Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠροχωρά η επισκευή και αναβάθμιση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης
Πολιτισμός

Προχωρά η επισκευή και αναβάθμιση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης

Το παλιό κτίριο στη νέα του χρήση δε θα είναι ανταγωνιστικό του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου και των αποθηκών, θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.240.620 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια -και εγκρίνονται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη– η μελέτη εφαρμογής και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης”. Σκοπός είναι η μετατροπή του Παλαιού Μουσείου που είναι κλειστό από το 2009, σε πρότυπο επισκέψιμο χώρο, με ανοιχτά στο κοινό εργαστήρια, διαμορφωμένες αίθουσες και διαδραστικές αποθήκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι επισκέπτες, με τη βοήθεια των πολυμέσων, θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κάθε πληροφορία για την ιστορία του Βράχου από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, αλλά και στοιχεία για τις συντηρήσεις του αρχαιολογικού υλικού. Σχεδιάζονται όμως και χώροι στους οποίους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μελετητές και οι επιστήμονες.

Το παλιό κτίριο στη νέα του χρήση δε θα είναι ανταγωνιστικό του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Εχει μάλιστα τονιστεί από τους επιστήμονες ότι η νέα μορφή το Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, θα αλλάξει και την εικόνα που σχηματίζει σήμερα ο επισκέπτης φτάνοντας στον Βράχο, αφού θα περιοριστούν κατά 40%, οι διάσπαρτες εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Η πρόταση για τη χωροθέτηση νέων χρήσεων στο Παλαιό Μουσείο εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών από κοινού με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων (ΥΣΜΑ) Ακρόπολης και εγκρίθηκε το 2015 από το Συμβούλιο Μουσείων.

Ο χώρος που θα αποδοθεί στο κοινό είναι η δυτική πτέρυγα. Στους χώρους των αποθηκών και των εργαστηρίων προβλέπεται τμήμα ανοικτής θέασης για όλους τους επισκέπτες, ενώ οι ανακατατάξεις που θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες, θα αποκαλύψουν και θα προβάλουν αθέατα μνημεία.

Με τις εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, τα τμήματα των εργαστηρίων, που θα είναι πια επισκέψιμα, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης, θα δίνουν την ευκαιρία να πληροφορηθεί και να κατανοήσει ο επισκέπτης τις μεθόδους συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών.

Οι ανακατατάξεις  θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του διάσπαρτου υλικού που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, θα δώσουν ένα νέο κύκλο ζωής στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Μουσείου, αλλά και τη δυνατότητα ενός συναρπαστικού αφηγήματος της διαχρονικής ιστορίας του Βράχου και των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης. Ειδικά μέτρα ασφαλείας για το κοινό έχουν προβλεφθεί από την ΕΦΑ Πόλης των Αθηνών και την ΥΣΜΑ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024