Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕξάπλωση του 2019-nCoV σε 24 πλέον χώρες, σε 'καραντίνα' η Κίνα
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Εξάπλωση του 2019-nCoV σε 24 πλέον χώρες, σε 'καραντίνα' η Κίνα

Γερμανία και ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μη μεταβαίνουν στην Κίνα, ενώ Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς και ΗΠΑ επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Hubei, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στα νοτιοδυτικά της χώρας.


Εξαντλημένοι γιατροί σε νοσοκομείο της Κίνας (φωτογραφίες: Φάνης Σούλης, τουριστικός πράκτορας στη Κίνα, τουριστικό γραφείο Cel Tours).

Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205. Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους. Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα, ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.

Οι 24 χώρες που αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι: Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν, Αυστραλια, Καμπότζη, Καναδάς, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ισπανία, Μαλαισία, Νεπάλ, Φιλιπίννες, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Ν. Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο βασίλιο, ΗΠΑ και Βιετνάμ.

Τι θα κοστίσει τουριστικά ο 2019-nCoV στην Ελλάδα
Από τα 140 εκατομμύρια και πλέον Κινέζων τουριστών που το 2018 ταξίδεψαν στο εξωτερικό, οι 125.000 επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τετραπλασιάσει αυτόν τον αριθμό, φτάνοντας τους 500.000 την περίοδο 2020-2021 και μελλοντικά, η Ελλάδα να προσελκύει τουλάχιστον το 1% των Κινέζων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, σε αυτό θα βοηθήσει συμφωνία για υπερδιπλασιασμού των αεροπορικών συνδέσεων με το Πεκίνο σε 35 εβδομαδιαίως από 14 που εκτελούνται σήμερα. Τα σχέδια αυτά πολύ πιθανόν να αναθεωρηθούν από τη νέα επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, δεδομένων βέβαια και των εξελιξεων. Ήδη πάντως έχουν γίνει ακυρώσεις για Φεβρουάριο και Μάρτιο από την Κίνα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία και ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προτρέποντας τους πολίτες τους να μη μεταβαίνουν στην Κίνα, ενώ Ιαπωνία, Γαλλία και ΗΠΑ επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Hubei. “Μπορεί να μεταφέρουμε επίσης πολίτες και άλλων χωρών”, καθώς και να “πάμε εκεί ιατρικές προμήθειες”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν. Και η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι έχει μισθώσει αεροσκάφος έτοιμο να αναχωρήσει για να παραλάβει 325 υπηκόους της χώρας που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Wuhan της Κίνας και ζήτησαν να επαναπατριστούν εσπευσμένα. Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ανόι του Βιετνάμ και από εκεί θα πετάξει “στη Wuhan, όπου ο εναέριος χώρος είναι αυτή τη στιγμή κλειστός, μόλις λάβουμε έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση” για την προσγείωσή του, εξήγησε το Καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι Καναδοί που θα επαναπατριστούν θα υποβληθούν σε “εκτενείς ιατρικές εξετάσεις πριν από την επιβίβασή τους, κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατά την άφιξή τους” στη στρατιωτική βάση του Trenton, στο Οντάριο. Οι επαναπατρισθέντες και οι συνοδοί τους, καθώς και τα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στη βάση υπό επιτήρηση για 14 ημέρες, την περίοδο επώασης του.

Οι αεροπορικές εταιρείες Cathay Pacific, Finnair, Air France, United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, British Airways, Lufthansa και S7 Airlines ανέστειλαν όλες τις πτήσεις τους προς την Κίνα, οι Qantas Airways και Αir New Zealand διέκοψαν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα, η Vietnam Airlines ανέστειλε τις πτήσεις της από και προς Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταιβάν, όπως και η Vietjet, ενώ άλλες μειώνουν τα δρομολόγιά τους. Η LOT έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει όλες τις πτήσεις της προς την Κίνα τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Ο όμιλος Air France-KLM σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον κοροναϊό στην Κίνα αναφέρει: “Ο όμιλος Air France-KLM συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της εκδήλωσης του κορωναϊού στην Κίνα, διατηρώντας παράλληλα στενές επαφές με τις διεθνείς αρχές υγείας και πολιτικής αεροπορίας. Μετά από προσεκτική εξέταση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται, στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο όμιλος Air France-KLM αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις της Air France και της KLM από και προς την Κίνα έως τις 9 Φεβρουαρίου 2020.

‘Η υγεία και η ασφάλεια των 85.000 υπαλλήλων μας και των 100 εκατ. πελατών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς’, δήλωσε ο Benjamin Smith, διευθύνων σύμβουλος της Air France KLM Group. ‘Είμαι υπερήφανος για τον επαγγελματισμό των εργαζομένων μας στην Ευρώπη, στην Κίνα και στο εξωτερικό και την αδιάλειπτη αφοσίωσή τους στο να εξασφαλίσουν την δυνατότητα επιστροφής των ιπταμένων και μη συναδέλφων τους, καθώς και των πελατών μας στην βάση τους και στις οικογένειές τους. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας, την China Eastern‘.

Από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, η Air France πραγματοποιεί ειδικές πτήσεις προς και από τη Σαγκάη και το Πεκίνο με πληρώματα που πετούν εθελοντικά, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιστροφή εργαζομένων και πελατών στο Παρίσι, ενώ οι πτήσεις της KLM από το Άμστερνταμ έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, θα δώσουν την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό και πελάτες να επιστρέψουν στο Άμστερνταμ από το Πεκίνο και τη Σαγκάη”.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ιράκ και το Ισραήλ, απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτειά τους αλλοδαπών που βρέθηκαν πρόσφατα στην Κίνα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024