Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαROUTE 2025, ο Οδικός Χάρτης του ΔΑΑ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025
Αεροδρόμια

ROUTE 2025, ο Οδικός Χάρτης του ΔΑΑ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήδη πιστοποιημένος από το 2016 για 'Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα' και έχοντας μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από το 40%, από το 2005 έως σήμερα, έχει ως στόχο να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγή εντός αεροδρομίου μέσω ανανεώσιμων πηγών και να μηδενίσει τις άμεσες εκπομπές του από την κατανάλωση καυσίμων.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε το σχέδιο “ROUTE 2025”, το οποίο αποτελεί τη δέσμευσή του για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025, δηλαδή πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιούνιο 2019.   

Η δέσμευση αυτή ανακοινώθηκε και υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου Airport Chief Executives’ Symposium “ACES – Athens”, στις 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, με την παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κας Αλεξάνδρας Σδούκου, καθώς και 200 κορυφαίων στελεχών και προσωπικοτήτων του χώρου των αερομεταφορών και των κλάδων της οικονομίας και του τουρισμού.

Στο κείμενο που υπέγραψαν από κοινού ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και ο Olivier Jankovec, Director General της ACI Europe, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεσμεύτηκε να υποβάλει, με στόχο υλοποίησης το 2025:

  • Οδικό Χάρτη Δράσεων εντός του β’ τριμήνου του 2020 για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με σκοπό την κάλυψη  του 100% των αναγκών της Εταιρείας Αεροδρομίου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 91,1% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.
  • Οδικό Χάρτη Δράσεων έως το τέλος του 2020 για την εκμηδένιση του υπόλοιπου 8,9% του αποτυπώματος άνθρακα που αντιστοιχεί στις άμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης καυσίμων (μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, οι αντλίες θερμότητας κ.λπ.).

Μέσω αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής και πρωτοποριακής διεθνώς πρωτοβουλίας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήδη πιστοποιημένος από το 2016 για “Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα” (Carbon Neutrality) στο πλαίσιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του ACI και έχοντας μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από το 40%, από το 2005 έως σήμερα, παρά το διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης, έχει ως στόχο να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγή εντός αεροδρομίου μέσω ανανεώσιμων πηγών και να μηδενίσει τις άμεσες εκπομπές του από την κατανάλωση καυσίμων.

Σχετικά με τη σημαντική δέσμευση “ROUTE 2025” του αεροδρομίου της Αθήνας, ο κ. Παράσχης, δήλωσε: “Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάζει τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερο τόσο τις ευρωπαϊκές πολιτικές στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, όσο και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Οι πρωτοβουλίες και η αυτορρύθμιση σε ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των προορισμών αλλά και των υποδομών και των επιχειρήσεων στην ταξιδιωτική αλυσίδα.

Σήμερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας πρωτοστατεί με ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο, καθώς δεσμευόμαστε με το πρόγραμμά μας “ROUTE 2025”, πολύ πριν από τον ευρωπαϊκό στόχο του 2050, να καταναλώνουμε μόνο καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγουμε αποκλειστικά στους χώρους μας και να μηδενίσουμε τις άμεσες εκπομπές μας από την κατανάλωση καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κ.λπ.).

Το στόχο αυτό συνυπογράψαμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αεροδρομίων, έχοντας την πεποίθηση ότι το «ROUTE 2025» ενσωματώνει πλήρως την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία μας, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Αθήνας ως προορισμού, αλλά και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα”.

Παρουσίαση του Γιάννη Παράσχη, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο 7ο ετήσιο Airport Chief Executives’…

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024