Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

Μέτρα για τους ιαματικούς πόρους, τη κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων και την κατάρρευση Thomas Cook

Τατιάνα Ρόκου - 15 Νοέμβριος 2019, 10:03

Καταργείται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Όσα καταλύματα έχουν ήδη καταταγεί με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές εντός προθεσμιών παίρνουν αυτόματα παράταση 3 ετών. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 - επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.


Στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με τις νομοθετικές διατάξεις του Υπουργείου Τουρισμού για τους ιαματικούς πόρους, την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων και τη διαχείριση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, εξήγγειλε την κατάργηση τηνς προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Ακόμη, ανέφερε ότι δίνονται κίνητρα για την κατάταξη των καταλυμάτων, ενώ για τους απασχολούμενους σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Thomas Cook δήλωσε ότι μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού στη Βουλή:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τις παρούσες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα σημαντικά για τον τουρισμό.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, είπαμε ότι για εμάς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκηο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το τουριστικό προϊόνπερνάει μέσα από μια διαφορετική οπτική.

Βιωσιμότητα, Αυθεντικότητα, Ποιότητα. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί τη βάση της στρατηγικής μας.

Γι’αυτό προχωράμε στη ρύθμιση ζητημάτων που χρόνια τώρα έμπαιναν κάτω από το χαλί.

Ζήτημα πρώτο: Ιαματικοί πόροι.
Από σχεδόν την πρώτη μέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού, δεχόμουν τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ως προς τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Καϊάφας, Πόζαρ, Ικαρία, Σαμοθράκη, Κυλλήνη, Αγιά Λάρισας. Περιοχές που οι ιαματικοί πόροι αποτελούν πυλώνα για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας και κινδύνευαν με λουκέτο, γιατί κάποιος αυθαίρετα όρισε μια ημερομηνία ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών. Μια αναχρονιστική, γραφειοκρατική και χωρίς λογική διάταξη που εισήχθη με τον νόμο 3498 του 2006 και μέχρι σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες τον αντιμετώπιζαν δίνοντας παρατάσεις. Όχι μία, όχι δύο, έξι συνολικά παρατάσεις τα τελευταία χρόνια.

Και από μέσα στον Αύγουστο- και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Αύγουστος- ενεργοποιήσαμε όλες τις Υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση, για να μην ερημώσουν οι λουτροπόλεις της χώρας.

Με τη διάταξη αυτή ως Υπουργείο Τουρισμού πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα. Καταργούμε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Πλέον όσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουρισμού περί αναγνώρισης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου.

Ζήτημα δεύτερο: Κατάταξη Τουριστικών καταλυμάτων
Το υπουργείο νομοθετεί για ένα θέμα σημαντικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο βάζοντας και εδώ τέλος στο φαύλο κύκλο των παρατάσεων. Νομοθετούμε με δικαιοσύνη, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. Δικαιοσύνη γιατί όσα καταλύματα έχουν ήδη καταταγεί με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές εντός προθεσμιών παίρνουν αυτόματα παράταση τριών ετών.

Επιβραβεύουμε τον νομοταγή.

Ρεαλισμό, γιατί 6.000 δεν έχουν ακόμα καταταγεί, την ώρα που η χώρα μας μπορεί να κατατάξει περίπου 3.000 ανά έτος.

Γι’αυτόν το λόγο δίνουμε παράταση δύο ετών, ώστε όλοι να έχουν εύλογο χρόνο να καταταγούν. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές παρατείνεται μέχρι 31/12/2021.

Αποτελεσματικότητα, γιατί δε θέλουμε να νομοθετούμε ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Θέλουμε να το επιλύσουμε οριστικά και αμετάκλητα. Για το λόγο αυτό δίνουμε κίνητρα για την κατάταξη των καταλυμάτων. Συγκεκριμένα, εάν το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων εκδοθεί έως 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος του θα είναι 5 έτη.

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των καταλυμάτων εκδοθεί από 1/1/2021 έως 31/12/2021 τότε η διάρκεια ισχύος του θα είναι 3 έτη.

Βέβαια εάν μετά την 31/12/2021 δεν έχει προσκομιστεί πιστοποιητικό κατάταξης τότε η εγκατάσταση θα σφραγίζεται μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος.

Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για 3 έτη από τη λήξη του.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη νομιμότητα.

Ζήτημα τρίτο: Διαχείριση συνεπειών Thomas Cook
Από τις πρώτες κιόλας ώρες τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Thomas Cook

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή σε διάστημα δέκα ημερών, αναλάβαμε και σειρά πρωτοβουλιών για τους τουρίστες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους. Μέτρα που εφαρμόστηκαν άμεσα.

Σήμερα νομοθετούμε και τα μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Thomas Cook. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό φάνηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνάντησα τους μεγαλύτερους Tour Operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Επικοινωνήσαμε τη στρατηγική μας και ενθαρρύναμε τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ των φορέων της αγοράς ώστε να επουλωθούν άμεσα οι πληγές  από την πτώχευση της ThomasCook. Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα είμαστε κοντά στους φορείς του τουρισμού και θα είμαστε. Και θα κάνουμε και άλλες διορθωτικές κινήσεις αν και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Θα ξεκινήσουμε τη διαφημιστική καμπάνια πολύ νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Με αυτόν το τρόπο θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνουμε τη χρονιά δυνατά και κοιτάζουμε το 2020 με αισιοδοξία. Με σκληρή δουλειά μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού θα κερδίσουμε το στοίχημα για ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν”.
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top