Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜέτρα και στα αεροδρόμια της Ευρώπης για τον νέο κοροναϊό από την Κίνα
Τουρισμός και παγκόσμια υγεία

Μέτρα και στα αεροδρόμια της Ευρώπης για τον νέο κοροναϊό από την Κίνα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέτριος, όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει, σήμερα Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Ήδη ο Οργανισμός έχει ήδη εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και μέτρα προστασίας. “Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν” διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου.
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από τη Wuhan, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός. Η Βρετανία συστήνει στους υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Wuhan, παρά μόνο εάν είναι ανάγκη.

Από σήμερα Πέμπτη, το Ιταλικό Υπουργείο Υγείας εγκαθιστά “έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ” στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την Wuhan με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.
Που υπάρχουν κρούσματα μέχρι σήμερα:

Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Wuhan και του αεροδρομίου Heathrow επιβλήθηκαν “ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης”, ανέφερε, από την πλευρά του, το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι μικρός ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.
 
Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων “για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα “συμμετρικά και προληπτικά”, ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις “εφόσον καταστεί αναγκαίο”.

Την περασμένη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέτριος, όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.

Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας έκρινε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρός, όμως δεν αποκλείεται. Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Wuhan και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η υπουργός.

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου “Nikola Tesla” με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. “Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών” ανέφερε.

Στις ΗΠΑ έχει αναφερθεί ένα κρούσμα στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Σημεία ελέγχου των επιβατών λειτουργούν ήδη στα αεροδρόμια Los Angeles International Airport, New York JFK και San Francisco International Airport, ενώ στήνονται και νέα στα αεροδρόμια O’Hare International Airport στο Σικάγο και Hartsfield-Jackson Airport στην Ατλάντα.

Μέχρι σήμερα ο νέος ιός έχει έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ έχει προσβάλει άλλους τουλάχιστον 571 στην Κίνα. Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Wuhan, τη μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατ. κατοίκους. Στην πόλη έχει επιβληθεί καραντίνα και δεν επιτρέπεται σε κανένα να φύγει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024