Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρα για την ασφάλεια της Ακρόπολης παίρνει το Υπουργείο Πολιτισμού
Πολιτισμός

Μέτρα για την ασφάλεια της Ακρόπολης παίρνει το Υπουργείο Πολιτισμού

Στα σχέδια ασφάλειας θα εκπαιδευθεί όλο το προσωπικό που υπηρετεί στη Ακρόπολη, ώστε να συλλειτουργήσει με τις τεχνικές υποδομές που θα εγκατασταθούν.

​Πολύωρη σύσκεψη με την ηγεσία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας – οργανισμού εποπτευόμενου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη με θέματα, τα οποία αφορούν στην ασφάλεια του χώρου της Ακροπόλεως, των εργαζομένων και των επισκεπτών της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Θ. Δραβίλας, o γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής κ. Ιω. Καραγεωργόπουλος, ο διευθυντής κ. Ν. Γερασιμίδης και αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν ενδελεχώς τα ζητήματα προστασίας και συζητήθηκαν τα σχέδια διαφύλαξης και διαχείρισης κινδύνων της Ακροπόλεως, ενός μνημείου-συμβόλου παγκόσμιας εμβέλειας. Όπως τονίστηκε από την υπουργό, ο χώρος της Ακροπόλεως “πρέπει να  ανακαλεί μόνον θετικούς συνειρμούς στους επισκέπτες της και αυτό αποβαίνει επ’ωφελεία της χώρας. Ο επισκέπτης πρέπει να είναι και να αισθάνεται απολύτως ασφαλής και αυτό επιτυγχάνεται με στρατηγική και τεχνογνωσία”. Στα σχέδια ασφάλειας θα εκπαιδευθεί όλο το προσωπικό που υπηρετεί στη Ακρόπολη, ώστε να συλλειτουργήσει με τις τεχνικές υποδομές που θα εγκατασταθούν.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας να γίνει, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας -σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, υπό τη συντονιστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Πολιτισμού- η λεπτομερής καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η απαιτούμενη συλλογή των στοιχείων. Θα χρειαστούν πολλές και κοινές αυτοψίες, ενδελεχής αναφορά στα τρωτά σημεία, ώστε οι προτάσεις από το ΚΕΜΕΑ για τα ληπτέα μέσα να ανταποκρίνονται  στις απαιτήσεις της εποχής.

Το σύνολό των μέτρων θα υποστηρίζει την υποδομή ασφάλειας, ζωτικής σημασίας για τη δραστική μείωση όλων των υποθετικών κινδύνων. Επίσης, θα εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια που θα βασίζονται και στην εμπειρία των εργαζόμενων στην Ακρόπολη, ενώ είναι προτεραιότητα να προετοιμαστούν ειδικά σεμινάρια για τους φύλακες. Πρέπει, ακόμη, να ετοιμαστούν πιλοτικά σχέδια για τη διαχείριση ασφάλειας ενός μεγάλου μουσείου και ενός ανοικτού μνημειακού χώρου, ακόμη και για θέματα φυσικών καταστροφών.

“Η μελέτη επικινδυνότητας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, η τρωτότητα των χώρων, τα προτεινόμενα μέσα καθώς και η κατάρτιση των υπηρεσιακών σχεδίων ασφαλείας αναφέρονται στη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων αλλά και των μνημείων. Η πρώτη φάση του σχεδίου θα πρέπει να ετοιμαστεί προς εφαρμογή τέλος Απριλίου, αν όχι νωρίτερα, με την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν” σημείωσε η υπουργός.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024