Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ Δήμος Αριστοτέλη ανοίγει την ΚΟΥΖΙΝΑ του στον κόσμο
Περιφέρεια

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανοίγει την ΚΟΥΖΙΝΑ του στον κόσμο

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος ανακοίνωσε στη φετινή Philoxenia ότι ο δήμος θα 'αγκαλιάσει' το πρόγραμμα ΚΟΥΖΙΝΑ, επεκτείνοντας την αξιοποίηση και τη διεθνοποίησή του, σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Τη δημιουργία εντός του 2020, ενός cluster με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων και τουριστικών επιχειρήσεων, που θα συνεργαστούν στο πεδίο του τουρισμού της γαστρονομίας σε ένα πρόδρομο στάδιο δημιουργίας φορέα προώθησης της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος, στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 35η Philoxenia.

Ο κ. Βαλιάνος υπογράμμισε πως ο δήμος θα “αγκαλιάσει” το πρόγραμμα ΚΟΥΖΙΝΑ που ξεκίνησε το 2011 και καθιερώθηκε στην περιοχή με πρωτοβουλία κατοίκων και του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, επεκτείνοντας την αξιοποίηση και τη διεθνοποίησή του, σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Η κα Μαρία Πάππα, διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε το πρόγραμμα “ΚΟΥΖΙΝΑ 2020”, που θα πραγματοποιηθεί από τς 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου με τη συμμετοχή 22 τοπικών παραγωγών, με τη μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική του ενότητα αφιερωμένη στην “Κροατική κουζίνα’ και τιμώμενο τοπικό προϊόν το μέλι. Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες της διοργάνωσης είναι: Η αρχαιοελληνική κουζίνα με έμφαση στο μέλι, η θαλασσινή κουζίνα – που αναδεικνύει την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Αθωνικού, του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού- η μοναστηριακή κουζίνα, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων (των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων-μετοίκων της Χαλκιδικής) και η μεσογειακή κουζίνα.

Με αφορμή την παρουσίαση και την προαναγγελία του cluster, o δήμαρχος Αριστοτέλή επισημαίνει τα εξής: “Κάνουμε καθημερινά πράξη τη σύνθεση και την ενότητα δυνάμεων του τόπου μας. Δίνουμε στην ενότητα αυτή επίσημη και θεσμική έκφραση. Δημιουργούμε ένα εταιρικό σχήμα με αιχμή την υψηλή γαστρονομία και το μετατρέπουμε σε εργαλείο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Αριστοτέλη. Αξιοποιούμε πρωτοβουλίες ενεργών συμπολιτών μας και τις μεγεθύνουμε. Κάθε μήνα που περνά, ακόμα μια δέσμευσή μας βρίσκει το αντίκρυσμά της σε συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις. Συνεχίζουμε…”.

“Υποδομές, ποιότητα υπηρεσιών και σωστή τουριστική προβολή οι βασικοί πυλώνες του τουρισμού”

Μιλώντας γενικότερα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής κατά την παρουσίαση του προγράμματος και σε ερώτηση του TravelDailyNews ο κ. Βαλιάνος υπογράμμισε ακόμη τα εξής: “Το πιο κοντινό σημείο που ‘ακουμπά’ ο πολίτης με το κράτος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε εδώ για να πούμε μόνο για την τουριστική προβολή. Αντιλαμβάνεστε ότι για να φτάσουμε να μιλάμε για τουριστική προβολή, για τουρισμό, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει τις υποδομές, είτε αυτές λέγονται συγκοινωνιακές, είτε λέγονται λιμενικές, είτε λέγονται βιολογικοί καθαρισμοί, είτε λέγονται καθαριότητα. Πρώτα λοιπόν για τον τουρισμό μας πρέπει να σκέφτεται κανείς τις υποδομές.

Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να σκέφτεται είναι σίγουρα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σας μίλησα ήδη για καθαριότητα, ενημέρωση, ασφάλεια, προστασία, πολιτική προστασία… Όλα αυτά λοιπόν που χρειάζεται ο ντόπιος πολιτισμός είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί και ο τουρισμός μας. Αν έρθει ο τουρίστας εκεί και τον ταλαιπωρήσουμε, ό,τι και αν κάνουμε εδώ πέρα δε θα έχει κανένα υπόβαθρο. Και, φυσικά, σε αυτό το ερώτημά σας απαντάται με το τρίτο σκέλος, που ναι, είναι η σωστή τουριστική προβολή, ενός τόπου και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Αυτό είναι το τρίπτυχο που πρέπει να υπηρετήσει η τοπική αυτοδιοίκηση αν θέλει να βοηθήσει τον τουρισμό να πάει την τοπική οικονομία παρακάτω, να ενισχύσει τους ιδιώτες που παράγουν το χρήμα σε αυτήν την κοινωνία και κινούν όλα τα ζητήματα μέσα στις τοπικές μας κοινωνίες. Εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αναδεικνύουμε καθημερινά και νομίζω ότι σε βάθος χρόνου θα προσπαθήσουμε και τις υποδομές μας να βελτιώσουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα αγαθά, αλλά και την τουριστική προβολή που ήδη την ‘τρέχουμε’. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια διοίκηση μόλις 60 ημερών.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος Αριστοτέλη είναι “δύο σε ένα”. Είναι λοιπόν ο παραθαλάσσιος δήμος και ο ορεινός δήμος. Εμείς οφείλουμε, όπως έχω εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια κατά το παρελθόν, ότι οφείλουμε απέναντι στους συμπολίτες μας να δώσουμε αυτήν την προοπτική, την παράλληλη ανάπτυξη -γι’αυτό λοιπόν και συμβολικά και ουσιαστικά επιφύλαξα στον εαυτό μου την αρμοδιότητα του τουρισμού.

Πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να είναι ο βασικός οικονομικός πυλώνας μας, που μπορεί να βγάλει το Δήμο Αριστοτέλη ‘στο ξέφωτο’ και ουσιαστικά να του δώσει μια προοπτική, η οποία σήμερα αν θέλετε και λίγο σε σχέση με τα οικονομικά μας του Δήμου θολώνει. Αλλά εμείς θέλουμε να ‘τρέξουμε’ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή, γιατί μαζί της αυτή η δραστηριότητα συμπαρασύρει και όλες τις υπόλοιπες. Και νομίζω ότι θα είναι ο πυλώνας αυτός που και θα δώσει στο δήμο ζωή, ζωντάνια και μια ισχυρή οικονομία, αλλά και θα είναι εκείνη η δραστηριότητα που θα μας κάνει να ξανασυναντηθούμε όλοι κάτω από αυτήν την όμορφη ‘ομπρέλα’ που λέγεται τουρισμός”.

Ο Στέλιος Βαλιάνος γεννήθηκε το 1979 και είναι μόνιμος κάτοικος Αρναίας, του Δήμου Αριστοτέλη. Απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ, δικηγορεί στη Χαλκιδική από το 2004, χρονολογία κατά την οποία ήδη είχε έντονη ενασχόληση με τα κοινά, μέσω της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρναίας, της οποίας αντιπρόεδρος και πρόεδρος διετέλεσε από το 2006 ως το 2014. Στη διάρκεια της θητείας του, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου Αρναίας. Από το 2010 έχει ακόμα πιο έντονη πολιτική διαδρομή, που τον οδήγησε και σε κοινοβουλευτική υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Χαλκιδικής της ΝΔ. Τα τελευταία χρόνια είχε την ιδιότητα του νομικού συμβούλου αρκετών εταιρειών, ενώ άσκησε με επιτυχία “μάχιμη” δικηγορία στους τομείς του Αστικού και Ποινικού Δικαίου, διατηρώντας γραφεία στην Αρναία, τον Πολύγυρο και τα Νέα Μουδανιά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024