Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜ. Κόνσολας: 'Να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων'
Τουριστική πολιτική

Μ. Κόνσολας: 'Να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων'

Πρόταση του υφυπουργού Τουρισμού για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω.

Μια ολοκληρωμένη πρόταση 6 σημείων κατέθεσε ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κω, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για τη νησιωτική και θαλάσσια πολιτική.

“Τα νησιά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διακριτά και ως ειδική κατηγορία από την Πολιτική Συνοχής. Για τις νησιωτικές περιφέρειες το ΑΕΠ δεν μπορεί να αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη για την αναπτυξιακή τους πορεία, αλλά και για την κατανομή των πόρων. Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην 136η θέση μεταξύ των 271 ευρωπαϊκών περιφερειών με βάση το κριτήριο του ΑΕΠ, ενώ με βάση το δείκτη της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην 257η, δηλαδή στο τέλος. Η στρέβλωση αυτή οδηγεί στην άνιση χρηματοδότηση των ελληνικών νησιωτικών περιφερειών που στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε 50% περισσότερους πόρους, με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας”, ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας έθεσε ζήτημα εφαρμογής της αρχής της Διπλής Νησιωτικότητας, επικεντρώνοντας στην ενδονησιωτική επικοινωνία, ένα βασικό πρόβλημα για τα μικρά νησιά και τους κατοίκους τους, που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα νησιά για την διεκπεραίωση υποθέσεων ή για θέματα υγείας.

Ο κ. Κόνσολας πρότεινε τη δωρεάν ενδονησιωτική μετακίνηση των κατοίκων αυτών των νησιών με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ζητώντας να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων.

Πρότεινε, επίσης, ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στα νησιά, τη χρηματοδότηση δράσεων ψηφιακής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, των επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας, με στόχο τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν.

Έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού
για τις νησιωτικές περιοχές με καθορισμό ειδικών επενδυτικών και φορολογικών ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στα νησιά, σε συνάρτηση με τις νέες θέσεις απασχόλησης και το ύψος της επένδυσης.

Ζήτησε, επίσης, να αναπτυχθεί ένας Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού.

Στις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Κόνσολας ενέταξε και την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νησιά, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στη διοικητική εξυπηρέτηση του πολίτη στις συναλλαγές του με δημόσιο. Πρότεινε την ανάπτυξη υποδομών ψηφιακής διακυβέρνησης με one stop shop, ωστε όλες οι συναλλαγές να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας.

Τέλος, ο υφυπουργός έθεσε, επίσης, και ζήτημα επανασχεδιασμού του Δικτύου Μεταφορών στα νησιά, πάνω σε 4 άξονες:

  1. Ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών με πλοίο, υδροπλάνο και αεροπλάνο. Το δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο και με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και άλλων μέσων μεταφοράς
  2. Τον επανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού χάρτη με την εφαρμογή ακτινωτών δρομολογίων.
  3. Την ένταξη της ακτοπλοϊκής πολιτικής στη νησιωτική πολιτική.
  4. Την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων της ακτοπλοϊας αφού το LNG μειώνει το λειτουργικό και ενεργειακό τους κόστος.

“Η Κως πρέπει να αποκτήσει μια νέα και ισχυρή τουριστική ταυτότητα”
Την πρότασή του για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω, παρουσίασε στους φορείς του νησιού, ο κ. Κόνσολας, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη και το μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, κ. Νίκο Πουλιού. Όπως επεσήμανε ο κ. Κόνσολας, αυτή η πρόταση έχει ως στρατηγικό στόχο να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν της Κω, συνιστά επένδυση στην ποιότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Κως τη δική της, διακριτή ταυτότητα τουριστικού προορισμού, να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, να γίνει γνωστή σε ένα ελκυστικό και απαιτητικό κοινό.

Η πρόταση που παρουσίασε ο υφυπουργός Τουρισμού έχει 8 σημεία που περιλαμβάνουν:

  1. Δημιουργία destination brand της Κω που πρέπει να ταυτιστεί με τον Ιπποκράτη και ό,τι αυτός σηματοδοτεί. Θα συνδέει τον τουρισμό με την οικονομία, με τον πολιτισμό, την ιστορία και θα διαθέτει διεθνή εμβέλεια και διείσδυση.
  2. Μετεξέλιξη σε mega event της τελετής του Ιπποκρατικού όρκου, που θα τελεί κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη διοργάνωσή του θα εμπλέκονται το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Πανεπιστήμια.
  3. Ανάδειξη του Ασκληπιείου, με τη συγκρότηση πλήρους φακέλου, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Unesco, της υποψηφιότητας για την ένταξη του Ασκληπιείου Κω και του Ιπποκρατικού Όρκου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
  4. Δημιουργία μουσείου εικονικής πραγματικότητας με άξονα τον Ιπποκράτη και  την θεμελίωση και εφαρμογή της ιατρικής επιστήμης κατά την αρχαιότητα.
  5. Σύνδεση της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού, με τη στρατηγική επιλογή να αποτελέσει η Κως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας, με Cluster συνεργασιών ανάμεσα στο νοσοκομείο, σε ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  6. Ετήσια διοργάνωση, ως θεσμού, ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου στην Κω που θα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης κάθε φορά.
  7. Νέα στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού. Προτείνεται ένα τετραμερές σύμφωνο συνεργασίας για την τουριστική προβολή με τη συμμετοχή του ΕΟΤ, της Περιφέρειας, του Δήμου και των φορέων.
  8. Αναβάθμιση του ρόλου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω. Στις υποδομές αναβάθμισης εντάσσεται η δημιουργία Ιπποκρατείου Περιβαλλοντολογικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής στην έκταση των 200 στρεμμάτων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, “εφαρμογή και υλοποίηση αυτής της πρότασης επιβάλλει συνέργειες από όλους. Από συναρμόδια υπουργεία, από την αυτοδιοίκηση, από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι μια σύνθετη πρόταση που μπαίνει στο τραπέζι με στόχο να αποτελέσει όχι μόνο την αφορμή για ένα ευρύ δημόσιο διάλογο αλλά και για να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία, στο δήμο, στην περιφέρεια , τους φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Ο κ. Κόνσολας με τον κ. Φραγκάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κω  πραγματοποίησαν διευρυμένη σύσκεψη εργασίας με την πρόεδρο κα Ντίνα Σβύνου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων, και τον κ. Πουλιού. Στη συνάντηση που συμμετείχαν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες και τουριστικοί παράγοντες του νησιού, τέθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και ειδικότερα την ανάδειξη της Κω ως τουριστικού προορισμού.

Συμφωνήθηκε η δημιουργία τοπικού συμφώνου συνεργασίας με όλους τους φορείς και την αυτοδιοίκηση για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες και τη δημιουργία δεκαετούς πλάνου για την ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας και εικόνας της Κω. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Thomas Cook, με τον υφυπουργό Τουρισμού να προαναγγέλλει και νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πτώχευσης της εταιρείας.

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε: “Ο ΕΟΤ και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού είναι σε άμεση συνεργασία για θέματα που αφορούν στη στήριξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας και των νησιών μας. Ήδη, πριν από μόλις λίγες μέρες άρχισε, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, η καμπάνια της προβολής και διαφήμισης για τη χώρα. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχει η χώρα μας ένα δυνατό brand name. Αυτό που της αξίζει”.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πουλιού ανέφερε: “Η στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στο νησί της Κω που πλήττεται από το μεταναστευτικό, είναι καίριας σημασίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την εφαρμογή ενός βιώσιμου σχεδίου τουριστικής προβολής και προώθησης με μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα αναβαθμίσει την Κω ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024