Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
MICE

Θεσμοθετείται Business Visa για πολίτες τρίτων χωρών

Τατιάνα Ρόκου - 14 Ιανουάριος 2020, 13:15

Νέα μορφή επιχειρηματικής πρόσκλησης για πολίτες τρίτων χωρών, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς (συνέδρια, εκθέσεις κ.λπ.), χωρίς να ακολουθούν τη συνηθισμένη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης visa.


Τη θεσμοθέτηση μίας νέας μορφής επιχειρηματικής πρόσκλησης (Business Visa), προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η οποία, όπως είχε προαναγγείλει, αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Brexit, αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, με στόχο να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης visa.

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ότι Έλληνες πολίτες θα υποβάλουν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση, ενώ η θεώρηση θα γίνεται εντός 15 ημερών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η θεσμοθέτηση της “επιχειρηματικής πρόσκλησης” εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων και διαμόρφωσης ενός φιλοεπιχειρηματικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

“Βάζουμε μια στενή προθεσμία (σ.σ. για αποφυγή καθυστερήσεων έκδοσης visa). Λέμε στην επιχείρηση που είναι νόμιμα εγκατεστημένη στην Ελλάδα και προσκαλεί κάποιον συνεργάτη, να αναλάβει να συμπληρώσει ένα έντυπο που έχουμε ήδη διαμορφώσει και να καταθέσει και μία εγγύηση που θα καταπίπτει σε περίπτωση παραβίασης των όρων από τον φιλοξενούμενο, ενώ  θα χάνει παράλληλα η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα να υποβάλλει ξανά με αυτή τη διαδικασία ανάλογη αίτηση. Άρα αναλαμβάνει και μία ηθική ευθύνη έναντι του προσκεκλημένου”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέτρο έχει θεσμοθετηθεί ήδη από 21 χώρες και ότι το 2019 αξιοποίησαν τη λογική του επιχειρηματικού επισκέπτη στην Ελλάδα 21.000 άτομα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που θέλουν να φιλοξενήσουν συνεργάτες τους για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς, ανταποκρινόμενη στο αίτημα αποφυγής των καθυστερήσεων της παραδοσιακής διαδικασίας έκδοσης visa, που οδηγούσε συχνά να χάνουν οι ενδιαφερόμενοι τις εκθέσεις ή τα συνέδρια.

Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλέιου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top