Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΣτα 9 δισ. λίρες τα ωφειλούμενα του Thomas Cook σε πελάτες, εργαζόμενους και πιστωτές
TOs

Στα 9 δισ. λίρες τα ωφειλούμενα του Thomas Cook σε πελάτες, εργαζόμενους και πιστωτές

Η οικονομική επιδείνωση του ομίλου οφείλεται στη μείωση της ζήτησης λόγω της αλλαγής στις συνήθειες των διακοπών των πελατών, την αβεβαιότητα λόγω Brexit, το ζεστό καιρό στο Ην. Βασίλειο το καλοκαιρί του 2018, με αποτέλεσμα οι πελάτες να κάνουν διακοπές εντός χώρας και τις αυξημένες προκλήσεις από ανταγωνιστές στο διαδίκτυο.

Ο Τ.Ο. Thomas Cook κατέρρευσε με συνολικές υποχρεώσεις ύψους 9 δισ. στερλινών, όπως αποκάλυψε η βρετανική κυβέρνηση. Οι οικονομικές αυτές υποχρεώσεις που αποκαλύπτονται σε έκθεση προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβάνουν 585 εκατ. λίρες (που ανήκουν σε πελάτες) και 45 εκατ. λίρες (σε εργαζομένους).

Οι απαιτήσεις της βρετανικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί πλήρως και δε συμπεριλαμβάνονται στο ποσό των 585 εκατ. λιρών. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ύψους 5,7 δισ. λιρών, καλύπτει τα χρέη προς άλλες εταιρείες του ομίλου, ακολουθούμενο από 1,7 δισ. λίρες, που οφείλονται σε τράπεζες και άλλους δανειστές.

Οι εμπορικοί πιστωτές έχουν λαμβάνειν 885 εκατ. λίρες, συμπεριλαμβανομένων 393 εκατ. λιρών που οφείλονται από την Thomas Cook Tour Operations, 448 εκατομμυρίων από την αεροπορική εταιρεία του ομίλου και 44 εκατομμυρίων από ό,τι περιγράφεται ως “εταιρικές λειτουργίες του ομίλου”.

Η ανακοίνωση προς τους πιστωτές δείχνει ότι βρέθηκε μόνο ένα ποσό μεταξύ 176 και 244 εκατ. λιρών από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Η πώληση αυτή περιλαμβάνει τα καταστήματα λιανικής πώλησης του Thomas Cook, τα slots των αεροσκαφών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις θυγατρικές και τις κοινές επιχειρήσεις, καθώς και τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από τα υποκαταστήματα πρακτορείων.

Εξεδικευμένοι διαχειριστές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

“Η κατάσταση σχετικά με τις ενδοεταιρικές συναλλαγές, τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του ομίλου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί πλήρως”, δήλωσε ο ανώτερος εκκαθαριστής που έχει διοριστεί από το βρετανικό κράτος, David Chapman. “Κάθε πληρωμή προς τους πιστωτές εξαρτάται από την αξία των περιουσιακών στοιχείων και τα έξοδα της διαδικασίας”.

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά μόνο σε 26 εταιρείες του Thomas Cook Group, οι οποίες είχαν τεθεί σε εκκαθάριση στις 23 Σεπτεμβρίου. Άλλες 27 περίπου εταιρείες του ομίλου στο Ην. Βασίλειο τερμάτισαν τις εργασίες τους στις 8 Νοεμβρίου. Για τις τελευταίες θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή αναφορά εν ευθέτω χρόνω.

Στην αναφορά, εξετάζονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση αποτυχία του ταξιδιωτικού κολοσσού, ο οποίος εξυπηρετούσε 22 εκατ. πελάτες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι διευθυντές αποδίδουν την οικονομική επιδείνωση του ομίλου σε μια σειρά παραγόντων, όπως:

  • στη μείωση της ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές εμπορικές ζώνες λόγω της αλλαγής στις συνήθειες των διακοπών των πελατών
  • την αβεβαιότητα των πελατών που προκάλεσε η απόφαση του Ην. Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε αρχικά προταθεί για τις 29 Μαρτίου 2019, γεγονός που οδήγησε τους Βρετανούς πελάτες να καθυστερήσουν την κράτηση των διακοπών τους στην Ευρώπη
  • τον ζεστό καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018, που προκάλεσε τους δυνητικούς πελάτες να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εντός της χώρας
  • τις αυξημένες προκλήσεις από ανταγωνιστές στο διαδίκτυο, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε δομές χαμηλότερου κόστους, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης του Thomas Cook.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024