Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘανάσης Παιδής: Πολιτισμός και γαστρονομία οι 'πυλώνες' για ποιοτικό τουρισμό
Ημερίδες

Θανάσης Παιδής: Πολιτισμός και γαστρονομία οι 'πυλώνες' για ποιοτικό τουρισμό

Παρέμβαση στην ημερίδα με θέμα 'Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας'.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας, ώστε να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, σκιαγράφησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής στην ημερίδα με θέμα “Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας”. Κεντρικός άξονας της παρέμβασής του, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό της Ελλάδας, αποτέλεσε η θέση πως πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του μοντέλου πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς βασίστηκε – συμβολικά – στα τρία “S”: Sun, Sea, Sand (Ήλιος, Θάλασσα, Άμμος) και πλέον να μπουν στον πυρήνα τα τρία “Φ”: Φύση, Φαγητό, Φιλοξενία.

Ειδικά για τη Θεσσαλία έθεσε ως “πυλώνες” τον Πολιτισμό -μέσω της πολιτιστικής διαδρομής- και την γαστρονομία, ώστε να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών με την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, όπως και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Αναλυτικά, στην παρέμβασή του ο κ. Παιδής ξεκίνησε με την παραδοχή ότι “είναι σίγουρο πως ειδικά στη περιοχή μας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν δεν εκφράζει πλήρως αυτό που προσφέρει η φύση και η πολιτιστική παράδοσή μας” και πρόσθεσε πως “το βασικότερο όπλο στην τουριστική μας ανάπτυξη και προβολή, περά από τις φυσικές ομορφιές, είναι ο πολιτισμός μας και η γαστρονομία μας”.

“Είναι απαραίτητη η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομίας με το σήμερα και τις μοναδικές ομορφιές που έχει η χώρα μας όπως επίσης και με την εξαιρετική γαστρονομική ποικιλία που διαθέτει” τόνισε και επισήμανε πως “η παγκόσμια τάση στον τουρισμό έχει αλλάξει και εκτός από μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μνημείο ή αρχαιολογικό χώρο ο τουρίστας αναζητά εμπειρίες. Το φαγητό, η γαστρονομία, είναι η πρώτη και πιο άμεση εμπειρία που μπορεί να έχει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όλοι μας, ακόμη και σε μια καθημερινή κοντινή απόδραση, δίνουμε μεγάλη σημασία στο φαγητό που θα γευτούμε στο μέρος που θα επισκεφτούμε”.
 
Σ’αυτό το σημείο ο κ. Παιδής υπογράμμισε πως “όσο δεν κατορθώνουμε να αποσυνδεθούμε από το μοντέλο του all inclusive και το μοντέλο sun, sea, sand, τόσο θα παρατηρούμε φαινόμενα όπως αύξηση τουριστών με παράλληλη μείωση των τουριστικών εσόδων. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τα τρία ‘S’ Sun, Sea, Sand, πάνω στα οποία δομήθηκε τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός, με τα τρία ‘Φ’ Φύση, Φαγητό, Φιλοξενία’ και επικεντρώνοντας στη Θεσσαλία ανέφερε ότι “ο Πολιτισμός και η πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας σε συνδυασμό με την γαστρονομία μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και την αύξηση των επισκεπτών”.

“Η Θεσσαλία με το Πήλιο και τους Χείρωνες, το Βόλο και τους Αργοναύτες, τον Όλυμπο και τους Θεούς, τα Αρχαία Θέατρα της Θεσσαλίας, τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Η Θεσσαλία με τα μοναδικά φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στον ανερχόμενο πολιτιστικό τουρισμό και σε όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι η γαστρονομία αποτελεί μέρος αυτού του πολιτιστικού τουρισμού” επισήμανε, κλείνοντας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024