Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΤα Μονοπάτια Κυθήρων κατέκτησαν την πρώτη στην Ευρώπη πιστοποίηση Green Flag Trails
Πεζοπορικός τουρισμός

Τα Μονοπάτια Κυθήρων κατέκτησαν την πρώτη στην Ευρώπη πιστοποίηση Green Flag Trails

Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία (Green Flag Trails) είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2019, επαγγελματίες μονοπατιών από 13 χώρες μαζεύτηκαν στα Κύθηρα για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση επιθεωρητών για την πιστοποίηση Green Flag Trails, που εφαρμόζει το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network). Κατά τη διάρκεια του επταήμερου σεμιναρίου, έγινε επιθεώρηση σε επιλεγμένα μονοπάτια των Κυθήρων, και δύο από αυτά βραβεύθηκαν με το σήμα Green Flag Τrails. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που λαμβάνουν το σήμα αυτό.

Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία (Green Flag Trails) είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση. Εστιάζει στην αειφορία και την υπευθυνότητα απέναντι στους πεζοπόρους και περιπατητές τουρίστες και στοχεύουν στην τόνωση του τουρισμού περιπέτειας. Τα Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία είναι ένα επιστημονικό σύστημα ελέγχου μονοπατιών που έχει εφαρμοστεί και δοκιμαστεί σε 6 χώρες, όπως το Νεπάλ, το Περού και η Νότιος Αφρική.

H πιστοποίηση Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών θα αποκτήσει αυξημένη αξιοπιστία, εφαρμόζοντας συστήματα που βελτιώνουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, το μάρκετινγκ, αλλά και τα δεδομένα μονοπατιών, τα οποία επαληθεύονται ως ακριβή και αξιόπιστα.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα της πιστοποίησης Green Flag Trails στην Ευρώπη. Το επόμενο είναι να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει για πιστοποίηση σε άλλες χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στην εκπαίδευση όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Επιπλέον, χώρες όπως η Ρωσία, η Αρμενία, η Γεωργία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Κένυα ευελπιστούν να το εφαρμόσουν το σύστημα αυτο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την αειφορία των μονοπατιών τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση στα Κύθηρα πιστοποιήθηκαν ως επιθεωρητές Green Flag Trails. Παράλληλα, συστάθηκε η ομάδα ειδικών επιθεωρητών μονοπατιών της Νοτίου Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν και οι Έλληνες ειδικοί.

Η ομάδα ειδικών που συναντήθηκε στα Κύθηρα για να συμμετέχει στην Εκπαίδευση Επιθεωρητών Green Flag Trails, φιλοξενήθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας και με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε πιστοποιημένο κατάλυμα Hikers Friendly.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024