Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Επενδύσεις

Η ελληνική γραφειοκρατία 'πνίγει' το πρόγραμμα της Golden Visa

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Φεβρουάριος 2020, 09:23

Εξώδικα από ξένους επενδυτές για την καθυστέρηση στην απόκτηση άδειας παραμονής. Οι καθυστερήσεις φτάνουν και τα δύο χρόνια.


Πλήγμα στην αξιοπιστία του προγράμματος έκδοσης της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή αποτελούν οι τραγικές καθυστερήσεις -αλλά και τα εξώδικα από επενδυτές, συνέπεια αυτών των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με εξώδικο που έφτασε στη Διεύθυνση Αλλαδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής - Αποκεντρωμένη Διοίκηση από 35 Κινέζους επενδυτές γίνεται λόγος για “κωλυσιεργία, καταχρηστική και παράνομη τακτική και συμπεριφορά της Υπηρεσίας”.

“Όπως γνωρίζετε έχουμε επενδύσει, ο καθένας από εμάς, μεγάλα ποσά για αγορά ακινήτων στην Αθήνα (συνολικά 10 εκατ. ευρώ) με κίνητρο το άρθρο 20Β του Ν.4251/19, σύμφωνα με το οποίο οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν μόνιμη άδεια διαμονής (μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή) σε αλλοδαπούς και στα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν επενδύσει άνω των 250.000 ευρώ. Μετά τη σύναψη των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, μεταβήκαμε στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία (την Υπηρεσία σας), μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων μας και έχοντας όλα τα νόμιμα παραστατικά και προϋποθέσεις, καταθέσαμε τις σχετικές αιτήσεις για άδεια διαμονής. Όπως φαίνεται, σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες κατάθεσης ξεπερνούν τα δύο χρόνια!”, αναφέρεται στο εξώδικο.

Αποτέλεσμα της καθυστέρησης της Υπηρεσίας να εκδώσει τις άδειες διαμονής νόμιμα και εμπρόθεσμα είναι να λήγει η ισχύς και των λεγόμενων ‘μπλε βεβαιώσεων’, δηλαδή των προσωρινών αδειών διαμονής, οι οποίες έχουν ετήσια διάρκεια. Στο εξώδικο, οι Κινέζοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι υφίστανται τεράστια οικονομική, ηθική και κοινωνική ζημία, εφόσον ανατρέπονται τους επαγγελματικούς και οικογενειακούς προγραμματισμούς τους.Για το λόγο αυτό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης εξέδωσε πρόσφατα ερμηνευτική εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας “αναφορικά με το χρόνο διεκπεραίωσης αιτημάτων έκδοσης της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή ότι οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώνεται εντός διμήνου η εξέταση και η έκδοση των εν λόγω αδειών, εφόσον συνοδεύονται από πλήρη δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του αρ.20 παρ. Β περ.7 του ν.4251/14. Τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, καθότι ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος ‘Golden Visa’ και τυχόν υπερβάσεις της εν λόγω προθεσμίας πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του”.

“Ειδικότερα, ενώ το ελληνικό κράτος μας είχε υποσχεθεί μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και τη δυνατότητα να κυκλοφορούμε ελεύθερα στις χώρες Schengen της ΕΕ για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, στην ουσία μας ξεγέλασε, διότι έλαβε τις εν λόγω επενδύσεις από εμάς, εισέπραξε τους αναλογούντες φόρους, αλλά ουδέποτε μας έδωσε τη δυνατότητα να επωφεληθούμε των πλεονεκτημάτων Ν.4251/2014. Σε άλλες περιπτώσεις, τα τέκνα μας έχασαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ελληνικό σχολείο, όπως είχαμε προγραμματίσει, εφόσον τα σχολεία αυτά νομίμως ζητούν άδεια διαμονής, την οποία όμως μας στερεί η Υπηρεσία σας”.

Από τις αρχές του προγράμματος, το 2013, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2020 έχουν χορηγηθεί 6.692 άδειες διαμονής, εκ ων οποίων σε Κινέζους οι 4.714 και ακολουθούν οι Τούρκοι με 503 και οι Ρώσοι με 382.

Στατιστικά στοιχεία για άδειες διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων
ΠΙΝΑΚΑΣ

Έκδοση μόνιμων αδειών διαμονής επενδυτών σε πολίτες τρίτων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β του ν. 4251/2014 (80 Α’)

ΙΣΧΥΡΕΣ Α.Δ. - ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ & ΜΕΛΗ 28-2-2017

Υπουργική Απόφαση
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top