολιτισμό, την αποκριά, την κτηνοτροφία, τις παραλίες τα αξιοθέατα, το τουριστικό προϊόν κ.ά. αποσπώντας το θαυμασμό των συνέδρων.

Το συνέδριο εμπλουτίστηκε με το καθιερωμένο δείπνο στο διάσημο εξειδικευμένο εστιατόριο θαλασσινών Tjuvholmen Sjømagasin, αλλά και μια ξεχωριστή εμπειρία και ξενάγηση του λιμανιού του Όσλο από θαλάσσης, επιβαίνοντας στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πλοίο του κόσμου το “Kongen” μεταφορικής ικανότητας 600 ατόμων και το οποίο  χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επιβατών από τον λιμένα του Όσλο προς και από τα μικρά νησιά του κόλπου του Οσλο.

Η παρουσία του λιμανιού της Λιναριάς εκπροσώπησε την αγχώδη καθημερινότητα της λιμενικής επιβίωσης με ανύπαρκτα μέσα, με προσωπικές δεσμεύσεις και εθελοντισμούς, με συνεργασίες ευαισθητοποίησης και καθημερινό αγώνα για μικροκατακτήσεις των αυτονόητων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024