Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Οι κάρτες επιβίβασης μη απαραίτητες πλέον για διεκδίκηση αποζημίωσης από τις αεροπορικές εταιρείες

Τατιάνα Ρόκου - 01 Νοέμβριος 2019, 12:09

Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για τις αποζημιώσεις σε πτήσεις. Η απόφαση είναι νομικά δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έδωσε τεράστια ώθηση στα δικαιώματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών. Η απόφαση της 24ης Οκτωβρίου 2019 επιβεβαίωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της κάρτας επιβίβασης για να προχωρήσει ένα αίτημα αποζημίωσης. Η απόφαση αυτή καθιστά πολύ ευκολότερη τη διαδικασία υποβολής αίτησης αποζημίωσης για μια πτήση που δεν ολοκληρώθηκε (ή δεν πραγματοποιήθηκε).

Η απόφαση είναι νομικά δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γαλλίας από τις 14 Φεβρουαρίου 2018. Η απόφαση εκείνη είχε ορίσει ότι οι επιβάτες που επιθυμούσαν να ζητήσουν αποζημίωση για πτήσεις που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν έπρεπε να προσκομίσουν την κάρτα επιβίβασής τους για να λάβουν αποζημίωση στη Γαλλία, ώστε να αποδείξουν ότι ήταν πραγματικά παρόντες στο αεροδρόμιο κατά την ημέρα της αναχώρησης. Αυτό είχε λειτουργήσει πάρα πολύ υπέρ των αεροπορικών εταιρειών και είχε χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή πληρωμών αποζημιώσεων.Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 261/2004, οι επιβάτες έχουν σήμερα δικαίωμα αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για καθυστερημένες πτήσεις άνω των 3 ωρών, ακυρωμένες πτήσεις ή άρνηση επιβίβασης για όλες τις πτήσεις εντός, προς ή από την ΕΕ, με αεροπορικές εταιρείες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα δικαστική απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αεροπορικές εταιρείες ότι τα δικαιώματα των επιβατών πρέπει να διατηρηθούν και ότι δε θα πρέπει να παρεμποδίζονται στις αξιώσεις τους ζητώντας περιττά έγγραφα. Μια κάρτα επιβίβασης απλώς επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έχει ήδη μια αεροπορική εταιρεία στο σύστημά της και η απάιτηση για την προσκόμισή της στη διαδικασία αξίωσης αποζημίωσης αποτελούσε προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να αποφύγουν την ευθύνη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών και θα είναι δεσμευτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι επιβάτες που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από διαταραχή πτήσης θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν δικαίωμα για οικονομική αποζημίωση, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ανακατευθυνθεί στον προορισμός τους με άλλη πτήση ή έχουν εισιτήριο επιστροφής.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top