Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Προχωρά η επισκευή και αναβάθμιση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης

Τατιάνα Ρόκου - 20 Ιανουάριος 2020, 13:58

Το παλιό κτίριο στη νέα του χρήση δε θα είναι ανταγωνιστικό του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου και των αποθηκών, θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 2.240.620 ευρώ.


Δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια -και εγκρίνονται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη- η μελέτη εφαρμογής και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης”. Σκοπός είναι η μετατροπή του Παλαιού Μουσείου που είναι κλειστό από το 2009, σε πρότυπο επισκέψιμο χώρο, με ανοιχτά στο κοινό εργαστήρια, διαμορφωμένες αίθουσες και διαδραστικές αποθήκες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι επισκέπτες, με τη βοήθεια των πολυμέσων, θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κάθε πληροφορία για την ιστορία του Βράχου από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, αλλά και στοιχεία για τις συντηρήσεις του αρχαιολογικού υλικού. Σχεδιάζονται όμως και χώροι στους οποίους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μελετητές και οι επιστήμονες.

Το παλιό κτίριο στη νέα του χρήση δε θα είναι ανταγωνιστικό του νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Εχει μάλιστα τονιστεί από τους επιστήμονες ότι η νέα μορφή το Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, θα αλλάξει και την εικόνα που σχηματίζει σήμερα ο επισκέπτης φτάνοντας στον Βράχο, αφού θα περιοριστούν κατά 40%, οι διάσπαρτες εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Η πρόταση για τη χωροθέτηση νέων χρήσεων στο Παλαιό Μουσείο εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών από κοινού με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων (ΥΣΜΑ) Ακρόπολης και εγκρίθηκε το 2015 από το Συμβούλιο Μουσείων.

Ο χώρος που θα αποδοθεί στο κοινό είναι η δυτική πτέρυγα. Στους χώρους των αποθηκών και των εργαστηρίων προβλέπεται τμήμα ανοικτής θέασης για όλους τους επισκέπτες, ενώ οι ανακατατάξεις που θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες, θα αποκαλύψουν και θα προβάλουν αθέατα μνημεία.

Με τις εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του κτιρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, τα τμήματα των εργαστηρίων, που θα είναι πια επισκέψιμα, των δυτικών αποθηκών και του εργαστηρίου συντήρησης, θα δίνουν την ευκαιρία να πληροφορηθεί και να κατανοήσει ο επισκέπτης τις μεθόδους συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών.

Οι ανακατατάξεις  θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του διάσπαρτου υλικού που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, θα δώσουν ένα νέο κύκλο ζωής στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Μουσείου, αλλά και τη δυνατότητα ενός συναρπαστικού αφηγήματος της διαχρονικής ιστορίας του Βράχου και των αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης. Ειδικά μέτρα ασφαλείας για το κοινό έχουν προβλεφθεί από την ΕΦΑ Πόλης των Αθηνών και την ΥΣΜΑ.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top