Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Κρουαζιέρα

Τα λιμάνια Κω, Αστυπάλαιας και Πάτμου καθίστανται ασφαλή λιμάνια προορισμού για κρουαζιέρες

Βίκυ Καραντζαβέλου - 11 Φεβρουάριος 2020, 11:13

Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας ζήτησε από τους δημάρχους των τριών νησιών να επικαιροποιήσουν τα master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων terminal για την εξυπηρέτηση επιβατών.


Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού (γιώτινγκ, καταδυτικός τουρισμός) και της κρουαζιέρας, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με πρωτοβουλία του υφυπουργού, κ. Μάνου Κόνσολα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, κ. Νίκος Κομηνέας, ο δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο δήμαρχος Πάτμου, κ. Λευτέρης Πέντες, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου, κ. Μανώλης Γρύλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος Κόντες.

O κ .Κόνσολας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου μαρινών σε συνδυασμό με το ήδη αδειοδοτημένο δίκτυο υδατοδρομίων στα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, ενώ τόνισε, απευθυνόμενος στους τρεις δημάρχους, ότι το Υπουργείο Τουρισμού και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να προχωρήσει η χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρινών σε περιοχές που θα επιλέξουν οι δήμοι.

Η κατασκευή μαρίνων μπορεί να γίνει με τη μέθοδο παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή ή και με συμπράξεις κρατικού και μη κρατικού φορέα.

Τέθηκε, παράλληλα, το ζήτημα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε Αστυπάλαια, Κω και Πάτμο με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων να θέτει τα προαπαιτούμενα που αφορούν στα λιμάνια των τριών νησιών.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ο στόχος είναι να καταστούν τα λιμάνια των τριών νησιών, ασφαλή λιμάνια προορισμού για την κρουαζιέρα. Ζήτησε από τους τρεις δημάρχους να επικαιροποιήσουν τα master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων terminal για την εξυπηρέτηση επιβατών.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα λιμάνια θα πρέπει να είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς Schengen (πύλες εισόδου) που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2021 σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές ασφαλείας, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τις επικοινωνίες κ.ά. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη μελέτη καταγραφής που έχει γίνει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε λιμάνι που αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας για τα θέματα ασφαλείας και έχει ήδη αποσταλεί στις κατά τόπους δημοτικές και λιμενικές αρχές.

Ειδικά για την Αστυπάλαια τέθηκε ο στόχος να πληροί τις προδιαγραφές για να καταστεί το λιμάνι της πύλη εισόδου για την κρουαζιέρα το 2022.

Ο υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός, σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα στα νησιά μας, ανοίγουν νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top