Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Εστίαση

FNL Best Restaurant Awards 2020 για 135 ελληνικά εστιατόρια

Τατιάνα Ρόκου - 10 February 2020, 15:55

Συνολικά, 135 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 11 κατηγορίες που σκιαγραφούν την ελληνική γαστρονομική σκηνή.


Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο Ecali Club, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2020 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομία. 135 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 11 κατηγορίες που σκιαγραφούν την ελληνική γαστρονομική σκηνή. Επίσης δόθηκαν 4 ειδικά βραβεία - ανάμεσά τους το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον κ. Γιάννη Μπουτάρη και του Most Influential Chef στον κ. Σωτήρη Κοντιζά. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 650 εκλεκτοί καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και τoυ επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.


Από αριστερά οι κ.κ. Φώτης Βαλλάτος, Σωτήρης Κοντιζάς και Γιώργος Καπουτζίδης.

Τον τόνο, στη λαμπερή βραδιά έδωσε ο κ. Γιώργος Καπουτζίδης συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ακολούθησε ένα μοναδικό Food Party με εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Παύλος Κυριάκης (Lycabettus restaurant & Throubi), Γιάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s) και Γιώργος Πλατινός (Andronis Group), Νίκος Θωμάς (Simul), Νίκος Δημητροκάλης (Dal Professore Pizza) πλαισιώνοντας τους χορηγούς της βραδιάς (Moet & Chandon, το Chivas 18Y.O, το Κτήμα Παπαγιαννάκου και τη μπίρα Νήσος, καθώς και την DS Automobiles).

Τα FNL Best Restaurant Awards, τα βραβεία που έγιναν θεσμός, στην τέταρτη χρονιά φέτος, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης που εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από μια 15μελή πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας της ομάδας γευσιγνωστών, των Πάνο Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Φώτη Βαλλάτου, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Άντζελας Σταματιάδου, Πάνου Σταθόπουλου, Ντίνου Στεργίδη, Εύης Φέτση, Πέτρου Μπουροβίλη, Δημήτρη Παπαζυμούρη, Μύρωνα Στρατή και Χρίστου Φίλιου.


Ο κ. Πάνος Δεληγιάννης, με τον κ. Στέλιο Μπουτάρη.

Το FNL, portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά ποσό εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.

Η επιτροπή βραβεύει σε δύο επίπεδα, με τα εστιατόρια να αξιολογούνται με τα αστέρια του FNL ενώ παράλληλα χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του “καλό στην κατηγορία του”, τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ό,τι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα street-food, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.

Τα κριτήρια αξιολόγησης
Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.

“Ολόκληρος ο πλανήτης έχει υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο να προσεγγίζει την εστίαση. Αποζητά και εκτιμά το street food, αγαπάει το απλό καθησυχαστικό φαγητό, που ονομάζουμε comfort και ξετρελαίνεται να ανακαλύπτει την ευγένεια τόσο στα καθημερινά φαγητά του άλλοτε, με τον τρόπο που τα «ερμηνεύουν» σήμερα οι σεφ στα πλαίσια της ανερχόμενης τάσης του bistronomy, όσο και στα πιο πολυτελή, γαστρονομικά τους εστιατόρια. Για αυτό θελήσαμε να θεσμοθετήσουμε βραβεία που θα αποτύπωναν αυτές τις αλλαγές, θα λάμβαναν υπόψη το στυλ κάθε εστιατορίου και θα αποτιμούσαν τη γενικότερη προσπάθεια των εστιατόρων και των μαγείρων να εκφράσουν τη γαστρονομική φιλοσοφία τους”, εξηγεί ο εμπνευστής του θεσμού κ. Πάνος Δεληγιάννης. Τα γαστρονομικά βραβεία του FNL επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο όλους τους πρωταγωνιστές της ελληνικής εστιατορικής σκηνής οι οποίοι συντελούν καθοριστικά στην ανάπτυξη της, εμπλουτίζοντας την εθνική γευστική παρακαταθήκη μας.



Η λίστα των νικητών
Ακολουθούν τα 135 βραβευμένα εστιατόρια για το 2020 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards. Τρία εστιατόρια κέρδισαν τρία αστέρια, σε 31 απονεμήθηκαν δύο αστέρια και σε 101 ένα αστέρι. Κανένα εστιατόριο δεν πέτυχε την ανώτατη βαθμολογία των τεσσάρων αστεριών. Τέλος, 31 εστιατόρια κέρδισαν για πρώτη φορά αστέρι, από τα οποία τα επτά από άνοιξαν μέσα στο 2019 (ένδειξη “Newcomer”).

Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία
3 αστέρια

  • Σπονδή, Αθήνα
  • Squirrel, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική

2 αστέρια

  • Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
  • CTC, Αθήνα
  • Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
  • Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
  • Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
  • Lycabettus Restaurant, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
  • Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
  • Premiere, Athenaeum Intercontinental, Αθήνα
  • Santoro, Grace Hotel, Σαντορίνη
  • The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

1 αστέρι

  • Alfredo’s, Regency Casino, Θεσσαλονίκη
  • Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
  • Water, Sani Resort, Χαλκιδική
  • Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία

3 αστέρια

  • Etrusco, Κέρκυρα

2 αστέρια

  • Aleria, Αθήνα
  • Botrini`s, Αθήνα
  • Hytra, Αθήνα
  • Selene, Σαντορίνη
  • Opson, Andronis Arcadia, Σαντορίνη (Newcomer)
  • Varoulko Seaside, Αθήνα

Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
2 αστέρια

  • Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος (New Entry)
  • Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
  • Ντομάτα, Μαρίνα Sani Resort, Χαλκιδική
  • Salonica, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
  • Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
  • Tudor Hall, King George Palace Hotel, Αθήνα

1 αστέρι

  • Αθήρι, Αθήνα
  • Archipelagos, Archipelagos Hotel, Μύκονος (New Entry)
  • Artisanal, Αθήνα (New Entry)
  • Βασίλαινας, Αθήνα (New Entry)
  • Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
  • Cuvee, Aqua Blu, Κως (New Entry)
  • De Paul, Σαντορίνη (Newcomer)
  • Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
  • Kool Life, Life Gallery Hotel, Αθήνα (New Entry)
  • Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
  • Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος (New Entry)
  • M-Eating, Μύκονος
  • Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη (New Entry)
  • Pomo D`Oro, Κέρκυρα
  • Reeza, Rocabella Hotel, Μύκονος
  • Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
  • Sea Sense, Φολέγανδρος (New Entry)
  • Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
  • Selene Meze & Wine, Σαντορίνη
  • Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
  • The White House, Κέρκυρα (New Entry)

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα

1 αστέρι

  • Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
  • Γιουβετσάκια, Αθήνα
  • Elies, Καρδαμύλη (New Entry)
  • Ο Θωμάς, Σκλήθρο
  • Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
  • Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα (New Entry)
  • Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
  • Μεζέν, Βόλος
  • Μεζέν Salonica, Θεσσαλονίκη
  • Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
  • Νόμπελος, Ζάκυνθος (New Entry)
  • Χάραμα, Νάουσα
  • Ωρομέδων, Κως (New Entry)
  • Modern Bistro

2 αστέρια

  • Vezene, Αθήνα
  • 1 αστέρι
  • Clochard, Θεσσαλονίκη
  • Cookoovaya, Αθήνα
  • Idol, Σαντορίνη
  • Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
  • Malconi’s, Αθήνα
  • Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
  • Scala Vinoteca, Αθήνα
  • Seven Food Sins, Αθήνα (New Entry)
  • Simul, Αθήνα (New Entry)
  • ΦΒΚ, Αθήνα (Newcomer)

Ευρωπαϊκές Κουζίνες

1 αστέρι

  • Ambrosia, Hyatt Regency Hotel, Θεσσαλονίκη
  • Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
  • Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
  • Eleonas by Fuga, Eagles Villas, Χαλκιδική
  • Επτά, Αθήνα (New Entry)
  • GB Roof Garden, Grande Bretagne Hotel, Αθήνα
  • Giacomo, Αθήνα
  • Juju, Divani Caravel Hotel, Αθήνα
  • Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
  • Sterna, Kinsterna Hotel, Πελοπόννησος (New Entry)
  • Veritable, Αθήνα (Newcomer)
  • High-End Beach Restaurants

2 αστέρια

  • Scorpios, Μύκονος

1 αστέρι

  • Jackie O’, Μύκονος
  • Kensho Psarrou, Kensho Psarrou Hotel, Μύκονος
  • SantAnna, Μύκονος

Fusion & Ethnic κουζίνα
2 αστέρια

  • Matsuhisa Athens, Αθήνα
  • Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
  • Mr. Pug, Μύκονος
  • Ovac, Cavo Tagoo Hotel, Μύκονος
  • Ovac, Cavo Tagoo Hotel, Σαντορίνη

1 αστέρι

  • Alali Restaurant, Σαντορίνη (New Entry)
  • Birdman, Αθήνα
  • Freud Oriental, Αθήνα
  • Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα (Newcomer)
  • NAOS, Σαντορίνη (New Entry)
  • Nikkei, Αθήνα
  • Nikkei, Μύκονος
  • Nolan, Αθήνα
  • Sushimou, Αθήνα

Εστιατόριο για Κρέας
1 αστέρι

  • Base Grill, Αθήνα
  • Beefbar Mykonos, Μύκονος
  • Βεργιώτικο, Βέροια
  • Dome Real Cuisine, Hotel Nikopolis, Θεσσαλονίκη
  • Drakoulis Dry & Raw Kolonaki
  • Drakoulis Dry & Raw Voula
  • Κρητικός, Αθήνα
  • Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη (New Entry)
  • Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα

Εστιατόριο για Ψάρι
2 αστέρια

  • Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
  • Τραβόλτα, Αθήνα

1 αστέρι

  • Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος (New Entry)
  • Celebrities, Myconian Imperial, Μύκονος (New Entry)
  • Δίχτυα, Σαντορίνη
  • Δουράμπεης, Αθήνα
  • Ιθάκη, Αθήνα
  • Μαρίνα, Χαλκιδική
  • Μούργα, Θεσσαλονίκη
  • Παπαϊωάννου, Αθήνα
  • Toula’s, Κέρκυρα
  • Τριζόνι, Χαλκιδική
  • Το Ψαράκι, Σαντορίνη
  • Street Food

1 αστέρι

  • Baba Ghanoush, Αθήνα
  • Burger Joint, Αθήνα
  • Dal Professore Pizza, Αθήνα (Newcomer)
  • Falafel Abu Milad, Αθήνα (New Entry)
  • Feyrouz, Αθήνα
  • Granello, Αθήνα (Newcomer)
  • Guarantee, Αθήνα
  • Hoocut, Αθήνα
  • Κώστας, Αθήνα
  • Mr. Pug’s Canteen, Αθήνα
  • Pizza Poselli, Θεσσαλονίκη

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
Γιάννης Μπουτάρης

Most Influential Chef
Σωτήρης Κοντιζάς

Best Pastry Chef
Γιώργος Πλατινός

Best Wine List
Squirrel

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...












* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top